27 Οκτωβρίου 2012

Πουλάνε τα «ΟΧΥΡΑ ΡΟΥΠΕΛ» για σκραπ στη Βουλγαρία

0 σχόλια


Με τίτλο : "Πουλάνε τα "Οχυρά Ρούπελ" για σκραπ στη Βουλγαρία" η εφημερίδα Πρώτο Θέμα (27/10), παρουσιάζει την απαράδεκτη κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει σήμερα τα ιστορικά οχυρά της "Γραμμής Μεταξά", με ελάχιστες εξαιρέσεις, καθώς και των πρώην στρατιωτικών εγκαταστάσεων που τα περιβάλλουν, από "εμπόρους σιδήρου" που τα αποψιλώνουν από κάθε χρήσιμο υλικό, για να το πουλήσουν στη συνέχεια για σκραπ στη Βουλγαρία.

Το δημοσίευμα σημειώνει, πως μετά το 2000 οχυρά της "Γραμμής Μεταξά", από το Μπέλες έως την Ροδόπη, λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων απώλεσαν την στρατιωτική τους σημασία και μόνο το Ρούπελ, είναι σήμερα αξιοποιήσιμο ως μνημείο και επισκέψιμος χώρος.
Πλέον τα κύρια οχυρά παραμένουν στην κατοχή του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ενώ δεκάδες πρώην στρατιωτικά κτίρια στο Μπέλες και στο Άγκιστρο, παραχωρήθηκαν και αποτελούν ιδιοκτησία του υπουργείου Περιβάλλοντος, του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ή παρακείμενων δήμων. Ωστόσο. όλοι αυτοί οι φορείς, εξαιτίας της κρίσης αδυνατούν όχι μόνο να τα αξιοποιήσουν, αλλά έστω να τα διαφυλάξουν. Το αποτέλεσμα είναι, να έχουν υποστεί καταστροφική λαφυραγωγία, απαιτώντας πλέον τεράστια ποσά για την αποκατάσταση του. Το ρεπορτάζ, αναφέρει πως πρώην οχυρά και στρατιωτικές εγκαταστάσεις έχουν μπει στο στόχαστρο, κυρίως Βουλγάρων, που τα αποψιλώνουν για να πουλήσουν το υλικό για σκραπ στην πατρίδα τους.

Το Ταμείο Εθνικής Άμυνας, περιουσιακό στοιχείο του οποίου είναι τα κεντρικά οχυρά, βρίσκεται στη φάση ενός ευρύτερου σχεδιασμού για την αξιοποίηση τους, σε συνεργασία με τοπικούς φορείς ή ακόμη και με ιδιώτες μέσω συμπράξεων, για οικοτουριστικούς σκοπούς.
Όσον αφορά τα οχυρά και τις εγκαταστάσεις επί σερραϊκού εδάφους, το 2009 ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μάρκος Μπόλαρης, είχε καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση για την αξιοποίηση και την ανάδειξη των οχυρών στο Μπέλες και στο Άγκιστρο. συνολικού μήκους 38 χλμ. Πρόταση που βασίστηκε στην εμπειρία της γαλικής πόλης Βερντεν, η οποία γειτνιάζει με την περίφημη "Γραμμή Μαζινό". Σε δεύτερη φάση. η πρόταση Μπόλαρη κατατέθηκε από τον δήμο Σιντικής στο ΤΕΘΑ, όπου αξιολογήθηκε θετικά μεν, κόλλησε όμως στη συνέχεια στην έλλειψη χρηματοδότησης για την υλοποίησή της.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου