1 Νοεμβρίου 2013

ΗΠΑ κατά Γερμανίας: Επιβαρύνετε όλη την Ευρώπη με το υπερβολικό εμπορικό πλεόνασμα σας!

0 σχόλια
Σε ασυνήθιστα υψηλούς τόνους το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών επικρίνει το τεράστιο εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας.

Στις εξαμηνιαίες εκθέσεις των ΗΠΑ για τη διεθνή οικονομική και νομισματική πολιτική ο «συνήθης ύποπτος» είναι η Κίνα. Το αμερικανικό υπ. Οικονομικών έχει επικρίνει ουκ ολίγες φορές το Πεκίνο για την πολιτική που ακολουθεί σχετικά με την ισοτιμία του γουάν έναντι του δολαρίου.

Στο επίκεντρο της κριτικής όμως βρίσκεται αυτή τη φορά η Γερμανία. Σε ασυνήθιστα σκληρούς τόνους η έκθεση «Report to Congress on International Economic and Exchange Rate Policies» επικρίνει την οικονομική πολιτική της γερμανίδας καγκελαρίου Α. Μέρκελ. Η έκθεση σημειώνει ότι με το εμπορικό πλεόνασμα-ρεκόρ η Γερμανία επιβαρύνει το σύνολο της ΕΕ.

Κατά τη διάρκεια της ευρωκρίσης η Γερμανία συγκέντρωσε ένα ιδιαίτερα μεγάλο εμπορικό πλεόνασμα, αναφέρεται στην 35σέλιδη έκθεση του υπουργείου. Το 2012 μάλιστα, όπως τονίζεται, το πλεόνασμα αυτό ήταν μεγαλύτερο από εκείνο της Κίνας: «Ο αναιμικός ρυθμός ανάπτυξης της εσωτερικής ζήτησης στη Γερμανία και η εξάρτησή της από τις εξαγωγές δυσκολεύουν την αποκατάσταση των ισορροπιών σε μία συγκυρία κατά την οποία αρκετές άλλες χώρες της ευρωζώνης βρίσκονται υπό έντονη πίεση να περιορίσουν τη ζήτηση και να συρρικνώσουν τις εισαγωγές».

Πηγή: Deutsche welle

Σχόλιο: Να και το επίμαχο απόσπασμα:


Το report εδώ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου