22 Οκτωβρίου 2013

Στον «πάγο» η επιστροφή της Τρόικας στην Αθήνα

0 σχόλια

«Μήνυμα» ανώτατου αξιωματούχου της ευρωζώνης, που καλεί την Ελλάδα να «συνετιστεί»: Η Τρόικα θα επιστρέψει στην Ελλάδα, όταν η ελληνική κυβέρνηση θα είναι έτοιμη - Εκφράζει τη λύπη του για τις δηλώσεις Ελλήνων πολιτικών ότι δεν θα ληφθούν νέα μέτρα

Στις... ελληνικές καλένδες παραπέμπει ανώτατος αξιωματούχος της ευρωζώνης την επιστροφή της Τρόικας στην Αθήνα.

«Η Τρόικα θα επιστρέψει στην Ελλάδα, όταν η ελληνική κυβέρνηση θα είναι έτοιμη» δηλώνει, ενώ εκφράζει τη λύπη του για το γεγονός ότι, πολλοί πολιτικοί παράγοντες στη χώρα μας, δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να ληφθούν νέα μέτρα.

«Δεν συζητούνται οριζόντια μέτρα, αλλά στοχευμένα» εξηγεί.

Πιο συγκεκριμένα, οι Ευρωπαίοι εταίροι εκτιμούν ότι αυτά τα νέα μέτρα δεν χρειάζεται, ούτε είναι σωστό να προέλθουν από οριζόντιες μειώσεις μισθών και συντάξεων, αλλά οπωσδήποτε θα πρέπει να είναι δημοσιονομικού χαρακτήρα και να αφορούν συγκεκριμένες στοχευμένες περικοπές δαπανών, με σκοπό την εξοικονόμηση σχεδόν δισεκατομμυρίων ευρώ.

Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, τις οποίες επικαλείται η «Καθημερινή», διαμηνύουν ότι η ομάδα Τόμσεν θα επιμείνει στην υιοθέτηση δημοσιονομικών μέτρων, με βέβαιη απόδοση, στον προϋπολογισμό του 2014, προκειμένου να επιτευχθεί ο σαφώς προσδιορισμένος στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Στις Βρυξέλλες υπολογίζουν το δημοσιονομικό κενό το 2014 στα δύο δισ. ευρώ, ενώ η Αθήνα το υπολογίζει στα 500 εκατ. ευρώ.

Εξάλλου, όσον αφορά την εκταμίευση της τελευταίας υπο-δόσης του Ιουλίου, ύψους ενός δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, οι κοινοτικές πηγές τόνισαν ότι θα πρέπει πρώτα η ελληνική πλευρά να ικανοποιήσει τα τέσσερα προαπαιτούμενα που προβλέπει το Μνημόνιο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το πρώτο και σημαντικότερο προαπαιτούμενο για τους Ευρωπαίους είναι η κινητικότητα στον δημόσιο τομέα 12.500 υπαλλήλων.

Το δεύτερο προαπαιτούμενο αφορά στην αναδιάρθρωση των τριών ελληνικών αμυντικών βιομηχανιών ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ. Όπως εκτιμούσαν οι πηγές των Βρυξελλών, οι δύο από αυτές τις τρεις βιομηχανίες θα πρέπει να κλείσουν.

Το τρίτο προαπαιτούμενο έχει να κάνει με την αποπληρωμή εκκρεμών οφειλών του κράτους προς την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ και το τέταρτο, με το νέο κώδικα των δικηγόρων.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου