10 Σεπτεμβρίου 2011

ΚΕΡΚΟΠΟΡΤΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΡΑΦΗ ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΣΕ ΔΗΜΟΥΣ

0 σχόλια
Στην 15η συνεδρίαση της 17ης Μαΐου 2011 του 7ου Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, συζητήθηκαν οι αμφιβολίες του Επιτρόπου στο εάν μετά την έναρξη ισχύος του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ, στον προληπτικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου υπάγονται και οι δαπάνες προηγούμενων οικονομικών ετών των δήμων, που κατά τις διατάξεις του ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ εξαιρούνταν από τον έλεγχο αυτό.
Στην εν λόγω συνεδρίαση αποφασίστηκε ότι παραμένει ανέλεγκτη δαπάνη του 2010 πρώην Δήμου, ο οποίος δεν υπαγόταν σε προληπτικό έλεγχο, ακόμη και αν συνενώθηκε σε νέο Δήμο με την εφαρμογή του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ.
Στην παρούσα οικονομική κατάσταση της χώρας, αναφορικά στις οφειλές και τα ελλείμματα του Κράτους και των Οργανισμών του, σε συνδυασμό με την πρόθεση ένταξης των προϋπολογισμών των δήμων στον Εθνικό Προϋπολογισμό του Κράτους δεν δύναται η κεντρική πολιτική βούληση να εξαιρεί από τον προληπτικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου δαπάνες και οφειλές προηγούμενων οικονομικών ετών των Δήμων με πληθυσμό κάτω των 5.000 κατοίκων ή έστω να ρυθμίζει την εθελοντική υπαγωγή τους.
Μέχρι την παρούσα και τουλάχιστον από την θέσπιση ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ, οι ουσιαστικά ανέλεγκτοι αυτοί Δήμοι έχουν δημιουργήσει σωρευτικά ένα αρκετά μεγάλο έλλειμμα, το οποίο πλέον θα εγγράφεται και στον Προϋπολογισμό του Κράτους και ως εκ τούτου ο προληπτικός έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο των δαπανών των προηγούμενων οικονομικών ετών των δήμων καλύπτεται από το επιχείρημα του Εθνικού Συμφέροντος.
Στην πραγματικότητα αφήνονται προς παραγραφή σοβαρά και μεγάλα οικονομικά αδικήματα αυτών των δήμων σε αντιδιαστολή με σημερινές πολιτικές του Κράτους για οριζόντια περικοπή μισθών και συντάξεων και δραστική μείωση Οργανισμών και των δαπανών τους. Εν προκειμένω, δηλαδή, παρουσιάζεται μία ασυνέχεια ανάμεσα στη νομοθεσία και την κοινωνική πραγματικότητα από παράλειψη του νομοθέτη, η οποία πρέπει να διαρρυθμιστεί ενδεχομένως με πρωτοβουλία του ίδιου του Ελεγκτικού Συνεδρίου με νέα νομολογιακή ρύθμιση.
           Εν κατακλείδι, η ρύθμιση αυτή πρόκειται να επιφέρει σημαντική διευθέτηση οικονομικών ατασθαλιών των δήμων κάτω των 5.000 κατοίκων και ενδεχομένως να εξοικονομήσει σημαντικά έσοδα από ανέλεγκτες, αμφίβολες ή ακόμη και παράνομες δαπάνες.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου