Σκληρό πόκερ με τη Τρόικα ετοιμάζεται να παίξει το υπουργείο Οικονομικών, με φόντο το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, με απώτερο στόχο να εγγράψει υπεραξίες στις εισηγμένες στις οποίες έχει μπει πωλητήριο.
Όπως αναφέρουν υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου, η κακή συγκυρία στο Χρηματιστήριο δεν μπορεί ....
να αγνοηθεί και ουδείς επιθυμεί να χαρακτηριστεί η διαδικασία αποκρατικοποιήσεων, ως ξεπούλημα εταιριών και υποδομών.
Ο πρώτος ελιγμός, σύμφωνα με πληροφορίες, θα επιχειρηθεί με την ΕΥΑΘ και τον ΟΛΘ, που συμπεριλαμβάνονται στο πρώτο πακέτο ιδιωτικοποιήσεων, που πρέπει να έχει "τρέξει" έως το τέλος Σεπτεμβρίου, με συνολική προσδοκία εσόδων- πλην ΟΤΕ- 1,3 δισ ευρώ.
Όπως αναφέρουν υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου, με δεδομένο ότι αυτή τη στιγμή η κατάσταση στο Χρηματιστήριο είναι κάκιστη, οι δύο εταιρίες θα κρατηθούν για αργότερα, σημειώνοντας ότι τα οφέλη από τη πώληση των Κρατικών Λαχείων κι από την επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του Ελευθέριος Βενιζέλος, αρκούν για να καλύψουν τη "τρύπα" ΕΥΑΘ- ΟΛΘ.
Κερδίζοντας χρόνο το οικονομικό επιτελείο θα επιχειρήσει να εγγράψει υπεραξία στις δύο εισηγμένες, με παρεμβάσεις που θα της καταστήσουν ελκυστικότερες (π.χ. στο εργασιακό τους καθεστώς) άρα θα ανεβάσουν τη τιμή τους, κάτι που προτίθεται να πράξει το υπουργείο Οικονομικών και για τις εισηγμένες που ακολουθούν, όπως η ΔΕΠΑ. Ειδικά όσον αφορά στη ΔΕΠΑ, ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΔΕΗ δεν θα ασκήσει την option αγοράς που έχει αλλά θα αποζημιωθεί από το Δημόσιο, κίνηση που λύνει τα χέρια του υπουργείου Οικονομικών στις διαπραγματεύσεις που θα έχει με τους ενδιαφερόμενους επενδυτές.
Εξελίξεις θα πρέπει να αναμένονται, επίσης, στο μέτωπο των ακινήτων, αφού σύμφωνα με πληροφορίες, η ΚΕΔ κατάφερε να "ξεκαθαρίσει" 400 ακίνητα, τα οποία βαίνουν προς αξιοποίηση, ενώ έως τα μέσα Σεπτεμβρίου θα έχουμε εξελίξεις στο θέμα του Ελληνικού, όπου σύμφωνα με υπηρεσιακούς παράγοντες του οικονομικού επιτελείου, οι συνθήκες έχουν ωριμάσει.
Φυσικά δεν είναι όλα ρόδινα, καθώς το πιο λεπτό σημείο των χειρισμών από εδώ και πέρα, έχει να κάνει με τη διαδικασία μεταβίβασης περιουσιακών στοιχείων στο νεοσυσταθέν Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας. Αυτή τη στιγμή τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο έχει η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων, η οποία σταθμίζει όλους τους παράγοντες και λαμβάνει πολιτικές αποφάσεις- όπως η χρονική μετάθεση της ιδιωτικοποίησης ΕΥΑΘ και ΟΛΘ- για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Από τη στιγμή, όμως, που λάβει αποφάσεις και προχωρήσει στο επόμενο βήμα, που είναι η μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων- κινητών αξιών και ακινήτων- στο Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας, δεν υπάρχει δυνατότητα επανεξέτασης και ανάκλησης αποφάσεων, καθώς το Ταμείο από εκεί και πέρα έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα και ευθύνη να ολοκληρώσει τη πώληση των περιουσιακών στοιχείων.
Όσον αφορά στη Γενική Γραμματεία Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας, η οποία υποτίθεται ότι θα αναλάμβανε το ξεκαθάρισμα των ακινήτων του Δημοσίου, με στόχο την αποκρατικοποίηση τους, υπηρεσιακοί παράγοντες παραδέχονται ότι η σχετική πρόβλεψη παραμένει "κενό" γράμμα, συμπληρώνοντας ότι ούτως ή άλλως το αντικείμενο της εν λόγω Γενικής Γραμματείας θα είναι τα μη εμπορικά ακίνητα του Δημοσίου...
Πηγή:http://www.iefimerida.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου