12 Δεκεμβρίου 2012

Ευρωκοινοβούλιο: “Ναι” για φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών

0 σχόλια

Ευρωκοινοβούλιο: “Ναι” για φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών

Το πράσινο φως για την επιβολή ενός φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών έδωσε με ευρεία πλειοψηφία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αν και παραμένει ακόμα αδιευκρίνιστο το πώς θα κατανεμηθούν τα έσοδα που θα προκύψουν από τον φόρο αυτό.
Η συνεργασία έντεκα χωρών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, για την επιβολή του συγκεκριμένου φόρου εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με 533 ψήφους υπέρ, 91 κατά και 32 αποχές.
“Αυτή είναι η πρώτη ενισχυμένη συνεργασία στον τομέα της φορολογίας, όπου όλες οι αποφάσεις απαιτούν ομοφωνία”, σημείωσε ο Ισπανός σοσιαλιστής Αντολίν Σάντσες Πρεθέντο, ενώ ο Βέλγος βουλευτής των Πρασίνων, Φιλίπ Λαμπέρτς, συμπλήρωσε: "Πρέπει να υπερβούμε το εμπόδιο της ομοφωνίας σε φορολογικά θέματα και αυτή η ενισχυμένη συνεργασία είναι η πρώτη ευκαιρία, αλλά θα χρειαστούν και άλλες".
Μάλιστα, ο Ευρωπαίος επίτροπος για τη φορολογία, Αλγκίρντας Σεμέτα, υποστήριξε ότι πέρα από τις έντεκα χώρες που πρότειναν τη συνεργασία υπάρχουν κι άλλες που εξετάζουν το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν.
Μετά την έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, χρειάζεται τώρα και εκείνη των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να μπορέσει η Κομισιόν να υποβάλει μια πρόταση.
Σύμφωνα με το σχέδιο, θα φορολογούνται όλες οι συναλλαγές μεταξύ των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων (τράπεζες, χρηματιστήρια, εταιρείες επενδύσεων, ασφαλιστικές εταιρείες, hedge funds). Οι ανταλλαγές μετοχών και ομολόγων θα φορολογούνται με συντελεστή 0,1% και τα παραγόμενα συμβόλαια σε ποσοστό 0,01%. Ο φόρος θα εφαρμοστεί αν τουλάχιστον ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που εμπλέκεται στη συναλλαγή είναι εγκατεστημένο στην ΕΕ, ακόμη και αν η συναλλαγή λαμβάνει χώρα εκτός της Ένωσης.
Αντικείμενο συζήτησης μεταξύ των υποστηρικτών της συνεργασίας αποτελεί η κατανομή των εσόδων από το φόρο αυτό, καθώς η Γερμανία, σε αντίθεση με τη Γαλλία, αντιδρά στη χρησιμοποίηση του φόρου για την ενίσχυση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού.

Διαβάστε εδώ: Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΖΗΤΟΥΣΕ ΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛΗ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥ ΤΟΜΠΙΝ ΑΠΟ ΤΟ 2010"

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου