22 Οκτωβρίου 2013

Σαμαράς: Η ελληνική οικονομία κάνει επανεκκίνηση

0 σχόλια

Ο Λέτα αναγνώρισε τα θετικά αποτελέσματα που πέτυχε η ελληνική κυβέρνηση - Κοινό μέτωπο Ελλάδας, Ιταλίας, Μάλτας κατά της λαθρομετανάστευσης - Ψηλά στην ατζέντα και το θέμα της ανεργίας

«Η ελληνική οικονομία κάνει επανεκίνηση μετά από χρόνια κρίσης, το κύριο ζητούμενο τώρα για την Ευρώπη και την Ελλάδα είναι να επιτευχθεί ανάπτυξη» δήλωσε ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς μετά την συνάντηση που είχε στην Ρώμη με τον ομόλογό του κ. Ενρίκο Λέτα.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «ιδιαίτερα σημαντική την ανάληψη κοινής δράσης με την Ιταλία» καθώς οι δύο χώρες θα έχουν διαδοχικά την προεδρία της ΕΕ το 2014 ώστε η Ευρώπη να αλλαξει κατεύθυνση. Υπογράμμισε δε ότι είναι σημαντική η διμερής συνεργασία ώστε η ΕΕ να προχωρήσει στην μεταβολή της πολιτικής της για την αντιμετώπιση του φαινομένου της παράνομης μετανάστευσης.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα αναγνώρισε τις σημαντικές προσπάθειες και τα θετικά αποτελέσματα που πέτυχε η ελληνική κυβέρνηση και προσωπικά ο Α. Σαμαράς στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα αλλά απέφυγε να επεκταθεί σε θέματα οικονομικής πολιτικής της Ευρώπης. Αντίθετα αναφέρθηκε εκτεταμένα στο μεταναστευτικό σημειώνοντας ότι η αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης θα είναι ένα από τα κύρια σημεία συζήτησης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 24ης και 25ης Οκτωβρίου- μετά και το κύμα μεταναστών που έφθασαν στην Ιταλία τους τελευταίους μήνες αλλά και τη σειρά πολύνεκρων ναυαγίων στα ανοιχτά της χώρας.

Ο κ. Λέτα είπε ότι βασικό ζητούμενο είναι η ενίσχυση της δύναμης Frontex για την επιτήρηση των ευρωπαϊκών συνόρων, η ενεργοποίηση του προγράμματος EuroSur και πρόσθεσε ότι η ιταλική στρατιωτική ανθρωπιστική αποστολή Mare Nostrum πρόκειται να ολοκληρωθεί την 2α Δεκεμβρίου, με την έναρξη του προγράμματος EuroSur. Ακόμη, ο Ιταλός πρωθυπουργός είπε ότι ένα κεντρικό θέμα θα είναι η επανεξέταση των διαδικασιών χορήγησης πολιτικού ασύλου.


Μέτρα για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού τώρα

Ο έλληνας πρωθυπουργός συζήτησε την λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης που επιβαρύνει κυρίως τις χώρες του Ευρωπαικού Νότου και με τον κ. Λέτα στην Ρώμη και νωρίτερα στην πρωτεύουσα της Μάλτας Βαλέτα με τον κ. Ζόζεφ Μουσκάτ.

Μετά την συνάντηση με τον κ. Λέτα συνεργάτες του Έλληνα πρωθυπουργού έλεγαν ότι “για πρώτη φορά οι τρεις χώρες όπως και άλλες που είναι σε συνεργασία βάζουν το θέμα της παράνομης μετανάστευσης ως μίας πραγματικής απειλής που μπορεί να αποσταθεροποιήσει τις χώρες μας και ζητούν μέτρα που φθάνουν μέχρι τον επαναπατρισμό των μεταναστών”. Δεν φορά αυτό μία φράση σε ένα κοινό ανακοινωθέν αλλά μία συνολική στρατηγική μέτρων. Επεσήμαιναν δε ότι η εκστρατεία ξεκινά τώρα και θα κλιμακωθεί μέχρι τον Δεκέμβριο (μετά αρχίζει η ελληνική προεδρεία στην ΕΕ). Οι ίδιοι συνεργάτες κατέληγαν ότι η Ευρώπη έχει την ευκαιρία να βρει μία πραγματική λύση σε ένα πραγματικό πρόβλημα σε πραγματικό χρόνο -αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο χρόνος είναι τώρα. Τέλος ανέφεραν ότι η συνεργασία αυτή ανοίγει τον δρόμο για την συνεργασία και σε άλλα θέματα όπως η ανεργία και η ανάπτυξη. Άφηναν δε ένα ερωτηματικό για το πως θα τοποθετηθεί στο θέμα ο ΣΥΡΙΖΑ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου