3 Νοεμβρίου 2013

Μέχρι αρχές Φεβρουαρίου επαρκούν τα ταμειακά διαθέσιμα...

0 σχόλια

Αντιμέτωπο με αυξημένες πληρωμές τόκων και χρεολυσίων θα βρεθεί το επόμενο τρίμηνο το Ελληνικό Δημόσιο, γεγονός που σημαίνει ότι...
εάν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα δεν τελεσφορήσουν εντός του Δεκεμβρίου 2013 τότε θα υπάρξει θέμα με τα ταμειακά διαθέσιμα.

Σημειώνεται πως στο δίμηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου το Ελληνικό Δημόσιο θα πρέπει να αποπληρώσει τοκοχρεολύσια ύψους 1,05 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ, ενώ το μεγάλο πρόβλημα θα ανακύψει στις 11 Ιανουαρίου 2014 όταν και θα πρέπει να αποπληρωθούν ελληνικά ομόλογα που διακρατά η ΕΚΤ συνολικού ύψους 1,8 δισ. ευρώ, αλλά «ακούρευτα» ομόλογα που κατέχουν ιδιώτες ύψους 197 εκατ. ευρώ.

Οι λήξεις αυτές καθιστούν σχεδόν αδύνατο το σενάριο η Ελλάδα να τα βγάλει πέρα με ίδια μέσα έως τα μέσα Φεβρουαρίου 2014. Πρέπει να σημειωθεί πως με διάφορες μεθόδους το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους θα μπορούσε να διαχειρισθεί τις δανειακές υποχρεώσεις και τις εσωτερικές ανάγκες έως τον Φεβρουάριο, αλλά η κατάσταση θα ήταν οριακή.

Για τον λόγο αυτό κρίνεται σημαντικό οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα να τελεσφορήσουν έως τις αρχές Δεκεμβρίου, ώστε να παρασχεθούν οι εγκρίσεις του ΔΝΤ και του Eurogroup για τα υπόλοιπα των δόσεων του 2013.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου