Νέοι τριγμοί προκλήθηκαν στις ούτως οι άλλως εύθραυστες ισορροπίες της τρικομματικής κυβέρνησης, μετά τη δήλωση του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, περί της ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων, ενώ ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ φαίνεται να έχουν αντίθετη άποψη για τις αποκρατικοποιήσεις και τα εργασιακα, αντίστοιχα. Η υπερψήφιση του νομοσχεδίου για τις αποκρατικοποιήσεις με πολλές «διαρροές» από βουλευτές των δύο κομμάτων αποτελεί μία «πύρρειο» νίκη για την κυβέρνηση.
Η ανακοίνωση Σαμαρά αιφνιδίασε ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατική Αριστερά, την ώρα που βρίσκονταν σε εξέλιξη κρίσιμες συνεδριάσεις των κοινοβουλευτικών τους ομάδων, επί των θεμάτων διαφωνίας με τις απαιτήσεις της τρόικας.
Η εισήγηση Βενιζέλου στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ συμπεριέλαβε ένα δηκτικό σχόλιο για την πρωθυπουργική ανακοίνωση, χαρακτηρίζοντας «τουλάχιστον ατυχή» τη δήλωση του Αντώνη Σαμαρά, επισημαίνοντας ότι «η διαπραγμάτευση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη». «Αύριο (σ.σ. σήμερα), στο Eurogroup δεν θα μπορούσαμε να πάμε, με ανοικτό πακέτο μέτρων, και αυτό ο κ. Βενιζέλος το γνωρίζει» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, αιτιολογώντας τη δήλωση του πρωθυπουργού και απαντώντας με αυστηρό τρόπο στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.
Νωρίτερα, ο κ. Βενιζέλος είχε εκφράσει τη βούληση του κόμματος να στηρίξει τα μέτρα, ενώπιον της κοινοβουλευτικής ομάδας, με αρκετούς βουλευτές να εκφράζουν την έντονη διαφωνία τους(Σκανδαλίδης, Κασσής, Κουτσούκος) και την πρόθεσή τους να καταψηφίσουν.
Στο στρατόπεδο της Αγίου Κωνσταντίνου, αυτό της ΔΗΜΑΡ, το κόμμα του Φώτη Κουβέλη επιμένειστην άκαμπτη στάση του επί των εργασιακών, ενώ η Κ.Ο. ψήφισε «παρών» επί της αρχής στην ψηφοφορία του νομοσχεδίου των αποκρατικοποιήσεων σήμερα στη Βουλή. «Η ΔΗΜΑΡ πάλεψε για τις εργασιακές σχέσεις με συγκεκριμένες θέσεις, προκειμένου να προστατευθούν τα ήδη αποδυναμωμένα εργασιακά δικαιώματα. Η κατάληξη της διαπραγμάτευσης δεν μας βρίσκει σύμφωνους» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Αριστερά, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη συμμετοχή του κόμματος στην κυβέρνηση.
Η στάση του ΠΑΣΟΚ, φυσικά, επηρεάζεται και από αυτήν της ΔΗΜΑΡ, αφού ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν θέλει να φανεί πρόθυμος να δεχθεί τις απαιτήσεις της τρόικας, τη στιγμή που ο Φώτης Κουβέλης δείχνει αμετακίνητος για τα εργασιακά ζητήματα. Φυσικά, η θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ είναι πολύ πιο λεπτή, αφού χωρίς τη συμμετοχή του κόμματός του δεν μπορεί να σταθεί κυβέρνηση συνεργασίας. Όμως, βλέποντας τα δημοσκοπικά ποσοστά του ΠΑΣΟΚ να κατακρημνίζονται και την εσωκομματική αμφισβήτηση να αυξάνεται, ο κ. Βενιζέλος είναι πολύ πιθανό να υιοθετήσει διαφορετική στάση.
Από την άλλη πλευρά, η Δημοκρατική Αριστερά νιώθει έντονη την πίεση του... ΣΥΡΙΖΑ, αφού πληθαίνουν οι φωνές για νεοφιλελεύθερη πολιτική της πάλαι ποτέ ανανεωτικής πτέρυγας τηςΚουμουνδούρου. Παράλληλα, σημαντικό παράγοντα αποτελούν και οι τριβές με στελέχη της κυβέρνησης, όπως ο Γιάννης Στουρνάρας και ο Γιάννης Βρούτσης. Αν συνδυαστούν τα παραπάνω με τις έντονες εσωκομματικές φωνές (Βουδούρης, Νεφελούδης) όλα τα ενδεχόμενα είναι πλέον ρευστά, ακόμα και την παραμονή της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση.
Οι επόμενες ώρες και μέρες αναμένονται κρίσιμες για την ενότητα της τρικομματικής κυβέρνησης με τις εξελίξεις στις κομματικές σκακιέρες να αναμένεται να έχουν σασπένς ενόψει κρίσιμων -και ιστορικών- ψηφοφοριών στη Βουλή. Ήδη σήμερα, τα δύο κόμματα πρόσθεσαν αρκετά «όχι» και «παρών» στις ψηφοφορίες στη Βουλή, γεγονός που αποτελεί μήνυμα για τη συνέχεια.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου