4 Νοεμβρίου 2013

Ερχεται η Τρόικα: Ζητούμενο η συμφωνία για το δημοσιονομικό κενό

0 σχόλια

- «Σκιά» στις διαπραγματεύσεις η δολοφονική επίθεση στο Νέο Ηράκλειο - «Αγωνία» και για τις αντιδράσεις των ΚΟ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ επί του φόρου στα ακίνητα - Τι αναμένει ο Γιάννης Στουρνάρας

Όταν εσπευσμένα διέκοψε προ μηνός η Τρόικα την επίσκεψή της στην Αθήνα, είχε μόλις χυθεί το αίμα του Παύλου Φύσσα. Λίγα 24ωρα πριν επιστρέψει ξανά «στον τόπο του εγκλήματος», πάλι το νέο «αίμα» σκιάζει τις διαπραγματεύσεις.

Πριν επιβεβαιώσει -μετά κόπων και βασάνων- την επιστροφή της Τρόικα η Κομισιόν και το ραντεβού με τον Γιάννη Στουρνάρα της Τρίτης, η Αθήνα έδωσε διαβεβαιώσεις πως θα δώσει άμεσα λύση στα καυτά ζητήματα που παρέμεναν ανοικτά επί ένα και πλέον μήνα.

Πριν πατήσουν το πόδι τους στο υπουργείο Οικονομικών, όμως, έχουν αρχίσει ήδη να αναζητούν πληροφορίες και να ρωτούν να μάθουν από Ελληνες συνομιλητές και ξένους δημοσιογράφους, για τα γεγονότα των τελευταίων ωρών στη χώρα μας.

Και όλα αυτά, ενώ ήδη πληροφορήθηκαν -από ανταποκριτές διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων στη χώρα μας- το «αντάρτικο» βουλευτών που στηρίζουν την κυβέρνηση, απέναντι στο νέο φόρο ακινήτων. Για το τι άλλο θα επακολουθήσει, η Τρόικα θα το πληροφορηθεί από τον ίδιο τον κ. Στουρνάρα, την Τρίτη.

Τι αναμένει ο Γ. Στουρνάρας

Να κλείσει την εκκρεμότητα των προαπαιτούμενων δράσεων για την εκταμίευση της υποδόσης του ενός δισ. ευρώ το ταχύτερο δυνατό και να καλύψει το δημοσιονομικό κενό του 2014 χωρίς νέα οριζόντια μέτρα είναι ο διπλός στόχος της κυβέρνησης, εν όψει του νέου γύρου διαπραγματεύσεων με την τρόικα στην Αθήνα.

Τα στελέχη της τριμερούς αναμένεται να επανακάμψουν στη χώρα μας την προσεχή Δευτέρα. Η ελληνική πλευρά έχει κάθε λόγο να επιδιώκει συνομιλίες... fast track, ώστε να παρουσιαστούν δείγματα προόδου στο Eurogroup της 14ης Νοεμβρίου. Όμως, κάτι τέτοιο δεν θα είναι εύκολο, όπως έχει διαφανεί από τη στάση των δανειστών μας το τελευταίο διάστημα.

Η απόσταση που χωρίζει τα δύο εμπλεκόμενα μέρη στο μέτωπο του δημοσιονομικού κενού του 2014 είναι σημαντική, αλλά εκτιμάται πως μπορεί να γεφυρωθεί δίχως οριζόντια μέτρα. Σε πρόσφατη ανάλυση της Eurobank Research σημειώνεται: «Κρίνουμε ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια για την επίτευξη συμφωνίας όσον αφορά τα θέματα του 2014 (δημοσιονομικό και χρηματοδοτικό κενό) χωρίς την επιβολή νέων οριζόντιων μέτρων... Δεν αποκλείουμε, όμως, στοχευμένες παρεμβάσεις για να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς αποτελέσματος του 2014».

Μέχρι στιγμής, το υπουργείο Οικονομικών κάνει λόγο για δημοσιονομικό κενό 500 εκατ. ευρώ και υποστηρίζει πως η «τρύπα» αυτή μπορεί να καλυφθεί με παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό σύστημα, πρόσθετα έσοδα από τη σχεδιαζόμενη αύξηση της φορολογίας καπνού, τσιγάρων και ποτών υπέρ του ΕΟΠΥΥ, τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και την εξοικονόμηση πόρων από τις νέες καταργήσεις και συγχωνεύσεις δημόσιων φορέων και από την καθολική εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου.

Η τριμερής μιλά για πεντάπλασιο κενό (2,5 δισ. ευρώ) και αμφισβητεί την αποδοτικότητα των ελληνικών προτάσεων.

Δύσκολο είναι επίσης το έργο της κυβέρνησης στο πεδίο των προαπαιτούμενων δράσεων, με κυριότερο «αγκάθι» την αναδιάρθρωση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ).

Η αναπληρώτρια υπουργός Αμυνας Φώφη Γεννηματά επισήμανε, μιλώντας στη Βουλή, πως «δεν υπάρχει καμία άλλη πρόταση που να μπορούμε να συζητήσουμε ως ελληνική κυβέρνηση σε σχέση με το μέλλον των ΕΑΣ», πέραν αυτής που έχει ήδη κατατεθεί στην τρόικα και προβλέπει τη διατήρηση του στρατιωτικού σκέλους της εταιρείας εν λειτουργία.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου