22 Οκτωβρίου 2013

Βρούτσης: Περικοπές σε επικουρικές και εφάπαξ από το 2014

0 σχόλια

Πρόστιμα σε 400 επιχειρήσεις για αδήλωτη εργασία - «Κανείς επιχειρηματίας δε θα κοιμάται ήσυχος» διεμήνυσε ο υπουργός

Τροπολογία για να αυξηθεί η εισφορο-συλλεκτική ικανότητα των ασφαλιστικών ταμείων προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, αισιοδοξώντας ότι με τον τρόπο αυτό θα «καλύψει» το κενό που θα δημιουργηθεί το 2014 λόγω της μειωμένης χρηματοδότησής τους από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ο υπουργός εξήγησε ότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2014 προβλέπει μειωμένη χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων και του ΕΟΠΥΥ κατά 2,1 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2013. Από το συγκεκριμένο ποσό τα 1,8 δισ. ευρώ αφορούν τα ασφαλιστικά ταμεία και τα 300 εκατ. ευρώ τον ΕΟΠΥΥ και ΟΑΕΔ.

Εξήγησε όμως ότι «η εξίσωση που δημιουργείται μετατοπίζεται στην προσπάθεια που καταβάλω μαζί με τις υπηρεσίες, να αυξήσουμε την εισφοροσυλλεκτική ικανότητα του συστήματος. Έτσι φέρνω την ερχόμενη εβδομάδα τροπολογία που θωρακίζει απόλυτα το σύστημα…», ενώ επισήμανε ότι με το σύνολο των διατάξεων και των μέτρων που έχει λάβει το υπουργείο «κανείς επιχειρηματίας δεν θα μπορεί να κοιμάται ήσυχος. Στέλνουμε μήνυμα προς όλους τους επιχειρηματίες και καταστηματάρχες, ότι η Ελλάδα άλλαξε, λογικές αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας αποτελούν έγκλημα και η κυβέρνηση θα τις κυνηγήσει».

Πρόστιμα σε 400 επιχειρήσεις για αδήλωτη εργασία

Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών, παραδέχθηκε ότι τα πρόστιμα για την αδήλωτη εργασία «είναι εξοντωτικά» και πως «το κομμάτι των εργοδοτικών εισφορών είναι μεγάλο» υποστήριξε όμως πως «η κρίση δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για κανένα επιχειρηματία την στιγμή που τα τελευταία 2 χρόνια θεσπίστηκαν ρυθμίσεις για μείωση του κόστους απολύσεων και νέο κατώτατο μισθό».

Πρόσθεσε δε, ότι οι ελεγκτές του ΣΕΠΕ έχουν επιβάλλει πρόστιμα σε 400 επιχειρήσεις με αποτέλεσμα να υπάρξει «συμμόρφωση σε όλη την αγορά».

Πέραν αυτών, επανέλαβε ότι «δεν υπάρχει καμία απόφαση στην κυβέρνηση για μείωση κύριων συντάξεων», ενώ επισήμανε ότι δεν πρόκειται να επιβληθεί φόρος 2 τοις χιλίοις στον τζίρο των επιχειρήσεων.

Σημείωσε ότι οι συντάξεις για το 2013 θα καταβάλλονται κανονικά ενώ στις αναφορές περι ελλειμματικών ταμείων είπε ότι αυτά καλύπτονται από την κρατική χρηματοδότηση (12,6 δις ευρω για το 2013 ή 55,9% και 10,5 δις ευρω το 2014 ή 46,5%). Επιπροσθέτως ανέφερε ότι ο ΟΑΕΕ έστειλε 375 χιλ. σημειώματα σε όσους χρωστούν εισφορές.

«Δωμάτιο με ρουσφέτια»

Εκτός των παραπάνω αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του κ. Βρούτση που είπε ότι εντός του υπουργείου υπάρχει δωμάτιο με χιλιάδες ρουσφέτια. Συγκεκριμένα είπε ότι «υπάρχουν φάκελοι με αιτήματα -ειδικές περιπτώσεις- για καταβολή συντάξεων. Δεν τα έχω υπογράψει. Επέλεξα να είμαι χρήσιμος και όχι ευχάριστος, αλλιώς θα είχε καταρρεύσει το κράτος, χωρίς να το καταλάβει κανείς».

Εφάπαξ και επικουρικές

Ο κ. Βρούτσης δέχθηκε επίμονες ερωτήσεις για το μέλλον των επικουρικών συντάξεων και των εφάπαξ.

Προηγουμένως, είχε σπεύσει να στηλιτεύσει το «ψηφιδωτό των ειδικών καθεστώτων που ίσχυσαν τα προηγούμενα χρόνια στο κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα, στη βάση πελατειακών αντιλήψεων και ειδικών διαδικασιών συνθέτοντας έτσι μια εικόνα ζοφερή που πρέπει να λάβει τέλος».

Έδωσε μάλιστα ως παραδείγματα, την ύπαρξη 92 τομέων ασφάλισης με 92 διαφορετικούς προϋπολογισμούς και 92 λογιστήρια και με εφάπαξ που κινούνται στο 60%, 70% και 80% πάνω από τις εισφορές.

«Εφάπαξ και επικουρικές συντάξεις είναι θέματα για τα οποία η χώρα μας έχει δεσμευτεί με νόμους που ψηφίστηκαν από τη Βουλή και σε επίπεδο Μνημονίου. Αυτά θα γίνουν» είπε ο υπουργός Εργασίας και πρόσθεσε: «Είμαι όμως υποχρεωμένος να σημειώσω, στο σημείο αυτό, ότι το εφάπαξ και οι επικουρικές συντάξεις είναι ανταποδοτικές παροχές και δεν έχουν σε τίποτα να κάνουν με τον κρατικό προϋπολογισμό. Δυστυχώς ήταν και αυτά ζητήματα που λειτούργησαν στη βάση του πελατειακού συστήματος για να φθάσουμε να πληρώνουμε εφάπαξ 80% πάνω από τις εισφορές. Αυτή είναι η μεγάλη αδικία για τις μελλοντικές γενιές για το μέλλον των παιδιών μας».

Ο υπουργός Εργασίας σημείωσε επίσης ότι το 2012 δεν υπήρχε ούτε ένα ευρώ για να πληρωθούν τα εφάπαξ και «την κατάσταση έσωσε το 1,1 δισ. ευρώ που πήραμε από τη δανειακή σύμβαση».

«Έχω δύο δρόμους να επιλέξω» είπε στο σημείο αυτό ο υπουργός Εργασίας: «ή θα πρέπει να αφήσω στην τύχη τους τα πράγματα ή θα εξορθολογιστεί το σύστημα, ώστε να γίνει βιώσιμο». Παρέπεμψε δε τους βουλευτές στην εφαρμογή του μαθηματικού τύπου που εισήχθη με το νόμο 3863 για εφάπαξ και επικουρικές και που, όπως τόνισε «από 1.1.2014 θα εφαρμοστεί στον υπολογισμό των εφάπαξ και από 1.6.2014 στις επικουρικές».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου