18 Οκτωβρίου 2013

Η Τρόικα δεν κάνει βήμα πίσω: Κλείστε τώρα τις αμυντικές βιομηχανίες

0 σχόλια
Η Τρόικα δεν κάνει βήμα πίσω: Κλείστε τώρα τις αμυντικές βιομηχανίες
Το ζήτημα των αμυντικών βιομηχανιών αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα αγκάθια στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την Τρόικα, αφού οι δανειστές δεν είναι διατεθειμένοι να κάνουν ούτε ένα βήμα πίσω από τις απαιτήσεις τους και ζητούν να μπει λουκέτο εδώ και τώρα, λύση που μοιάζει πολύ με το ξαφνικό λουκέτο στην ΕΡΤ.
Ενδεικτικό της πίεσης είναι πως αναβλήθηκε για δεύτερη φορά η προγραμματισμένη, από τη προηγούμενη Πέμπτη, τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής της Τρόικα, αφού η σύσκεψη μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων Οικονομικών και Εθνικής Αμυνας για το μέλλον των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων απέβη άκαρπη.
Οι δανειστές ζητούν ρευστοποίηση και απολύσεις
Η Τρόικα από την πλευρά της απαιτεί τη ρευστοποίηση των εταιρειών ενώ η κυβέρνηση θέλει τουλάχιστον τη διατήρηση μέρους του στρατιωτικού σκέλους. Σε ότι αφορά τη ΛΑΡΚΟ η διαφωνία μοιάζει προς το παρόν ανυπέρβλητη, αφού οι δανειστές απαιτούν να εφαρμοστεί το μοντέλο της ΕΡΤ, δηλαδή κλείσιμο και απολύσεις των εργαζομένων και μετά σύσταση νέας εταιρείας με επαναπρόσληψη μερικών εργαζομένων.
Το σχέδιο της ελληνικής πλευράς και το σπάσιμο της εταιρείας στα δύο
Το σχέδιο της ελληνικής πλευράς προβλέπει το «σπάσιμο» της εταιρίας στα δύο, ήτοι σε αμυντικό και πολιτικό κομμάτι, με στόχο να λήξει το θέμα της ανάκτησης των κρατικών ενισχύσεων, που θα «χρεωθούν» στο αμυντικό σκέλος, κάτι στο οποίο δεν είναι αντίθετη η αρμόδια Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν. Από εκεί και πέρα, ο σχεδιασμός προβλέπει τη συρρίκνωση της δομής της εταιρίας, έτσι ώστε να καταστεί βιώσιμη. «Κλειδί» σε κάθε περίπτωση χαρακτηρίζεται, από υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, η εκτέλεση των 3 ώριμων και σε εκκρεμότητα συμβάσεων (2 με ΗΠΑ και 1 με Μαρόκο) για πυρομαχικά, συνολικού ύψους 250 εκατ. ευρώ, ωστόσο για να προχωρήσει η εκτέλεση τους θα πρέπει να επιστρέψουν στην εργασία τους οι απλήρωτοι εδώ και μήνες εργαζόμενοι της εταιρίας και για να συμβεί αυτό θα πρέπει η Τρόικα να ανάψει πράσινο φως στη πληρωμή τους, χαρακτηρίζοντας την εταιρία βιώσιμη. Αυτό, όμως, είναι το «αγκάθι» της διαπραγμάτευσης με τη Τρόικα.
Μια ακόμα ένδειξη για τη «θολούρα» γύρω από τη τύχη των ΕΑΣ, είναι ότι δεν ορίστηκε νέο ραντεβού για συγκεκριμένη ημέρα, την ώρα που το οικονομικό επιτελείο «καίγεται» να κλείσει τα προαπαιτούμενα, έτσι ώστε να ισχυροποιηθεί διαπραγματευτικά έναντι της Τρόικα, εν όψει των κρίσιμων διαβουλεύσεων για το δημοσιονομικό και το χρηματοδοτικό «κενό».


Πηγή: www.iefimerida.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου