31 Οκτωβρίου 2013

Προς απώλεια εξαμήνου για ΕΜΠ, Καποδιστριακό

0 σχόλια
Εισέρχονται σε ένατη εβδομάδα κινητοποιήσεων, αγγίζοντας το όριο των ωρών διδασκαλίας.


Προς απώλεια του χειμερινού εξαμήνου οδεύουν το Παν. Αθηνών και το ΕΜΠ. Χθες, οι διοικητικοί υπάλληλοι του Πανεπιστημίου Αθηνών αποφάσισαν τη συνέχιση της απεργίας τους για ένατη συνεχή εβδομάδα από την προσεχή Δευτέρα, ενώ στην ίδια απόφαση οδηγούνται οι διοικητικοί του ΕΜΠ στην αυριανή συνεδρίασή τους. Εάν δεν υπάρξει συμβιβαστική λύση, η ένατη εβδομάδα εξαντλεί τα περιθώρια να πραγματοποιηθούν οι 13 εβδομάδες διδασκαλίας για την ολοκλήρωση του εξαμήνου.Την ίδια στιγμή, η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Παναγιώτα Φάκου διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να εξακριβωθεί η βασιμότητα των δημοσιευμάτων (στην «Κ» της περασμένης Κυριακής), σύμφωνα με τα οποία αμείβονται κανονικά οι διοικητικοί υπάλληλοι του Πανεπιστημίου Αθηνών και του ΕΜΠ, παρότι βρίσκονται σε απεργιακή κινητοποίηση εδώ και περίπου δύο μήνες. Εισαγγελέας Πρωτοδικών αναμένεται να αναλάβει την έρευνα, κατά τη διάρκεια της οποίας θα ερευνηθεί εάν έχουν διαπραχθεί αξιόποινες πράξεις που διώκονται αυτεπαγγέλτως, με κυριότερο την απιστία.
Για το θέμα, ο πρύτανης του Παν. Αθηνών κ. Θεοδόσιος Πελεγρίνης διαβεβαίωσε ότι οι αποδοχές θα περικοπούν. Μάλιστα, ανακοίνωσε ότι «με έγγραφό του την 8η Οκτωβρίου ζήτησε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Πανεπιστημίου να προχωρήσουν σε όλα τα προβλεπόμενα από τον νόμο σχετικά με τη μισθοδοσία του προσωπικού κατά τις ημέρες της απεργίας, δηλαδή να περικοπούν οι αποδοχές του προσωπικού που απεργεί». Από την άλλη, και ο σύλλογος διδασκόντων του ΕΜΠ έχει αποφασίσει απεργία συμπαράστασης στους διοικητικούς υπαλλήλους, αλλά μένει να κριθεί πόσοι εκ των πανεπιστημιακών του ΕΜΠ θα δηλώσουν ότι απήργησαν και θα έχουν τις αντίστοιχες περικοπές στις απολαβές τους.
Ειδικότερα, σήμερα θα πραγματοποιηθούν συλλαλητήρια (στις 12 μ. και στις 6 μ.μ. από τα Προπύλαια) κατά της διαθεσιμότητας 1.349 διοικητικών υπαλλήλων από οκτώ πανεπιστήμια. Η απόφαση των διοικητικών υπαλλήλων του Παν. Αθηνών και του ΕΜΠ για συνέχιση της απεργίας για ένατη εβδομάδα πιέζει ακόμη περισσότερο την κατάσταση, αφού έτσι θα αρχίσει να ψαλιδίζεται ο χρόνος των 13 εβδομάδων που είναι, εκ του νόμου, απαραίτητες για να ολοκληρωθούν τα μαθήματα. Βέβαια, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οι διοικητικοί υπάλληλοι περιμένουν τις εξελίξεις από το Συμβούλιο της Επικρατείας επί των προσφυγών που κατέθεσαν οι ηγεσίες των οκτώ ΑΕΙ για ακύρωση και αναστολή εφαρμογής της υπουργικής απόφασης της διαθεσιμότητας. Κατά της διαδικασίας θα προσφύγουν και οι διοικητικοί όταν θα «ονομαστικοποιηθούν» οι 1.349.
Την ίδια στιγμή, ενισχύονται οι πιέσεις στο υπ. Παιδείας να αποδεχθεί τις προτάσεις των ΑΕΙ για διάλογο με στόχο να αναζητηθεί ρεαλιστική λύση. Ηδη υπάρχει σχετική πρόταση από δεκαοκτώ αντιπρυτάνεις, κοσμήτορες σχολών και προέδρους τμημάτων του Παν. Αθηνών που έχουν καταθέσει λίστα με επτά κατηγορίες διοικητικών υπαλλήλων του Ιδρύματος –περίπου 400 άτομα– οι οποίοι ανήκουν στο ΑΕΙ, αλλά δεν υπηρετούν (για διαφόρους λόγους) σε αυτό. Χθες, επίσης, η Σύγκλητος του Ιδρύματος επεσήμανε τους κινδύνους που ενείχε η απόφαση να τεθεί σε διαθεσιμότητα το σύνολο του προσωπικού φύλαξης. «Η ασφάλεια στους πανεπιστημιακούς χώρους αντικειμενικώς θα καταρρεύσει», τόνισε.
Ανάλογες φωνές διατυπώνονται και από το ΕΜΠ. «Κρισιμότατοι τομείς του ΕΜΠ, όπως η υπηρεσία φύλαξης, η Βιβλιοθήκη, το Κέντρο Δικτύων, εργαστήρια, γραμματείες απογυμνώνονται από προσωπικό έως και πλήρως. Το ΕΜΠ, πέραν της εκπαιδευτικής, ερευνητικής και κοινωνικής δραστηριότητάς του, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα και αποδοτικότερα αναπτυξιακά «εργαλεία» της χώρας. Πρόσφατες αξιολογήσεις έδειξαν ότι κάθε ευρώ τοποθετούμενο από το κράτος στο Ιδρυμα αποδίδει στην κοινωνία 3 έως 5 ευρώ. Η ακαδημαϊκή κοινότητα έχει έντονη την αίσθηση μιας σκοπούμενης επιλογής βασιζόμενης σε μία αμφισβητούμενη έκθεση αξιολογήσεως των δομών των ΑΕΙ», ανέφερε στην «Κ» ο πρώην πρύτανης του ΕΜΠ κ. Κωνσταντίνος Μουτζούρης. Και ζήτησε «να επανεξεταστεί από νέα βάση και με πρωτοβουλία της πολιτείας το θέμα της απογυμνώσεώς μας από πεπειραμένο και απαραίτητο προσωπικό. Δεν είναι προς το συμφέρον κανενός, και ιδιαιτέρως της αναπτυξιακής προσπάθειας της χώρας, ένα λαβωμένο Πολυτεχνείο».
kathimerini.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου