29 Αυγούστου 2011

Τόνια Αντωνίου: Είμαστε ήδη στο σημείο μηδέν

0 σχόλια
Τόνια Αντωνίου: Είμαστε ήδη στο σημείο μηδέν
Η αποκαλούμενη στα νιάτα της «κόκκινη Τόνια» του ΠΑΣΟΚ, η σκληρή ανδρεοπαπανδρεϊκή γραμματέας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ που για πολλούς θεωρούνταν η επόμενη ηγέτης της Αριστερής Πτέρυγας του Κινήματος, ξάφνιασε όταν στην αναμέτρηση Παπανδρέου – Βενιζέλου, για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, στήριξε τον δεύτερο, με τον οποίο δεν τους ένωναν κοινές ιδεολογικές καταβολές. Το τελευταίο διάστημα έχει επανέλθει στο προσκήνιο με τα σποραδικά της αντάρτικα εντός ....
της Βουλής, που αξιολογούνται από πολλούς ως «άνευ ουσίας» και «για λόγους εντυπωσιασμού». Βρήκαμε την ακόλουθη συνέντευξή της και την αναδημοσιεύουμε:
Η βουλευτής Φθιώτιδας του ΠΑΣΟΚ Τόνια Αντωνίου εξηγεί γιατί αντέδρασε, μαζί με άλλους 26 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στις προσλήψεις ανέργων μέσω ΜΚΟ («δεν θα επιτρέψουμε πελατειακές λογικές του παρελθόντος όπως είχε συμβεί με τα stage») και γιατί διαφώνησε με τον τρόπο που χειρίσθηκε την «υπόθεση ταξί» ο Γ. Ραγκούσης. Μιλά για στρατηγικές συμμαχίες στις αποκρατικοποιήσεις («για να αποφύγουμε το fire sales»), ενώ, αν και ανήκει στους υποστηρικτές του Ευ.Βενιζέλου, δηλώνει ευθαρσώς ότι «μετά από την αλλαγή στο Υπουργείο Οικονομικών είμαστε στην αρχή μιας νέας προσπάθειας που θα κριθεί εκ του αποτελέσματος».
Συνέντευξη στην Μαρίνα Μάνη
- Τον Ιούνιο με τα πρώιμα μποφόρ του Μεσοπρόθεσμου οι κυβερνητικοί βουλευτές «τρέματε» τον Σεπτέμβριο που θα ερχόταν. Τώρα που είναι ante portas τι φοβάστε περισσότερο;
Ο μοναδικός φόβος μας είναι το νέο ρευστό διεθνές περιβάλλον, δηλαδή πράγματα που δεν μπορούμε να ελέγξουμε και μας υπερβαίνουν. Είχαμε μια μεγάλη επιτυχία ως χώρα τον Ιούλιο, με τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής, που επαναβεβαίωσαν την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και αναμένουμε με αγωνία να εφαρμοστούν. Από εκεί και πέρα έχουμε μια βαθιά ανησυχία για την κρίση που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις και το εμπόριο και για την τεράστια αύξηση της ανεργίας, που είναι αποτελέσματα της μεγάλης ύφεσης. Για το λόγο αυτό οφείλουμε να χρησιμοποιήσουμε κάθε μέσο που έχουμε στη διάθεσή μας, όπως π.χ. οι πόροι του ΕΣΠΑ, προκειμένου να περάσουμε σε αναπτυξιακή τροχιά και να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας.
- Είστε επιφυλακτική όμως με τον τρόπο που αξιοποιείται το ΕΣΠΑ για την ανεργία. Γιατί καταθέσατε ερώτηση, με άλλους 26 βουλευτές, για το ρόλο των ΜΚΟ στις προσλήψεις 55.000 ανέργων;
Διότι θέλουμε διαβεβαιώσεις από την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας ότι δεν θα επιστρέψουμε σε πελατειακές λογικές του παρελθόντος, όπως είχε συμβεί με τα stage. Θέλουμε η διαδικασία να είναι τόσο αντικειμενική και αδιάβλητη, που να μην βρεθεί ούτε ένας νέος άνθρωπος να πει ότι πέρασε από κάποιο πολιτικό γραφείο και προσλήφθηκε σε κάποια ΜΚΟ. Αν έστω και ένας εμφανιστεί να το πει θα έχουμε αποτύχει.
- Η ενημέρωση που είχατε στα τέλη της άνοιξης ήταν ότι «η ύφεση ρηχαίνει». Τώρα το οικονομικό επιτελείο την βλέπει στα τάρταρα. Υπάρχουν ευθύνες;
Στους προηγούμενους μήνες δεν είχαμε ούτε τους ρυθμούς, ούτε τα αποτελέσματα που θα έπρεπε. Οι στόχοι του Υπουργείου Οικονομικών αποδείχτηκαν πολύ πιο αισιόδοξοι, από την πραγματικότητα. Η εκτίμηση π.χ. για ύφεση 3,8% ήταν ανεδαφική. Αυτά, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, τα είχαμε επισημάνει πολλές φορές και ιδιαίτερα με την επιστολή των 16 στον πρωθυπουργό, όταν ζητούσαμε να συγκληθούν τα όργανα και να γίνει απολογισμός. Μετά από την αλλαγή στο Υπουργείο Οικονομικών, είμαστε στην αρχή μιας νέας προσπάθειας που θα κριθεί φυσικά στο μέλλον και εκ του αποτελέσματος.
- Τι φταίει που δεν προχωρούν οι μεταρρυθμίσεις; Είχατε θέσει θέμα κριτηρίων, εάν θα είναι «νεοφιλελεύθερα ή κοινωνικά»…
Αυτά τα διλήμματα έχουν πια ξεπεραστεί. Θεωρώ ότι ανήκουν σε άλλη δεκαετία. Υπάρχουν απαντήσεις που πρέπει να δώσουμε στην κοινωνία και στους ανθρώπους. Είναι γνωστό ότι στη μεταπολιτευτική πρακτική ένα μέρος του προβλήματος της ανεργίας αντιμετωπίστηκε με διορισμούς στο δημόσιο τομέα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι με θεραπείες «σοκ», θατσερικού τύπου, θα αντιμετωπίσουμε τα σημερινά κελεύσματα των καιρών. Ο δημόσιος τομέας πρέπει να γίνει λειτουργικός και αποτελεσματικός. Οι πρόσφατες εξελίξεις στο θέμα της παιδείας, τουλάχιστον σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, νομίζω ότι ανοίγουν το δρόμο… Είμαστε ήδη στο stop…
- Η κοινωνία και η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ αντέχουν νέα μέτρα; Πόσο κοντά στο “stop” είστε;
Είμαστε ήδη στο stop. Και με χαρά ακούω το νέο Υπουργό Οικονομικών κ. Βενιζέλο να θέτει θέμα επαναδιαπραγμάτευσης κάποιων όρων του Μεσοπρόθεσμου στο πλαίσιο ασφαλώς της ευρωπαϊκής σύγκλισης της χώρας.
- Υπάρχουν τα περιθώρια νέας διαπραγμάτευσης;
Οπως είπε ο κ.Βενιζέλος, αυτό που ενδιαφέρει την τρόικα είναι να είμαστε σε συγκεκριμένο δημοσιονομικό πλαίσιο, δηλαδή να βρίσκουμε το ισοδύναμο αποτέλεσμα για την αλλαγή κάποιου μέτρου.
- Ειλικρινά, βλέπετε να υπάρχουν περιθώρια ανάκαμψης;
Το στοίχημα είναι μεγάλο. Είναι πρωτόγνωρο. Δεν υπάρχει προηγούμενο. Από την αρχή μιλούσαμε για το πείραμα του ευρώ, σας θυμίζω…Η Ελλάδα μπορεί να πετύχει υπό προϋποθέσεις, η κυριότερη των οποίων είναι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Αλληλεγγύη με φαντασία. Γιατί η Ελλάδα, σας θυμίζω, εισήλθε στην Ευρωπαϊκή Ένωση για προστασία και όχι για ανταγωνισμό. Αλίμονο εάν η Ευρώπη καταλήξει σε ένα κλαμπ ισχυρών…
- Πώς σχολιάζετε την παραίτηση Παμπούκη;
Δεν είναι ευχάριστη εξέλιξη, σε μια κρίσιμη περίοδο, να χάνει η κυβέρνηση άξια στελέχη.
Αποκρατικοποιήσεις: Συμμαχίες για να μη πάμε σε fire sales
- Αποκρατικοποιήσεις: Συμφωνείτε με την άποψη που διακινείται και εντός της κυβέρνησης ότι δεν μπορούν να ξεκινήσουν λόγω πτώσης του Χρηματιστηρίου;
Όσο το κλίμα στις Ηνωμένες Πολιτείες και τις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές εντείνει την ανησυχία, θα λείπουν επενδυτές πρόθυμοι για απλή απόκτηση μετοχικών μεριδίων σε επιχειρήσεις του ελληνικού δημοσίου. Σήμερα οι πάντες αναζητούν ασφαλή επενδυτικά καταφύγια. Άρα, για να αποφύγουμε αυτό πού οι ξένοι ονομάζουν fire sales, δηλαδή ξεπούλημα, χρειάζονται κυρίως στρατηγικές συμμαχίες με ευρωπαϊκούς ομοειδείς επιχειρηματικούς οίκους. Χρειάζεται μέσα από την διαδικασία αυτή να χτίσουμε την νέα Ευρώπη. Χρειάζεται αναζήτηση επιχειρηματικών προοπτικών. Τα deals σε κάθε περίπτωση πρέπει να είναι εξωχρηματιστηριακά. Οι σημερινές αποτιμήσεις στο ταμπλό δεν σημαίνουν τίποτε.
Λάθος η απόφαση Ραγκούση για τα ταξί
- Πρωτοστατήσατε στις αντιδράσεις για τον τρόπο που «ανοίγει» το επάγγελμα των ταξιτζήδων. Το θέμα επανέρχεται. Ποια είναι η «κόκκινη γραμμή» για σας;
Το θέμα έχει δύο διαστάσεις. Η μία είναι πολιτική. Είχαμε μια κυβερνητική απόφαση για τον τρόπο απελευθέρωσης του επαγγέλματος που ήταν αποτέλεσμα εξαντλητικού κοινωνικού διαλόγου, όπως προέβλεπε και ο νόμος που ψηφίσαμε, και με βάση την οποία είχε συνταχθεί το Προεδρικό Διάταγμα Ρέππα – Παπακωνσταντίνου. Αυτή η απόφαση ανατράπηκε αιφνιδιαστικά από την νέα ηγεσία του Υπουργείου και δημιουργήθηκε τεράστια αναστάτωση σε λάθος χρόνο, αφού εμφάνισε την κυβέρνηση αναξιόπιστη.
Η άλλη διάσταση αφορά την ουσία του θέματος. Η απελευθέρωση πρέπει να γίνει με κανόνες και με πληθυσμιακά κριτήρια, όπως συμβαίνει στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες. Σήμερα στην Αθήνα έχουμε 14.000 ταξί. Φανταστείτε να αποκτήσουμε άλλα τόσα, τι θα σημαίνει αυτό για το περιβάλλον και το κυκλοφοριακό. Ένας εφιάλτης για την ποιότητα ζωής των πολιτών.
Άρα ήταν λάθος η αλλαγή της προηγούμενης απόφασης. Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου έχει πει ότι οι πολιτικές αποφάσεις αυτής της κυβέρνησης πρέπει να είναι προϊόν συλλογικότητας και ουσιαστικού διαλόγου με γνώμονα το εθνικό συμφέρον. Επομένως, θα πρέπει να παραμερίζονται οι προσωπικές στρατηγικές, οι εμμονές και οι δογματισμοί, γιατί ρίχνουν λάδι στη φωτιά και εμποδίζουν ουσιαστικά τις μεταρρυθμίσεις, που υποτίθεται ότι επιδιώκουν.
* Αναδημοσίευση από την εφημερίδα «Κεφάλαιο» της 27ης Αυγούστου

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου