2 Νοεμβρίου 2013

Έρχεται στην Αθήνα τη Δευτέρα η Τρόικα

0 σχόλια

«Λάβαμε τις απαραίτητες πληροφορίες από την Αθήνα» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν - Το ΔΝΤ είχε, νωρίτερα, ανακοινώσει ότι ο Πολ Τόμσεν θα φτάσει στην Αθήνα τη Δευτέρα


Με μια ανακοίνωση του εκπροσώπου του Όλι Ρεν δόθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής λύση στο 48ωρο θρίλερ σχετικά με την άφιξη ή μη των εκπροσώπων ΕΕ και ΕΚΤ στην Αθήνα προκειμένου να ξεκινήσει ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων με την ελληνική κυβέρνηση.

Όπως ανέφερε ο Σάιμον Ο' Κόνορ η Κομισιόν έλαβε το απόγευμα της Παρασκευής εκείνες τις πληροφορίες που της ήταν απαραίτητες προκειμένου να ανάψει το πράσινο φως στους εκπροσώπους της να βρεθούν στην Αθήνα για το ραντεβού με τον Γιάννη Στουρνάρα στις αρχές της εβδομάδας.

«Λάβαμε σήμερα το βράδι περισσότερες πληροφορίες από την Αθήνα, κάτι που σημαίνει ότι μπορούμε να επιβεβαιώσουμε τα σχέδια της επίσκεψής μας. Επομένως η ομάδα της Κομισιόν θα βρεθεί στην Αθήνα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας» ήταν η χαρακτηριστική ανακοίνωση του Ο' Κόνορ, χωρίς να γίνουν γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες ως προς τι ακριβώς περιλαμβάνει η φράση «περισσότερες πληροφορίες», όρος απαράβατος - κατά τα λεγόμενα των ευρωπαίων αξιωματούχων το τελευταίο διήμερο - προκειμένου το ευρωπαϊκό σκέλος της Τρόικας να βρεθεί στην Ελλάδα.

Νωρίτερα και παρά το γεγονός ότι η άφιξη των εκπροσώπων ΕΕ και ΕΚΤ δεν είχε ακόμα «κλειδώσει», ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ διαβεβαίωνε ότι η ημέρα άφιξης του Πολ Τομσεν στην Αθήνα δεν έχει αλλάξει και θα γίνει τη Δευτέρα.

Και κάπου στη μέση όλες αυτές τις ώρες βρισκόταν το υπουργείο Οικονομικών και το Μέγαρο Μαξίμου που ακόμα προσπαθούν να ερμηνεύσουν τη στάση των Βρυξελλών και της Φρανκφούρτης, οι οποίες ξαφνικά έμοιαζαν να ζητούν ένα «ναι σε όλα» πριν καν ξεκινήσει ο νέος γύρος της διαπραγμάτευσης.


Αυξάνεται η πίεση για την κυβέρνηση


Αντιμέτωπη με την ανατροπή μείζονων θεμάτων της ακολουθούμενη πολιτικής βρίσκεται η κυβέρνηση, ενώ οι δανειστές έπαιξαν «κρυφτούλι» επί 48 ώρες με τον χρόνο επιστροφής της τρόικας, αυξάνοντας την πίεση που ασκείται στην κυβέρνηση.

Η υπόθεση με τον ενιαίο φόρο ακινήτων είναι ένα δείγμα των μεγάλων προβλημάτων που θα αντιμετωπίσει το επόμενο διάστημα η Ελλάδα.

Λίγα 24ωρα πριν την προγραμματισμένη κατάθεση του σχεδίου νόμου στη Βουλή και έπειτα από την «ανταρσία» βουλευτών ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που δήλωσαν ότι θα το καταψηφίσουν, η κυβέρνηση καλείται να βρει την «χρυσή τομή» με τους βουλευτές της συμπολίτευσης ώστε να ψηφιστεί το νέο σχέδιο νόμου και να μην δημιουργηθεί πρόσθετο πρόβλημα από την άντληση κονδυλίων που έχουν ήδη προεξοφληθεί ως προερχόμενα από τον νέο φόρο ακινήτων και έχουν συνυπολογιστεί στον κατατεθειμένο προσυλλογισμό του κράτους.

Και αυτό διότι πιθανό κενό από τις αλλαγές και τις βελτιώσεις που ζητούν οι βουλευτές στον φόρο ακινήτων θα έρθει να προστεθεί στο δημοσιονομικό κενό των δυο δισ. Ευρώ που βλέπουν οι δανειστές και ζητούν από την κυβέρνηση πρόσθετα μέτρα για τα καλύψουν.

«Αν υπάρχει πρόβλημα με τα υφιστάμενα, σκεφτείτε τι θα γίνει με τα πρόσθετα μέτρα που ζητάει η τρόικα», σχολιάζει οικονομικός παράγοντας αναφερόμενος στη φορτούνα που προκλήθηκε από τις απαιτήσεις βουλευτών να αλλάξει το σχέδιο νόμου για ον νέο φόρο ακίνητων.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου