23 Οκτωβρίου 2013

Θρίλερ στη Σύνοδο Κορυφής για τις αποφάσεις για την Ελλάδα

0 σχόλια

Η Tρόικα επιμένει στις 2.000 απολύσεις και στο κλείσιμο των δύο αμυντικών βιομηχανιών

Σε νέα φάση εισέρχεται ο επικοινωνιακός «πόλεμος» κυβέρνησης με τους δανειστές, που φαίνεται πως θορυβήθηκαν από την αιχμηρές δημόσιες τοποθετήσεις του πρωθυπουργού, του υπουργού Οικονομικών και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ.Ευάγγελου Βενιζέλου –που έφταναν και σε νύξεις περί εκλογών. Η στάση των Ευρωπαίων, η απαίτηση για νέα μέτρα και οι πηγές από όπου θα εξοικονομηθούν πόροι θα είναι ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης στη συνάντηση της Τετάρτης μεταξύ Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελου Βενιζέλου, ενόψει της Συνόδου Κορυφής που πραγματοποιείται την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Κορυφαίος αξιωματούχος της Ευρωζώνης εξέφραζε τη δυσφορία κρατών-μελών για τη στάση της κυβέρνησης να αρνείται νέα μέτρα, για να καλυφθεί το κενό των 2 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2014, αλλά διευκρίνιζε πως αυτά δεν αφορούν στην εκταμίευση της δόσεως του 1 δισ. ευρώ που έχει προεγκριθεί από το Eurogroup εδώ και μήνες.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν από τις Βρυξέλλες ότι η Τρόικα δεν έχει ζητήσει μέτρα οριζόντιου χαρακτήρα. Αυτό που απαιτούν άμεσα προκειμένου να επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα, είναι η υλοποίηση των προαπαιτούμενων για τη δόση του 1 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με αυτές:
- το σημαντικότερο προαπαιτούμενο για τους Ευρωπαίους είναι η κινητικότητα στον δημόσιο τομέα 12.500 υπαλλήλων.

- η Τρόικα αντιδρά επειδή η κυβέρνηση επιμένει να θέλει να κρατά «εν ζωή» τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα και την ΕΛΒΟ. Για τη ΛΑΡΚΟ πάντως, δείχνει διατεθειμένη να δώσει μικρή «παράταση ζωής», έως και 9 ή 12 μήνες ακόμη, μέχρι να βρεθεί ιδιώτης επενδυτής που θα την εξαγοράσει.

Ωστόσο από τις Βρυξέλλες διαμηνύουν ότι ορισμένα κράτη-μέλη είναι πολύ δυσαρεστημένα από το σύνθημα "όχι άλλα οριζόντια μέτρα", γιατί θεωρούν πως σημαίνει «όχι άλλα μέτρα». Υποστηρίζουν πως στον προϋπολογισμό του 2014 προκύπτει δημοσιονομικό κενό 2 δισ. ευρώ. Αυτή είναι η μόνη λύση που βλέπουν οι Βρυξέλλες, για να μειώσει η Ελλάδα το χρέος της και να προσελκύσει επενδύσεις, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Για να καλυφθεί όμως το δημοσιονομικό κενό, δεν ζητούν τη λήψη μέτρων «οριζόντιου χαρακτήρα» όπως π.χ. νέες περικοπές μισθών και συντάξεων, αλλά συγκεκριμένων και στοχευμένων μέτρων.

Με βάση όσα ανέφερε ο ίδιος αξιωματούχος, το δημοσιονομικό κενό του 2014 που θα πρέπει να καλυφθεί για να ικανοποιηθούν οι στόχοι του επόμενου έτους, αποσυνδέεται μεν από την δόση του 1 δισ. ευρώ αλλά, όπως είναι σαφές σε αυτές τις περιπτώσεις, ο τρέχων έλεγχος της Τρόικα επεκτείνεται και στην πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού.

Διαβάστε περισσότερα στο www.newmoney.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου