2 Νοεμβρίου 2013

Λιτά, μεστά και με... ερωτική διάθεση ξεκίνησε το Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης

0 σχόλια

Με Τζίμ Τζάρμους και την ταινία του «Μόνο οι εραστές μένουν ζωντανοί» άνοιξε το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Με τα βλέμματα συγκεντρωμένα στον Τζιμ Τζάρμους άνοιξε το Φεστιβάλ όπως πάντα στο Ολύμπιον-που ήταν κατάμεστο το βράδυ της Παρασκευής. Ο αμερικανός δημιουργός έδωσε το «παρών» με αφορμή την προβολή της νέας ταινίας του «Μόνο οι εραστές μένουν ζωντανοί» στην τελετή έναρξης του Φεστιβάλ.

Την τελετή παρουσίασε η ηθοποιός Ελένη Ρουσσινού, η οποία πρωταγωνιστεί στην ταινία Miss Violence του Αλέξανδρου Αβρανά, που προβάλλεται στη φετινή διοργάνωση.

Στον χαιρετισμό του, ο διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Δημήτρης Εϊπίδης τόνισε: «Το Φεστιβάλ συμπληρώνει φέτος 54 χρόνια και πιστεύω ότι η χρονιά αυτή είναι πολύ δυνατή παρά τις δυσκολίες που κι εμείς, όπως όλη η χώρα, αντιμετωπίζουμε. Θα επαναλάβω ότι νιώθω περήφανος που το 80% του προϋπολογισμού της φετινής διοργάνωσης προέρχεται από ευρωπαϊκά κονδύλια και δεν επιβαρύνει τον εθνικό προϋπολογισμό. Με ένα σύνολο 150 ταινιών από 54 χώρες, με 300 ξένους και 200 Έλληνες επισκέπτες, με αφιερώματα σε ανεξάρτητους δημιουργούς και στο τμήμα για το βαλκανικό σινεμά, με αγαπημένους σκηνοθέτες και με έναν όλο και πιο δυνατό ελληνικό κινηματογράφο, συνθέτουμε το παζλ της φετινής διοργάνωσης της οποίας ο κεντρικός της άξονας είναι η ανατροπή».

Στη συνέχεια, ο κ. Εϊπίδης καλωσόρισε την διεθνή επιτροπή, με πρόεδρο τον ελληνικής καταγωγής σκηνοθέτη Αλεξάντερ Πέιν. Τα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής συστήθηκαν στο κοινό: Σκοτ Φούντας, κριτικός κινηματογράφου του περιοδικού Variety, η παραγωγός Άντα Σόλομον, ο Εντουάρ Ουαϊντρόπ -καλλιτεχνικός διευθυντής στο «Δεκαπενθήμερο των σκηνοθετών» του Φεστιβάλ Καννών- και ο Κωνσταντίνος Βήτα, ο οποίος θα δώσει και δύο συναυλίες στο πλαίσιο της φετινής διοργάνωσης.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ανέβηκε στο βήμα ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Γιάννης Ανδριανός, ο οποίος καλωσόρισε εκ μέρους του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Πάνου Παναγιωτόπουλου τους «διακεκριμένους καλεσμένους του Φεστιβάλ» λέγοντας ότι η «Η κομβική σημασία του Φεστιβάλ στα πολιτιστικά πράγματα της χώρας είναι γνωστή σε όλους». Και πρόσθεσε, μεταξύ άλλων: «Πρόκειται για έναν σημαντικότατο θεσμό με διεθνή ακτινοβολία και ταυτόχρονα μια μεγάλη γιορτή του ανεξάρτητου κινηματογράφου. Είναι ένα βήμα για τους κινηματογραφιστές, και ιδίως τους νέους, να προβάλουν τη δουλειά τους, είναι μία ευκαιρία για τους φίλους του κινηματογράφου να απολαύσουν ποιοτικές ταινίες, να δουν από κοντά καταξιωμένους δημιουργούς και ταυτόχρονα είναι ένας θεσμός για την προβολή της εγχώριας κινηματογραφικής παραγωγής. Είναι σημαντικό ότι μέσα στη δύσκολη περιπέτεια της κρίσης ο ελληνικός κινηματογράφος όχι μόνο δηλώνει δυναμικά ‘’παρών’’, αλλά και κερδίζει διεθνείς διακρίσεις. Αυτό δεν σημαίνει ότι η σταθερά ανοδική πορεία του ελληνικού κινηματογράφου τα τελευταία χρόνια μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως άλλοθι για τα σημαντικά προβλήματα που όντως υπάρχουν, με πρώτο απ’ όλα τη μεγάλη μείωση των διαθέσιμων πόρων λόγω της κρίσης. Το κράτος στηρίζει και θα συνεχίσει να στηρίζει στο μέτρο των δυνατοτήτων του τον κινηματογράφο, όπως και ευρύτερα την πολιτιστική δημιουργία».

Μήνυμα του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά μετέφερε αμέσως μετά ο σύμβουλος πολιτισμού του, Δημοσθένης Δαββέτας. «Έχετε τη στήριξη του πρωθυπουργού, πρακτικά και ψυχικά», είπε ο κ. Δαββέτας. Παράλληλα, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Γιατί το Φεστιβάλ αυτό κατά την άποψή μας έχει ιδιαίτερη αξία; Για τις τρεις λέξεις - κλειδιά του τίτλου του: Φεστιβάλ, κινηματογράφος, Θεσσαλονίκη. Το Φεστιβάλ έχει να κάνει με το festivus, την αίσθηση της γιορτής, την κοινότητα ανθρώπων που ζουν μια κινηματογραφική εμπειρία, καθώς με τον ίδιο τον κινηματογράφο που δεν είναι μία απλή αίσθηση αλλά είναι ουσιαστικά η νεωτερική ζωή, αυτό που εκφράζει η μοντέρνα εποχή. Κι επιπλέον, έχει να κάνει με τη Θεσσαλονίκη που υπήρξε πάντα κέντρο διαπολιτισμικού διαλόγου και σαν τέτοιο πρέπει να προχωρήσει».

Την επίσημη έναρξη του 54ου ΦΚΘ κήρυξε και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος χαριτολογώντας δήλωσε «σινεμαδάκιας», καθώς όπως είπε, «πηγαίνω πολύ συχνά σινεμά και πιστεύω ότι από τα φεστιβάλ βγαίνουν όλες οι καινούργιες τάσεις για την τέχνη που λέγεται σινεμά».

Χαμός επικράτησε όταν ο Τζιμ Τζάρμους, ανέβηκε στο βήμα του Ολύμπιον. «Νιώθω μεγάλη τιμή που η ταινία μου ανοίγει το 54ο Φεστιβάλ. Νιώθω τιμή που βρίσκομαι εδώ», είπε ο διακεκριμένος σκηνοθέτης και πρόσθεσε: «Θέλω να ευχαριστήσω τον Δημήτρη Εϊπίδη για την καθοδήγησή του. Τον γνωρίζω εδώ και 30 χρόνια και είναι σαν ‘’νονός’’ του ενδιαφέροντος κινηματογράφου. Θέλω να ευχαριστήσω και τον Χρήστο Κωνσταντακόπουλο από την εταιρεία παραγωγής Faliro House Productions, χωρίς τον οποίο δεν θα κάναμε την ταινία. Δεν βρίσκαμε χρηματοδότηση, μέχρι που εμφανίστηκε αυτός σαν άγγελος. Άνθρωποι όπως ο Χρήστος και ο Δημήτρης ανοίγουν ένα νέο κύμα του ελληνικού κινηματογράφου που είναι πραγματικά φανταστικό, και μάλιστα εδώ συνάντησα και ορισμένους ανθρώπους που εμπλέκονται σε αυτό. Σας ευχαριστώ που φιλοξενείτε την ταινία μου στην εναρκτήρια βραδιά του υπέροχου Φεστιβάλ σας».

Μετά την επίσημη έναρξη της διοργάνωσης, προβλήθηκε η ταινία Μόνο οι εραστές μένουν ζωντανοί του Τζιμ Τζάρμους, που αφηγείται τις ιδιόρρυθμες διαδρομές δύο εκλεπτυσμένων ροκ βρικολάκων, της Ιβ και του Άνταμ, τους οποίους υποδύονται η Τίλντα Σουίντον και ο Τομ Χίντλεστον.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου