4 Απριλίου 2014

Ντόρα προχώρα σε θέλει όλη η χώρα

0 σχόλια
ntora_04042014.jpg

Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του ΔΟΛ να κρατήσει τον Σαμαρά στην πρωθυπουργία, οι διεργασίες για εδώ και τώρα αντικατάσταση του στο εσωτερικό της ΝΔ, εντείνονται, με τους Μάκη Βορίδη και Ντόρα Μπακογιάννη να παίρνουν προβάδισμα στην κούρσα για την πρωθυπουργία.
Η υπόθεση Μπαλτάκου έφερε στην επιφάνεια την υπόγεια σύγκρουση δύο ρευμάτων στο εσωτερικό της ΝΔ: Της σκληροπυρηνικής Δεξιάς, όπως εκφράζεται από τους Βορίδη και Μπαλτάκο και της φιλελεύθερης-κεντρώας ΝΔ, όπως εκφράζεται από την Ντόρα Μπακογιάννη σε πρώτο βαθμό, και από τους Καραμανλικούς σε δεύτερο.

Σήμερα μόλις, ο Μάκης Βορίδης, εμπνευστής του "σοκ και δέος" σε σχέση με τις προφυλακίσεις της Χ.Α. και ιδεολογικός ινστρούκτορας της θεωρίας περί επαναπατρισμού των ψηφοφόφων της Δεξιάς από ΑΝΕΛ και Χ.Α., βγήκε σήμερα και υποστήριξε ανοικτά το έργο Μπαλτάκου. Την ίδια ώρα δεν είναι τυχαία η σιωπή της Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία όλο το προηγούμενο διάστημα επεσήμαινε διαρκώς την ανάγκη φιλελεύθερης στροφής της ΝΔ, αποδοκιμάζοντας μάλιστα προ ολίγων ημερών την διαγραφή Νικήτα Κακλαμάνη από την Κ.Ο της ΝΔ.

Στο ένα στρατόπεδο είναι χοντρικά οι Βορίδης-Γεωργιάδης, συνεπικουρώμενοι από τον Φαήλο Κρανιδιώτη και το σύστημα Σαμαρά. Από την άλλη είναι οι καραμανλικοί, που ακούμε ότι κάνουν πολλή φασαρία για την υπόθεση Μπαλτάκου και η Μπακογιάννη. Αμφότερες οι δύο ομάδες κινούνται στο παρασκήνιο για την αντικατάσταση Σαμαρά, που πλέον φαντάζει αναλώσιμος, στο πλαίσιο ανάδειξης νέου Πρωθυπουργού από την παρούσα Βουλή. Πατώντας πάνω και στην ψήφιση του πολυνομοσχεδίου την περασμένη Κυριακή, πολλοί στη Συγγρού θεωρούν ότι μετά την ιστορία με τον Μπαλτάκο ο κύκλος του έχει κλείσει, πόσω μάλλον όταν έχεις μια Χ.Α. να εκβιάζει ότι θα βγάλει και άλλα βίντεο στη δημοσιότητα που καίνε τον πρώην πλέον ΓΓ της Κυβέρνησης, άρα και άμεσα τον ίδιο τον Σαμαρά.

Με το επιχείρημα λοιπόν ότι μια κυβέρνηση δεν μπορεί να εκβιάζεται από μια συμμορία (ποιανής εφημερίδας είναι άραγε σήμερα το πρωτοσέλιδο αυτό;), σε συνδυασμό με την έντονη αντίδραση βουλευτών και στελεχών του ΠΑΣΟΚ (δεν είναι τυχαία π.χ. η παρέμβαση του Γραμματέα του Κόμματος Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος δηλώνει ότι δεν αρκεί η παραίτηση Μπαλτάκου), οι διεργασίες στο εσωτερικό της ΝΔ επιταχύνονται, ιδιαίτερα από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να αποκτά ένα ξεκάθαρο πλεονέκτημα λόγω αυτής της υπόθεσης, ένα πλεονέκτημα που ήρθε ως μάνα εξ ουρανού, μετά το άσφαιρο της πρότασης δυσπιστίας.

Κύκλοι της ΝΔ τονίζουν με έμφαση ότι το κόμμα δεν μπορεί να συρθεί έτσι μέχρι τις ευρωεκλογές, ενώ κι ένας σαρωτικός ανασχηματισμός με την είσοδο σε καίρια πόστα του Βορίδη και της Ντόρας δεν αρκεί, αφού η παραμονή στην πρωθυπουργία του Σαμαρά θα συνιστά μια μόνιμη "κηλίδα" στο εσωτερικό του Μαξίμου, ευάλωτη σε αποκαλύψεις για τα έργα και τις ημέρες του Μπαλτάκου, ο οποίος στην χθεσινή του ραδιοφωνική συνέντευξη στον Νίκο Χατζηνικολάου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να έχει πει και άλλα πολύ χειρότερα σε συνομιλίες του με χρυσαυγίτες, τα οποία θα εκθέτουν μέρα με την μέρα τον πρωθυπουργό.

Αρνούμενες λοιπόν οι δύο ομάδες να υποστούν το "μαρτύριο της σταγόνας", συνομολογούν στην εδώ και τώρα αντικατάσταση του Σαμαρά, όπου ιδιαίτερα η πλευρά Μπακογιάννη υπενθυμίζει το επιτυχές προηγούμενο της κυβέρνησης Παπαδήμου, όπου η αντικατάσταση Παπανδρέου έγινε αναίμακτα, χωρίς να προκληθεί ζημιά στην σταθερότητα της χώρας, όπου και σήμερα είναι το ζητούμενο, με το σενάριο των προώρων εκλογών να έχει αποκλειστεί από τα αποδυτήρια. Ο λόγος προφανής: Για να μην καρπωθεί η Χ.Α. τα εκλογικά οφέλη από την όλη ιστορία, αλλά και επειδή βρίσκεται μπροστά μας μια εθνική αναμέτρηση, εκείνη των ευρωεκλογών, όπου μπορεί εκεί το εκλογικό σώμα να εκφράσει, ανώδυνα, την αποδοκιμασία του.

Προβάδισμα στο ενδεχόμενο παραίτησης του Σαμαρά έχει αναμφίβολα η Ντόρα Μπακογιάννη για μια σειρά από λόγους:

Α) Το κεντρώο της προφίλ μπορεί όχι μόνο να επιτρέψει στο ΠΑΣΟΚ να στηρίζει την κυβέρνηση με λιγότερες ενοχές, αλλά μπορεί να προκαλέσει και την επιστροφή της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση, αλλά και την ένταξη στη ΝΔ βουλευτών που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην αποθήκη των ανεξάρτητων βουλευτών.

Β) Στην Κ.Ο της ΝΔ μπορεί να πάρει με το μέρος της τους καραμανλικούς βουλευτές, και ιδιαίτερα του Δημήτρη Αβραμόπουλου, ο οποίος ιδεολογικά βρίσκεται εγγύτερα της Ντόρας παρά του Βορίδη. Μάλιστα η πλευρά Αβραμόπουλου, αλλά και των καραμανλικών, χρωστούν ένα γραμμάτιο στην Ντόρα Μπακογιάννη, για τη στήριξη στον Αντώνη Σαμαρά στις εσωκομματικές εκλογές το 2009. Από την άλλη πλευρά, η ομάδα Βορίδη είναι μειοψηφική, δίχως τα ερείσματα της Ντόρας και δίχως την απαραίτητη διάθεση συνεργασίας.

Γ) Τον Βορίδη τον στηρίζει μόνο η εφημερίδα "Δημοκρατία", όταν είναι γνωστή η απόλυτη στήριξη που τυγχάνει η Ντόρα από τα συστημικά ΜΜΕ, προεξάρχοντος του ΔΟΛ και του Mega. Στα μειονεκτήματα του Βορίδη μπορεί να λογιστεί και η παντελής έλλειψη ευρωπαϊκής αναφοράς, την ίδια ώρα που η Μπακογιάννη έχει πολύ καλές σχέσεις με το σύστημα της Ε.Ε. και του διεθνούς παράγοντα, αλλά και αντίληψη της εξωτερικής πολιτικής. 

Δ) Αυτή ακριβώς η "ευρωπαϊκότητα" της Ντόρας μπορεί να δικαιολογήσει και μια τακτική της ΝΔ για συναγερμό φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων, θεωρία που ασπάζεται και η ίδια, στο δρόμο προς τις ευρωεκλογές, η οποία μάλιστα μπορεί να εξασφαλίσει, υπό προϋποθέσεις και την εκλογική νίκη της ΝΔ, σύμφωνα πάντα με κύκλους της ΝΔ. Παράλληλα θα μπορέσει η ίδια να αναδείξει την ανεπάρκεια του Τσίπρα ως προς τα ευρωπαϊκά θέματα, όπου μια υποψηφιότητα Βορίδη θα ενεργοποιήσει άκρως αντι-ευρωπαϊκά χαρ/κα, που όχι μόνο δεν ταιριάζουν στη ΝΔ, αλλά δίνουν πάτημα και στο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στην Χ.Α.

Ε) Μια κυβέρνηση με πρωθυπουργό Μπακογιάννη θα συσπειρώσει γύρω της μια πλειοψηφία που θα πλησιάζει ή και θα ξεπερνά την πλειοψηφία που απαιτείται για την εκλογή προέδρου Δημοκρατίας απ' αυτή την Βουλή, ενώ σε συνδυασμό με μια αντικατάσταση Σαμαρά στο μέσο της κοινοβουλευτικής θητείας μπορεί να σημάνει και την πλήρη στροφή της νέας κυβέρνησης στην ανάπτυξη και την πραγματοποίηση μεγάλων μεταρρυθμίσεων στο πολιτικό σύστημα, αφού η πλειοψηφία, πέρα από προεδρική θα είναι και αναθεωρητική, με τις διαδικασίες αναθεώρησης του Συντάγματος να περιβάλλονται την μέγιστη δυνατή συναίνεση.
epikairo.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου