10 Σεπτεμβρίου 2011

Ναρκωτικά στα... απόβλητα

0 σχόλια

Ναρκωτικές ουσίες στα υγρά απόβλητα της πρωτεύουσας που φτάνουν για επεξεργασία στην Ψυττάλεια, εντοπίζουν καθημερινά οι έλεγχοι της ΕΥΔΑΠ!
Μέρος των ναρκωτικών αλλά και των πάσης φύσεως ψυχοτρόπων ουσιών που «καταναλώνουν» οι κάτοικοι του Λεκανοπεδίου, «αποβάλλονται από τον ανθρώπινο οργανισμό και μέσω των αποχετευτικών αγωγών της ΕΥΔΑΠ καταλήγουν στη μονάδα επεξεργασίας των υγρών αποβλήτων στην Ψυττάλεια», αναφέρουν χαρακτηριστικά επιστημονικοί συνεργάτες της εταιρείας....
Την... περίεργη αυτή διαδρομή των ναρκωτικών(!) αποκάλυψε χτες, στη διάρκεια των εργασιών του 12ου Διεθνούς Συνεδρίου Περιβαλλοντικής Επιστήμης και Τεχνολογίας στη Ρόδο, ο πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ Θεμιστοκλής Λέκκας, ανακοινώνοντας τα αποτελέσματα σχετικής έρευνας που έκανε η εταιρεία σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Την ευθύνη της έρευνας είχε ο επίκουρος καθηγητής Κ. Θωμαΐδης, ο οποίος αναφέρθηκε στους αναδυόμενους ρύπους (emerging pollutants) που ανιχνεύονται στα υγρά απόβλητα. Σύμφωνα με τον Κ. Θωμαΐδη, «στα υγρά απόβλητα που φθάνουν στην Ψυττάλεια ανιχνεύθηκαν, μεταξύ άλλων, ναρκωτικές και ψυχοτροπες ουσίες, των οποίων οι συγκεντρώσεις είναι σημαντικές και αφορούν τις πιο γνωστές ναρκωτικές ουσίες».
Ειδικότερα, βάσει των συγκεντρώσεων στα υγρά απόβλητα της ΕΥΔΑΠ (αφορούν το σύνολο του αποχετευτικού της δικτύου), υπολογίσθηκε ότι οι ημερήσιες χρήσεις της κοκαΐνης φτάνουν τα 500 - 600 γραμμάρια, της ηρωίνης το ένα κιλό, της ινδικής κάνναβης τα δύο κιλά και της έκστασης (XTC) τα 20 γραμμάρια! Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, οι συγκεντρώσεις της κοκαΐνης και της έκστασης παρουσιάζουν αύξηση το Σαββατοκύριακο, ενώ η ηρωίνη και η ινδική κάνναβη έχουν σταθερή χρήση όλες τις ημέρες της εβδομάδας!
Σύμφωνα με την αναπληρώτρια καθηγήτρια Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πρόεδρο του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών - ΟΚΑΝΑ, Μένη Μαλλιώρη, είναι ενθαρρυντικό που μία τέτοια έρευνα γίνεται για πρώτη φορά στη χώρα, «κάτι που γίνεται τακτικά σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Για να έχουμε συγκριτικά αποτελέσματα, όμως, αυτή θα πρέπει να γίνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα».
Πάντως, όπως εξηγεί ο αναπληρωτής καθηγητής στο Εργαστήριο Χημείας Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μάνος Δασενάκης, οι ναρκωτικές ουσίες που καταλήγουν στα υγρά απόβλητα δεν εγκυμονούν κανέναν κίνδυνο για το θαλάσσιο οικοσύστημα. «Αλλωστε, περνούν από επεξεργασία στον βιολογικό καθαρισμό και στη συνέχεια υφίστανται μεγάλη αραίωση, που σημαίνει πως καταλήγουν στη θάλασσα απειροελάχιστες συγκεντρώσεις».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου