Βροχή αιτημάτων από το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος για άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών δέχονται οι τράπεζες μετά την άρση του τραπεζικού απορρήτου. Το θέμα έχει λάβει τέτοιες διαστάσεις ώστε αποτέλεσε αιτία διαμάχης ανάμεσα στο ΣΔΟΕ και την Ελληνική Ενωση Τραπεζών (ΕΕΤ).
Στοιχεία της ΕΕΤ δείχνουν ότι από την 1η Ιανουαρίου 2010 έως και τις 31 Ιουλίου 2011, σε κάθε τράπεζα - μέλος της Ενωσης έχουν υποβληθεί από 1.500 έως 2.200 αιτήματα του ΣΔΟΕ και κάθε φάκελος περιλαμβάνει προς διερεύνηση από ένα έως και εκατόν εξήντα φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις. Σύμφωνα με την ΕΕΤ, τα αιτήματα αυτά έχουν απαντηθεί σε ποσοστό άνω του 80%.
Στο μεταξύ τα αιτήματα άρσης τραπεζικού απορρήτου έχουν αυξηθεί κατά 550% κατά το πρώτο επτάμηνο του 2011 ενώ στο ίδιο διάστημα έχουν αυξηθεί κατά 400% τα αιτήματα δέσμευσης λογαριασμών από το ΣΔΟΕ....
Τα στοιχεία δόθηκαν στη δημοσιότητα έπειτα από δηλώσεις του διευθυντή Σχεδιασμού και Συντονισμού Ελέγχων του ΣΔΟΕ κ. Ν. Λέκκα, σύμφωνα με τις οποίες τα πιστωτικά ιδρύματα δεν ανταποκρίνονται στα αιτήματα άρσης τραπεζικού απορρήτου του ΣΔΟΕ. Από το ΣΔΟΕ διευκρινίζεται, πάντως, ότι το πρόβλημα έγκειται στην ταχύτητα ανταπόκρισης των τραπεζών, η οποία επιβραδύνει τις διαδικασίες είσπραξης φόρων και προστίμων. «Η αποτελεσματικότητα των πιστωτικών ιδρυμάτων στην έγκαιρη απάντηση των αιτημάτων του ΣΔΟΕ, όπως και κάθε άλλης εκ της νομοθεσίας Αρχής, συναρτάται ευθέως από την ποιότητα και πληρότητα του αιτήματος που επιτρέπουν ή όχι την άμεση εκ μέρους τους έναρξη της σχετικής έρευνας, καθώς και την πολυπλοκότητα των αιτούμενων στοιχείων», αντιπαραθέτει από την πλευρά της η Ενωση Ελληνικών Τραπεζών.
Σαφές είναι, πάντως, και από τις δύο πλευρές ότι τόσο η άρση του τραπεζικού απορρήτου όσο και η δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών χρησιμοποιούνται πλέον κατά κόρον από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του υπουργείου Οικονομικών, εξαναγκάζοντας σε ορισμένες περιπτώσεις τις τράπεζες ακόμα και να δημιουργήσουν ειδικά τμήματα που να ασχολούνται μόνο με τη διεκπεραίωση αυτών των υποθέσεων.
Παράλληλα, όπως διευκρινίζεται από το ΣΔΟΕ, η δέσμευση ενός τραπεζικού λογαριασμού μπορεί να διαρκέσει ακόμα και μήνες μέχρι να ολοκληρωθεί ο έλεγχος που διεξάγεται. Αν ο έλεγχος καταλήξει σε βεβαίωση οφειλών προς το Δημόσιο, μπορεί να δεσμευθεί ακόμα και το σύνολο των καταθέσεων του οφειλέτη ενώ στην περίπτωση επιχειρήσεων λαμβάνεται μέριμνα - διαβεβαιώνουν από το ΣΔΟΕ - ώστε η δέσμευση των λογαριασμών να μην απειλήσει την καταβολή δεδουλευμένων στους εργαζόμενους.
Αλλωστε, προκειμένου να διευκολυνθεί η διαδικασία, η ΕΕΤ έχει υποβάλει προτάσεις στο ΣΔΟΕ για την τυποποίηση, τον εκσυγχρονισμό και την απλούστευση της διαδικασίας ώστε να συντμηθεί περαιτέρω ο χρόνος ανταπόκρισης των πιστωτικών ιδρυμάτων.
πηγή:http://www.tanea.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου