18 Οκτωβρίου 2013

Επίσημες διαπραγματεύσεις για μεγάλο συνασπισμό μεταξύ Μέρκελ και SPD

0 σχόλια
Με επιτυχία στέφθηκε ο τρίτος γύρος των διερευνητικών επαφών μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών και των Σοσιαλδημοκρατών αφού συμφώνησαν στην έναρξη επίσημων διαπραγματεύσεων για το σχηματισμό κυβέρνησης

Οι ηγεσίες των δυο στρατοπέδων θα εισηγηθούν τελικά στα προεδρεία των κομμάτων τους την έναρξη διαπραγματεύσεων για τη συγκρότηση ενός «μεγάλου συνασπισμού». Αυτό είναι το αποτέλεσμα του σημερινού τρίτου γύρου των διερευνητικών επαφών μεταξύ CDU/CSU και SPD που κράτησε μόλις δυόμιση ώρες. Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος των Χριστιανοκοινωνιστών Χορστ Ζέεχοφερ, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δυο πλευρών θα ξεκινήσουν την ερχόμενη Τετάρτη.

Προηγουμένως οι ομάδες των διαπραγματευτών θα πρέπει να ενημερώσουν τα προεδρεία των κομμάτων τους για τα αποτελέσματα της σημερινής συνάντησης. Το προεδρείο των Χριστιανοδημοκρατών θα ενημερωθεί για τα αποτελέσματα κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που θα γίνει αύριο Παρασκευή ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες θα αποφασίσουν επίσημα για την έναρξη των διαπραγματεύσεων την ερχόμενη Κυριακή, στο πλαίσιο ενός μίνι συνεδρίου.

Ήδη πριν από τη σημερινή συνάντηση η ηγεσία των Χριστιανικής Ένωσης είχε κατεβάσει τους τόνους στο διαφιλονικούμενο ζήτημα της εισαγωγής ενός ενιαίου κατώτατου μισθού, με τον πρόεδρο των Χριστιανοκοινωνιστών Ζέεχοφερ να αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο παραχωρήσεων έναντι του SPD στο συγκεκριμένο θέμα, αλλά υπό όρους. Έτσι ζήτησε παράλληλα και ορισμένα ανταλλάγματα, όπως το να εγκαταλείψουν οι Σοσιαλδημοκράτες τα σχέδιά τους για φορολογικές αυξήσεις.

Πηγή: Deutsche Welle

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου