20 Οκτωβρίου 2013

Τσίπρας: “Να τελειώνουμε με τους θαυμαστές του Μνημονίου”

0 σχόλια

Δεσμεύτηκε ότι θα καταργήσει τα Μνημόνια - Λάβρος κατά των “ακροδεξιών”, όπως τους ονόμασε, συνεργατών του πρωθυπουργού – Μίλησε για “σκοτεινά σχέδια παρακυβερνητικών μηχανισμών για να αποτραπεί η έλευση της Αριστεράς” - Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση γιατί “ανέχθηκε” τη Χρυσή Αυγή - Άνοιγμα και στην Κεντροδεξιά

Ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση, την οποία χαρακτήρισε «τελειωμένη και στηριζόμενη σε ξένα δεκανίκια» εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, κάνοντας μία προεκλογικού χαρακτήρα ομιλία στη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής του κόμματός του. Ταυτόχρονα εμφανίστηκε βέβαιος για την επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνοντας ότι «η μεγάλη ανατροπή έχει αρχίσει. Η αντίστροφη μέτρηση για την ανάληψη της μέγιστης ευθύνης για την αριστερά έχει αρχίσει».

Ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε για μία ακόμη φορά ότι μία κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει τα μνημόνια και θα εγγυηθεί τη δημοκρατική ομαλότητα, έβαλε στο στόχαστρο τους ακροδεξιούς, κατά την άποψη του κόμματός του, συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά, ενώ έστρεψε τα βέλη του και εναντίον της Χρυσής Αυγής.
 


Αναλύοντας την πολιτική κατάσταση σημείωσε ότι «βρισκόμαστε μπροστά στην πιο κρίσιμη στιγμή από τη μεταπολίτευση και μετά. Απέναντι μας έχουμε μια κυβέρνηση που σαπίζει και μαζί της σαπίζουν θεσμοί αναγκαίοι για τη δημοκρατική ομαλότητα και την κοινωνική ισορροπία. Μια κυβέρνηση τελειωμένη που στηρίζεται σε ξένα δεκανίκια και αυτό έχει ως αναπόφευκτο αποτέλεσμα της υπονόμευση της ιδίας της δημοκρατίας».

Και πρόσθεσε: «Μπορούμε να περιμένουμε το χειρότερο και πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε το χειρότερο με ψυχραιμία, αποφασιστικότητα, δημοκρατική εμμονή και επίγνωση του γεγονότος ότι όλα τα μέσα θα χρησιμοποιηθούν προκειμένου να επιτύχουν τον στόχο να μην επιτρέψουν στην αριστερά και στους συμμάχους της να αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας».

«Σκοτεινά σχέδια»

Ο κ. Τσίπρας απέδωσε σε παρακυβερνητικούς και παρακρατικούς μηχανισμούς προσπάθειες και σκοτεινά σχέδια για την αποτροπή της έλευσης της αριστεράς. Τόνισε χαρακτηριστικά ότι «ήδη ενεργοποιούνται μηχανισμοί, ζυμώνονται σενάρια, καταρτίζονται κυβερνητικά σχήματα επί χάρτου , ώστε να διασφαλιστούν οι ίδιοι και η πολιτική τους και να αποφύγουν το πικρό ποτήρι των εκλογών. Ήδη παίζουν στα σκοτεινά με σχέδια αντιδημοκρατικών μέτρων. Μια μειοψηφική ομάδα γύρω από τον Πρωθυπουργό, επιχείρησε πρόσφατα να εμφανίσει τον ΣΥΡΙΖΑ ως εσωτερικό εχθρό. Το σχέδιο τους κατέρρευσε παταγωδώς γιατί ήμασταν έτοιμοι και σε εγρήγορση. Κατέρρευσε γιατί ήμασταν αποφασιστικοί και αμείλικτοι όπως θα είμαστε και στο μέλλον αμείλικτοι προς όσους υπερβούν εσκαμμένα. Αλλά κατέρρευσε γιατί αμφισβητήθηκε αυτό το σχέδιο από τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, όσο όμως και από τα ίδια τα δικά τους στελέχη».

Και στράφηκε ιδιαίτερα στο στενό περίγυρο του κ. Σαμαρά: «Τους καλώ σήμερα να σοβαρευτούν. Ούτε το κράτος έχει αντικομμουνιστικά και αντιαριστερά στεγανά, ούτε ο διεθνής περίγυρος είναι αυτός που ήταν στη δεκαετία του 50’ και του 60’. Τίποτα δεν είναι όπως το έχουν στο κεφάλι τους αυτοί οι σύμβουλοι του Πρωθυπουργού. Για αυτό η στρατηγική τους γελοιοποιείται».


«Όχι και τιμωροί όσοι ανέχθηκαν τη Χρυσή Αυγή»


Στην κατάμεστη αίθουσα του CINE Κεραμεικός, όπου γίνεται η συνεδρίαση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέκρινε την κυβέρνηση για την καθυστερημένη αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής και σημείωσε ότι «οι ίδιοι που ανέχθηκαν τη δράση της για πολύ καιρό, αναγκάστηκαν τώρα, μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και τη διεθνή κατακραυγή να την αντιμετωπίσουν, όπως ακριβώς είναι, ως μία εγκληματική οργάνωση». «Κάλιο αργά παρά ποτέ, αλλά μην μας τρελάνετε κιόλας» σημείωσε σκωπτικά ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας όμως ότι «δεν μπορούν οι ίδιοι που ανέχθηκαν τη Χρυσή Αυγή και έλεγαν ότι μπορούν να συνεργαστούν μαζί της να φορούν τώρα τη μάσκα του τιμωρού».

Κατά τον κ. Τσίπρα «ο νταλκάς τους δεν είναι η Χρυσή Αυγή και η ακροδεξιά, αλλά η αριστερά και πώς θα την αντιμετωπίσουν». Και έστρεψε την κριτική του στον στενό συνεργάτη του κ. Σαμαρά, Φαήλο Κρανιδιώτη, λέγοντας ότι «κάποιοι μας απείλησαν ότι κρατούν τις σφαίρες τους για τον πραγματικό αντίπαλο, όχι τους εθνικιστές, αλλά για μας». Και πρόσθεσε με νόημα ότι «αυτοί οι άνθρωποι έχουν ακόμη την εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού». Κατά τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ αυτοί οι συνεργάτες του κ. Σαμαρά «θέλουν να ανοίξουν νέα μέτωπα συκοφάντησης της αριστεράς» και τόνισε ότι «δεν θα αφήσουμε τη σαπίλα και το ψέμα να γίνουν καθεστώς».

Κάνοντας ένα θεαματικό άνοιγμα στην κεντροδεξιά και την καραμανλική πτέρυγα της ΝΔ ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «γνωρίσαμε τη ΝΔ ως ένα συντηρητικό μεν, αλλά δημοκρατικό αστικό κόμμα και όχι ως ένα μηχανισμό παραγωγής λάσπης», όπως έχει εξελιχθεί σήμερα.

Ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα προστατεύσει την κοινωνία και τη δημοκρατία, αλλά και θα διασφαλίσει την ομαλότητα.

Προς το τέλος της ομιλίας του χρησιμοποίησε τον στίχο του Διονυσίου Σολωμού από τους «Ελεύθερους Πολιορκημένους» για να διαμηνύσει την αποφασιστικότητα της αριστεράς στο στόχο της ανατροπής: «Πάντα ανοιχτά, πάντα άγρυπνα τα μάτια της ψυχής μου».


Η υποψηφιότητα για την Κομισιόν

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιλογή που έκανε στο πρόσωπό του το κόμμα της ευρωπαϊκής αριστεράς να είναι υποψήφιος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις ευρωεκλογές του 2014.

Μίλησε για «ηθική, πολιτική και ιδεολογική αναγνώριση» του ΣΥΡΙΖΑ και σημείωσε ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα ανθρωποκτόνο οικονομικό πόλεμο, με τους λαούς από τη μία μεριά και το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα και τους τραπεζίτες από την άλλη. Όπως η κρίση και το πείραμα της λιτότητας ξεκίνησε από τον νότο και την Ελλάδα, έτσι και ο νέος δρόμος της κοινωνικής ευημερίας και της προόδου θα ανοίξει από εδώ διαμήνυσε ο κ. Τσίπρας.

Χαρακτήρισε την ευρωπαϊκή αριστερά ως το “μπλοκ των δυνάμεων” που θα αντισταθεί στην πολιτική της κυρίας Μέρκελ και κατέληξε με το σύνθημα «Αλλαγή στην Ευρώπη, Ανατροπή στην Ελλάδα, Μήνυμα σε όλο τον κόσμο» ότι λαοί μπορούν να τα καταφέρουν.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου