26 Σεπτεμβρίου 2012

Ο άνθρωπος που γνώριζε...

0 σχόλια
Ντάλλας, Τέξας: 11 χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα, στο γυάλινο κτίριο της επενδυτικής του εταιρείας, Ηayman Capital βρίσκεται ένας άνθρωπος ο οποίος την στιγμή της κατάρρευσης της Lehman Brothers γνωρίζει πολλά περισσότερα ακόμη και από τα μεγάλα κεφάλια της ευρωπαϊκής αλλά και της παγκόσμιας Οικονομίας.
Ο Kyle Bass, 42 χρονών, έχει μεγαλώσει και ζήσει ολόκληρη την ζωή του στην πολιτεία των cowboys. Σαν κλασσικός Τεξανός αγαπάει τα όπλα, το κυνήγι και τον αμερικάνικο στρατό. Δεν μιλάει άλλη γλώσσα εκτός από τα Αγγλικά, και μέχρι πρόσφατα δεν γνώριζε τίποτα για την Ελλάδα, παρά μόνο ιστορίες για το αρχαίο μεγαλείο της.

Ο Kyle Bass είναι αυτό που πολλοί θα ονόμαζαν ένας κλασικός κερδοσκόπος. Ο Μπας έχοντας μία ομάδα ειδικών συνεργατών ξεκινάει τότε μία μεγάλη έρευνα.  Μία έρευνα μηνών που γινόταν για πρώτη φορά στην οικονομική ιστορία για ένα θέμα που ακούγεται απλό αλλά μέχρι τότε κανείς δεν είχε  ασχοληθεί μαζί του: Πότε φτάνει μία χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας;
Όταν μια μεγάλη τράπεζα της Αμερικής είχε πρόβλημα, η αμερικανική κυβέρνηση έλεγε μην ανησυχείτε για το χρέος θα το πάρουμε πάνω μας. Αυτό το ρίσκο μεταφέρθηκε από τον ιδιωτικό τομέα στο δημόσιο. Έτσι, στο τέλος του 2008 η αμερικανική κυβέρνηση είχε ξοδέψει 8.2 τρις, για να στηρίξει το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Αυτό σημαίνει πως όσο κι αν κόστιζε για την κυβέρνηση ή τον κόσμο, όλα τα χρέη θα ξεπληρώνονταν. Αυτό έγινε παντού σε όλο τον κόσμο. Κάθε φορά που οι τράπεζες είχαν προβλήματα οι κυβερνήσεις τις έσωζαν.
O Bass κάνει την σκέψη ότι κάποια στιγμή, κάποιο από τα κράτη δεν θα αντέξει να πληρώσει τα χρέη όλων των τραπεζών του. Και υποθέτει ότι το κράτος αυτό, δεν θα είναι άλλο παρά το κράτος με τον εξής εκρηκτικό συνδυασμό: μεγάλο δημόσιο χρέος και υπερβολικά χρεωμένες τράπεζες. 

Μιλήσαμε με πολλούς οικονομολόγους της Wall Street, αμερικανικών και ευρωπαϊκών τραπεζών και βέβαια με τον καθηγητή Ρόγκοφ, που είναι ο πατέρας της ανάλυσης του κρατικού χρέους.Ακόμα και ο Ρόγκοφ που είναι παγκόσμια αυθεντία στο θέμα, σοκαρίστηκε με τα νούμερα.

Το βασικό στοιχείο ήταν ότι η Ελλάδα δεν είχε πληρώσει τα χρέη της στο 50% των περιπτώσεων τα τελευταία 200 χρόνια. Ήταν ο μεγαλύτερος κατά  συρροή κακοπληρωτής στον κόσμο. Αυτό το στοιχείο, δεν μπορούσα να το πιστέψω!
Κάπου εκεί ο Bass συνειδητοποιεί ότι τα συμπεράσματά του είναι ένας αμύθητος θησαυρός που παρότι σε κοινή θέα, κανείς μέχρι εκείνη την στιγμή δεν έχει διαπιστώσει. Τότε αρχίζει να ποντάρει στην χρεοκοπία της Ελλάδας αγοράζοντας ασφάλιστρα κινδύνου, τα λεγόμενα γυμνά CDS.  Είναι η εποχή που επικρατεί η σκέψη ότι δεν υπάρχει περίπτωση να χρεοκοπήσει μια Ευρωπαϊκή χώρα σαν την Ελλάδα και έτσι ο Bass αγοράζει σε σχεδόν εξευτελιστικές τιμές CDS που θα του αποφέρουν λίγο αργότερα πολλά μα πάρα πολλά χρήματα...

"Απο τη στιγμή που ο  Τιτανικός συγκρούστηκε με τον παγόβουνο, και το καλύτερο καπετάνιο να βάλεις... ίδιο θα είναι το αποτελέσμα..."



http://folders.skai.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου