8 Οκτωβρίου 2012

Βενιζέλος: Περιμένω μια θετική δήλωση από το Eurogroup

0 σχόλια

Βενιζέλος: Περιμένω μια θετική δήλωση από το Eurogroup

Μια θετική δήλωση προσμένει από τη σημερινή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος.
Μιλώντας στη ΝΕΤ, είπε πως “δεν περιμένουμε σήμερα κάτι αποφασιστικό ή συγκλονιστικό” αλλά  “μια θετική δήλωση και ένα χρονοδιάγραμμα ώστε να ξέρουμε ότι στις 18 Οκτωβρίου ή έστω λίγες μέρες μετά θα αποφασιστεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης” γιατί το μεγάλο μας θέμα, τόνισε, είναι η ρευστότητα.
Παράλληλα αναφέρθηκε στο δημόσιο χρέος λέγοντας, πως η απόκλιση που έχει προκύψει σχετικά με το στόχο μείωσης του σε 140% του ΑΕΠ αντί 120% του ΑΕΠ, που προέβλεπε το PSI, οφείλεται κυρίως στη λανθασμένη εκτίμηση της τρόικας για το επίπεδο της ύφεσης, στο κλίμα πολιτικής αβεβαιότητας και τις καθυστερήσεις των Ευρωπαίων εταίρων ως προς την εκταμίευση χρημάτων, από τον περασμένο Μάιο, που είχαν ως αποτέλεσμα, όπως υποστήριξε, ακόμα μεγαλύτερη ύφεση και ανεργία.
Στόχος, είπε, να έχουμε ένα βιώσιμο χρέος, γιατί διαφορετικά τα μέτρα δεν θα είναι ποτέ αρκετά.
Ο κ. Βενιζέλος, τόνισε ακόμα ότι το θέμα δεν είναι να έχουμε πρωτογενή πλεονάσματα αλλά να γυρίσουμε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, καθώς, όπως είπε, “συζητούμε ένα πακέτο μέτρων που δεν δίνει λύση στο ελληνικό δράμα αλλά στο δημοσιονομικό στόχο”. Επίσης, για μια ακόμα φορά, είπε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν οριζόντιες περικοπές.
Αιχμές σε Σαμαρά για τη συνάντηση με τη Μέρκελ
Με αφορμή την αυριανή επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, είπε ότι είναι “καλοδεχούμενη”, και πως αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία να παρουσιάσουμε το πρόβλημα, που είναι “εθνικό”.
Επανέλαβε ότι είναι στη διάθεση του πρωθυπουργού, τονίζοντας πως “πρέπει να μιλήσουμε με μια φωνή” καθώς “η κ. Μέρκελ μαζί με άλλους 3-4 παράγοντες είναι αυτοί που κινούν τα πράγματα στην Ευρώπη” και εκτίμησε ότι η συμμετοχή τόσο του ίδου όσο και του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη, στις συζητήσεις με την κ. Μέρκελ, "θα βοηθούσε πολύ".
Όσον αφορά στα εσωτερικά του κόμματος, και το αν θα υπάρξουν διαγραφές σε τυχόν αντιφρονούντες με το νέο πακέτο μέτρων, είπε πως θα ληφθεί “μια απόφαση δεσμευτική”, ξεκαθαρίζοντας ότι θα είναι απόφαση της κοινοβουλευτικής ομάδας και όχι του προέδρου του κόμματος.
 
24h NewsRoom

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου