2 Νοεμβρίου 2013

Τι έπαθε ο Μάρτιν Σουλτς και τα βάζει τώρα με το ΔΝΤ;

0 σχόλια

«Δεν φτάνει πια να ζητά κανείς συγγνώμη, κάποιος πρέπει να αναλάβει συγκεκριμένες ευθύνες» για τα προγράμματα οικονομικής εξυγίανσης που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα, στην Ισπανία, στην Ιρλανδία και στην Κύπρο, τονίζει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, σε άρθρο του στην εφημερίδα La Repubblica.

«Μας είχαν πει ότι η λιτότητα ήταν μονόδρομος, ότι δεν είχαμε άλλες επιλογές. Σήμερα όμως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μάς λέει ότι οι επιπτώσεις της λιτότητας στις διάφορες οικονομίες εκτιμήθηκαν με λάθος τρόπο και ότι περιορίσθηκε η ανάπτυξη με απροσδόκητο τρόπο» σημειώνει ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης πολιτικός.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επισημαίνει ότι το ίδιο το ΔΝΤ έκρινε ότι η εσωτερική δομή της τρόικας ήταν αναποτελεσματική ως προς την επίλυση των προβλημάτων και ότι προκάλεσε περισσότερα προβλήματα από ό,τι θετικές συνέπειες. 

Πηγή: Το Βήμα

Σχόλιο: Ο Μάρτιν Σουλτς υπήρξε ένας από τους πλέον ένθερμους υποστηρικτές της λύσης των μνημονίων για τον ευρωπαϊκό Νότο.

Το 2012 δήλωσε μάλιστα από την Αθήνα ότι «όλοι στην Ε.Ε γνωρίζουν το τεράστιο επίτευγμα, την υπηρεσία που προσέφερε το ΠΑΣΟΚ στην Ελλάδα», επιβραβεύοντας τη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη που υποστήριξε ανεπιφύλακτα το 1ο Μνημόνιο.

Αναρωτιέμαι πραγματικά τι του έχει συμβεί και προχωρά σε τέτοιες δηλώσεις, πόσο μάλλον όταν θα είναι ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ίσως και με τη στήριξη της Μέρκελ, σύμφωνα με το Spiegel.

Αναρωτιέμαι επίσης αν η αλλαγή στάσης του Γερμανού Σουλτς έναντι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αποτελεί μέρος της γενικότερης σύγκρουσης της χώρας του με τις ΗΠΑ, εξαιτίας της υπόθεσης των υποκλοπών, αν βέβαια πιστέψουμε ότι οι υποκλοπές δεν είναι απλώς μια καλή επικοινωνιακή αφορμή.

Το ΔΝΤ έχει πραγματικά κάνει πολλά λάθη αλλά θεωρώ απόλυτα ανούσια μια κριτική όπως αυτή που του ασκεί ο Σουλτς, στη λογική του ότι η ΕΚΤ και η Κομισιόν ήταν μικρά παιδιά που τα παρέσυρε το ΔΝΤ στο δρόμο της λιτότητας.

Θυμίζω ότι το ΔΝΤ είναι ο εταίρος της Τρόικας με τις μικρότερες πολιτικές εξαρτήσεις, γι' αυτό και διατυπώνει με πολύ μεγαλύτερη ευκολία την άποψη ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι και τόσο βιώσιμο, υπονοώντας ότι αργά ή γρήγορα οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που δάνεισαν την Ελλάδα θα πρέπει να εξηγήσουν στους ψηφοφόρους τους ότι δεν θα πάρουν πίσω ένα μέρος των χρημάτων τους.

Μπορεί πολιτικά να είναι η γοητευτική η εκδίωξη του Ταμείου από την Ευρώπη αλλά αν αυτοί γίνει με τέτοιους λαϊκίστικους όρους, δεν είμαι καθόλου βέβαιος ότι η επόμενη μέρα θα είναι καλύτερη για τον ευρωπαϊκό Νότο.

www.parapolitiki.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου