1 Νοεμβρίου 2013

Αυτή είναι η επιστολή του Σνόουντεν στην Μέρκελ

0 σχόλια

Ευθύνες στην αμερικανική κυβέρνηση επιρρίπτει ο πρώην πράκτορας της NSAΤο περιεχόμενο επιστολής που έγραψε ο πρώην πράκτορας της NSA, Έντουαρντ Σνόουντεν προς την Άνγκελα Μέρκελ έδωσε στη δημοσιότητα ο Γερμανός βουλευτής των Πρασίνων, Χανς-Κρίστιαν Στρέμπελε, έπειτα από συνάντηση που είχαν οι δύο άνδρες.

Ο Στρέμπελε που είναι και μέλος της κοινοβουλευτικής επιτροπής ελέγχου των μυστικών υπηρεσιών μετά τη συνομιλία που είχε με τον Σνόουντεν στη Ρωσία, έκανε γνωστό το περιεχόμενο της επιστολής κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.


Σε αυτή γίνεται λόγος για τις προσπάθειες που έχει καταβάλει ο Αμερικανός πρώην συνεργάτης της NSA για να αποκαλυφθεί η αλήθεια γύρω από τις παρακολουθήσεις των συνομιλιών, ενώ ο Σνόουντεν ευχαριστεί τη γερμανική κυβέρνηση για τις προσπάθειες που έχει καταβάλει για την προάσπιση των δικαιωμάτων των πολιτών. Μάλιστα, υποστηρίζει πως θα επιθυμούσε να συνομιλήσει με την Γερμανίδα καγκελάριο, μόλις επιλυθεί η κατάσταση την οποία βιώνει.

Την ίδια στιγμή η γερμανική κυβέρνηση υποστήριξε ότι επιθυμεί να μιλήσει με τον Σνόουντεν γύρω από τη δράση των αμερικανικών υπηρεσιών.

«Αν το μήνυμα που θέλει να στείλει ο κ. Σνόουντεν είναι να μας δώσει πληροφορίες, τότε είμαι χαρούμενοι να το αποδεχθούμε», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών, Χανς-Πέτερ Φρίντριχ. Ωστόσο, δε διευκρίνισε ποιος αξιωματούχος ή πότε θα συναντήσει τον Σνόουντεν.Διαβάστε την επιστολή:
Προς κάθε ενδιαφερόμενο,

Κλήθηκα να γράψω σχετικά με την έρευνα των μαζικών παρακολουθήσεων.

Είμαι ο Έντουαρντ Τζόζεφ Σνόουντεν, πρώην εργαζόμενος ως ειδικός τεχνικός για την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, την Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ και την Υπηρεσία Στρατιωτικών Πληροφοριών του Πενταγώνου.

Κατά τη διάρκεια της θητείας μου σε αυτούς τους οργανισμούς, πιστεύω ότι έγινα μάρτυρας συστηματικών παραβιάσεων του νόμου από την κυβέρνησή μου που μου προκάλεσε την ηθική υποχρέωση να δράσω.

Ως αποτέλεσμα καταγραφής αυτών των ανησυχιών μου, αντιμετώπισα την αυστηρή και διαρκή εκστρατεία δίωξης μου που με ανάγκασε να εγκαταλείψω την οικογένειά μου και τη χώρα μου. Ζω αυτή τη στιγμή εξόριστος και υπό προσωρινό καθεστώς ασύλου στη Ρωσία, σύμφωνα με τη διεθνή νομοθεσία.

Με έχει ενθαρρύνει η απάντηση στην πολιτική έκφρασή μου, σε ΗΠΑ και αλλού. Οι πολίτες από ολόκληρο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων και αξιωματούχων –ακόμα και από τις ΗΠΑ- έκριναν ότι οι αποκαλύψεις των συνεχών παρακολουθήσεων είναι για το δημόσιο καλό. Οι αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις οδήγησαν στην πρόταση πολλών νέων νόμων και πολιτικής για την αντιμετώπιση παραβιάσεων της παραβιάσεων.

Τα οφέλη για την κοινωνία έπειτα από τις αποκαλύψεις γίνονται ολοένα και πιο σαφή και ταυτόχρονα οι κίνδυνοι φαίνεται να έχουν μετριαστεί.

Παρά τα αποτελέσματα των προσπαθειών μου ήταν θετικά, η κυβέρνησή μου εξακολουθεί να θεωρεί τη διαφωνία ως αποστασία και επιχειρεί να ποινικοποιεί τον πολιτικό λόγο με κατηγορίες που δεν επιτρέπουν υπεράσπιση. Παρόλα αυτά, το να πει κανείς την αλήθεια δεν είναι έγκλημα. Είμαι πεπεισμένος ότι με την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας, η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα εγκαταλείψει αυτή την επιβλαβή συμπεριφορά. Ελπίζω ότι όταν οι δυσκολίες γύρω από την ανθρωπιστική κατάσταση επιλυθούν, θα είμαι ικανός να συνεργαστώ στον υπεύθυνο εντοπισμό γεγονότων, συγκεκριμένα σχετικά με την αλήθεια και την αυθεντικότητα εγγράφων, ανάλογα με την περίπτωση και σύμφωνα με το νόμο.

Ανυπομονώ να μιλήσω μαζί σας στη χώρα σας όταν η κατάσταση επιλυθεί, και σας ευχαριστώ για τις προσπάθειές σας να προασπίσετε το συμφέρον όλων μας σύμφωνα με τη διεθνή νομοθεσία.

Με ειλικρινείς χαιρετισμούς,

Έντουαρντ Σνόουντεν

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου