2 Νοεμβρίου 2013

Βόμβα Σημίτη : Δεν μπορεί να γίνει τώρα η διαπραγμάτευση με τους δανειστές

0 σχόλια


Την εκτίμησή του πως δεν είναι δυνατή μια πολιτική διαπραγμάτευση «εδώ και τώρα» για το σύνολο του ελληνικού προβλήματος εκφράζει ο Κώστας Σημίτης.

Ο πρώην πρωθυπουργός με άρθρο του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» αντιτίθεται στην επιδίωξη της κυβέρνησης για πολιτική διαπραγμάτευση με τους δανειστές, ενώ χαρακτηρίζει «εξωπραγματική» την άποψη ορισμένων κομμάτων για μονόπλευρη αποδέσμευση της χώρας από τα Μνημόνια.


«Πρόβλημα δεν αποτελεί μόνο η αδυναμία της Ελλάδας να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, αλλά και η αδυναμία της ΕΕ να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ της περιφέρειάς της και του πυρήνα της, να προωθήσει την ανάπτυξη και την αλληλεγγύη. Υπάρχουν πολλές προτάσεις για την αντιμετώπιση της κατάστασης, αλλά η Ευρωζώνη καρκινοβατεί» υποστηρίζει ο κ. Σημίτης.

Χαρακτηρίζει, ακόμη, «εξωπραγματική» την άποψη ορισμένων πολιτικών κομμάτων, τα οποία, όπως σημειώνει, «θεωρούν ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση με μονόπλευρη αποδέσμευση της χώρας από τις υποχρεώσεις της προς την Ευρωζώνη και με καταγγελία των δανεικών συμβάσεων, ενώ ταυτόχρονα αφήνουν ανοιχτό το θέμα της παραμονής στην Ευρωζών».

Ο Κώστας Σημίτης επισημαίνει ότι «ηρωική έξοδος χωρίς σοβαρότατες αρνητικές επιδράσεις για τη χώρα και τους πολίτες της θα ήταν μόνο δυνατή, αν η Ελλάδα είχε την αυτάρκεια των ΗΠΑ ή της Κίνας» και προσθέτει: «Η μόνη δυνατή για την Ελλάδα στρατηγική είναι η υποβολή καλά επεξεργασμένων και πειστικών προτάσεων για την υπέρβαση του προβλήματος, η εκπόνηση πολιτικών για την ανάπτυξη με συγχρηματοδότηση της Ένωσης, η εφαρμογή διαρθρωτικών μέτρων για την αύξηση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας και η συνεχής επίμονη διαπραγμάτευση».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου