12 Νοεμβρίου 2013

Βενιζέλος: "H παράταση της διαπραγμάτευσης λειτουργεί βλαπτικά"

0 σχόλια

Έστειλε μηνύματα στους εκπροσώπους των δανειστών σε σχέση με τις αντοχές της οικονομίας και της κοινωνίαςΣτο διήμερο συνέδριο Capital+Vision μίλησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Ευάγγελος Βενιζέλος με αντικείμενο της ομιλίας του τις προοπτικές ανάπτυξης της χώρας και την οικονομική κατάσταση εσωτερικά, αλλά και σε επίπεδο Ευρώπης.

Ο κ. Βενιζέλος, σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με την Τρόικα, έστειλε μηνύματα στους εκπροσώπους των δανειστών σε σχέση με τις αντοχές της οικονομίας και της κοινωνίας.

Είπε πως "η παράταση της διαπραγμάτευσης λειτουργεί βλαπτικά", ενώ το πραγματικό αντικείμενο είναι περιορισμένο. Πρόσθεσε ότι είναι αναγκαίο για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα προβλήματα να "να αφήσουμε την κοινωνία να αφομοιώσει της εξελίξεις. Δεν μπορεί κανείς να υπερβεί το σημείο θραύσης της κοινωνίας".

"Οι θεσμικοί μας εταίροι πρέπει να κατανοήσουν την κατάσταση να διαβάσουν σωστά το αριθμούς, να αντιληφθούν τη δυναμική της οικονομίας και τις πολιτικές και κοινωνικές αντοχές", πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος.

Σε σχέση με τη βιωσιμότητα του χρέους είπε ότι έχουμε τη δυνατότητα να παρουσιάσουμε τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους και πρόσθεσε ότι αυτό "δεν γίνεται αντιληπτό άμεσα από τους συνομιλητές μας, πιστεύω ηθελημένα".

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι η κρίση δεν είναι η προσπάθεια διαχείρισης της κρίσης, αλλά κρίση είναι τα συσσωρευμένα προβλήματα που μας οδήγησαν το 2009 κολλημένους με την πλάτη στον τοίχο.

Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα σημείωσε ότι το επιχείρημα της ζώνης του ευρώ ήταν περισσότερο πολιτικό από ότι έπρεπε, δεν είχε λάβει υπό όψιν του δυναμικές εξελίξεις.

Το πρόγραμμα ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι στηρίζεται σε δύο πυλώνες, στη δημοσιονομική προσαρμογή και στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

"Το γεγονός ότι υπό τις χειρότερες συνθήκες αναγκαστήκαμε να κινηθούμε σε αυτούς τους άξονες, προκάλεσε προβλήματα" και τόνισε ότι δεν υπάρχουν χειρότερες συνθήκες να εφαρμόσεις ένα τέτοιο πρόγραμμα από τη δύσκολη συγκυρία πολιτικής λιτότητας.

Επίσης άσκησε κριτική στην ΕΕ σημειώνοντας πως "ως αρχηγός του ΠΑΣΟΚ δικαιούμαι να πω ότι αυτή η Ευρώπη είναι μια πολιτικά συντηρητικά Ευρώπη". Υπογράμμισε επίσης ότι είναι μια ήπειρος θεσμικά και πολιτικά ατελής, μια ήπειρος που γιράσκει, μια ήπειρος που βρίσκεται με ανταγωνιστές στην παγκόσμια οικονομία και δεν είναι έτοιμη να το αντιμετωπίσει όλο αυτό.

Σε σχέση με τις επερχόμενες ευρωεκλογές ο κ. Βενιζέλος είπε ότι θα χρειαστεί να αντιμετωπιστούν μορφές ευρωσκεπτικισμού. Είπε ότι έχει σημασία να αντιληφθούμε ότι υπάρχει ο κίνδυνος, αντί να είναι το εξάμηνο της θεσμικής συζήτησης για το μέλλον της Ευρώπης, να είναι το εξάμηνο που θα κυριαρχήσει ο ευρωσκεπτικισμός και ο οικονομικούς εθνικισμός.

Επανερχόμενος στην πορεία του προγράμματος προσαρμογής τόνισε ότι η χώρα μπορεί να παρουσιάσει το επιχείρημα του πρωτογενούς πλεονάσματος. Εκτίμησε ότι παρά τις δυσκολίες η ελληνική πραγματική οικονομία αντιστέκεται Συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα δεν επιδιώκει πολιτική διαπραγμάτευση "αλλά πολιτικούς συνομιλητές που καταλαβαίνουν τι λέμε".

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου