2 Νοεμβρίου 2013

Αθήνα προς Τρόικα: Κυβερνητική αστάθεια, αν μας πιέσετε κι άλλο

0 σχόλια

Έρχονται τη Δευτέρα οι επικεφαλής των ελεγκτών - Ασφαλιστικό και φόρος ακινήτων στο κέντρο των διαπραγματεύσεων - Απορρίπτουν την κυβερνητική πρόταση για τα ΕΑΣ - Ελάχιστα τα περιθώρια ελιγμών του οικονομικού επιτελείου

Το «χαρτί» της κυβερνητικής αστάθειας που μπορεί να προκληθεί στη χώρα μας, αν οι δανειστές επιμείνουν για νέα μέτρα, «παίζει» η κυβέρνηση.

Άμα τη αφίξει των επικεφαλής των ελεγκτών στο υπουργείο Οικονομικών στην Αθήνα (το ραντεβού με τον υπουργό έχει κλειστεί για την Τρίτη), ο Γιάννης Στουρνάρας θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις για ποιο λόγο δεν έχει ακόμα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για το φόρο ακινήτων, που έχει ήδη συνυπογράψει η Τρόικα.

Το ραντεβού με την Τρόικα στις αρχές της εβδομάδας επιβεβαίωσαν πηγές από τις Βρυξέλλες αργά το βράδυ της Παρασκευής, διευκρινίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση είχε στείλει λίγες ώρες νωρίτερα πρόσθετες πληροφορίες στις Βρυξέλλες, οι οποίες βοηθούν στη συνέχιση των διαβουλεύσεων ανάμεσα στην Τρόικα και την ελληνική κυβέρνηση.

Είχαν προηγηθεί άλλες δηλώσεις πηγών, που έλεγαν ότι υπήρχαν ακόμη εκκρεμότητες και ως εκ τούτου το ραντεβού δεν ήταν κλεισμένο.

Σε κάθε περίπτωση, ο υπουργός Οικονομικών θα παρουσιάσει ουσιαστικά στους απεσταλμένους των δανειστών μια εντελώς νέα πραγματικότητα, σε σχέση με εκείνη που άφησαν φεύγοντας από την Αθήνα προ μηνός σχεδόν: το κύμα αμφισβήτησης που έχει ξεσπάσει, ακόμα και στους κυβερνητικούς βουλευτές, κατά των επιλογών του υπουργού για την νέου τύπου φορολόγηση των ακινήτων, δεν υπήρχε όταν έφευγαν οι ελεγκτές, ενώ πίστευαν και ότι, μετά από 18 μήνες διαβουλεύσεων, το νομοσχέδιο είχε πάρει το δρόμο του.

Θα πάρουν όμως άμεσα οι ίδιοι και μία «πρόγευση» για το τι μπορεί να επακολουθήσει, αν οι προϊστάμενοί τους σε Βρυξέλλες, Φραγκφούρτη και Ουάσιγκτον επιμείνουν στην σκληρή στάση τους, παραβλέποντας την πρόοδο που έχει επιτευχθεί και τις αξιώσεις της Αθήνας για ουσιαστική στήριξη από τους δανειστές της.

Οι προθέσεις των ελεγκτών πάντως θα αποκαλυφθούν «με το καλημέρα» που θα πουν στην Αθήνα, μόλις εκφράσουν την άποψή τους για το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Αν φανεί πως τους καλύπτει -κατ' αρχήν τουλάχιστον- το σχέδιο Βρούτση, θα αποτελεί μια ισχυρή ένδειξη πως δεν επιθυμούν να ανοίξουν άλλο ένα νέο μέτωπο με το Μαξίμου, την κυβερνητική πλειοψηφία και την κοινωνία.

Διαβάστε περισσότερα από το newmoney.gr εδώ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου