Κοινή φόρμουλα αναζητούν Μέρκελ - Σαρκοζί, με νέα συνάντηση
Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και ο τρόπος ενίσχυσης των ευρωπαϊκών τραπεζών με ζεστό χρήμα χωρίζουν τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και τον γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, που συναντιούνται αύριο στο Βερολίνο σε μια προσπάθεια να βρουν μια κοινή φόρμουλα για τα γεφυρώσουν τις διαφορές τους στην εξεύρεση λύσης για την κρίση στην ευρωζώνη
Μέρκελ και Σαρκοζί συναντιούνται ενόψει της Συνόδου Κορυφής στις 17 και 18 Οκτωβρίου, όπου οι ηγέτες της .... ευρωζώνης θα προσπαθήσουν για μια ακόμη φορά κι εν μέσω έντονων διεθνών πιέσεων να βρουν λύση στην ευρωπαϊκή κρίση που απειλεί την παγκόσμια οικονομία. Ο Σαρκοζί θα συναντηθεί για τους ίδιους λόγους σήμερα με τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, προτού αναχωρήσει για το Βερολίνο.
Η πυρκαγιά της κρίσης που ξεκίνησε από την Ελλάδα και απειλεί να εξαπλωθεί τώρα στην Ιταλία έχει δημιουργήσει πιέσεις στις ευρωπαϊκές τράπεζες, οι οποίες έχουν αυξημένη ανάγκη από ρευστό. Ηδη η γαλλοβελγική Dexia προσέφυγε σε στήριξη της Γαλλίας και του Βελγίου, ενώ η Moody's υποβάθμισε δώδεκα βρετανικές και εννέα πορτογαλικές τράπεζες.
Καθώς η κρίση συνεχώς επιδεινώνεται, η Μέρκελ και ο Σαρκοζί θα προσπαθήσουν να βρουν κοινή γλώσσα για τα ζητήματα που τους χωρίζουν: ποια θα είναι η απόφαση για το ύψος του κουρέματος του ελληνικού χρέους όπως και να συμφωνήσουν για το πώς θα γίνει η επανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών.
Η Μέρκελ το τελευταίο διάστημα εξετάζει σοβαρά λύση για γενναία αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας που μπορεί να ανέλθει για τους ιδιώτες πιστωτές σε 50%, αντί για 21% που συμφωνήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουλίου. Η γερμανική κυβέρνηση προωθεί τη λύση αυτή με το σκεπτικό να γίνει πιο βιώσιμο το ελληνικό χρέος.
ΔΙΣΤΑΚΤΙΚΟΣ. Ο Σαρκοζί από την άλλη πλευρά, που γνωρίζει πολύ καλά ότι οι γαλλικές τράπεζες θα υποστούν τις μεγαλύτερες απώλειες από ένα γενναίο κούρεμα του ελληνικού χρέους, είναι παραπάνω από διστακτικός να υποστηρίξει μια τέτοια λύση. Οι Γάλλοι εξακολουθούν να επιμένουν ότι το κούρεμα δεν πρέπει να ξεπεράσει το 21%, όπως συμφωνήθηκε με πιστώτριες τράπεζες μετά τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου.
Βασικό θέμα στην ατζέντα των δύο ηγετών θα είναι επίσης η ενίσχυση των ευρωπαϊκών τραπεζών με αρκετά κεφάλαια για να αντιμετωπίσουν την κρίση, και κυρίως τις απώλειες από τις επενδύσεις τους σε κρατικά χρέη (ομόλογα) χωρών της ευρωζώνης που σήμερα αντιμετωπίζουν προβλήματα. Σημείο διαφωνίας είναι ο τρόπος με τον οποίο θα μπορούν να στηριχτούν οι τράπεζες και συγκεκριμένα ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Ταμείο Βοήθειας (EFSF) πάνω στο θέμα αυτό.
Οι Γερμανοί πιστεύουν, σύμφωνα και με δηλώσεις της Μέρκελ, ότι εάν τράπεζες χρειαστούν βοήθεια θα πρέπει να στραφούν πρώτα στις αγορές, έπειτα στις ίδιες τους τις χώρες και στο τέλος, σαν έσχατη λύση, να ζητήσουν βοήθεια από τους Ευρωπαίους και συγκεκριμένα από το EFSF, υπό τον αυστηρό όρο της εξυγίανσής τους, όπως μετέδωσε το Ρόιτερ.
Οπως είπε η γερμανίδα καγκελάριος, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε στο Βερολίνο, η Γερμανία και η Ολλανδία συμφώνησαν να χρησιμοποιείται το EFSF μόνο ως έσχατη λύση για τη στήριξη των ευρωπαϊκών τραπεζών. «Αυτό θα συζητηθεί οπωσδήποτε στην επόμενη Σύνοδο» τόνισε η Μέρκελ. Η καγκελάριος συναντήθηκε ακόμη στο Βερολίνο με τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για να συζητήσουν την ευρωπαϊκή κρίση.
Ο Σαρκοζί, αντίθετα, διαφωνεί με τη Μέρκελ ότι το EFSF πρέπει να είναι η ύστατη λύση χρηματοδότησης των ευρωπαϊκών τραπεζών. Σημειώνεται ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Γαλλίας έχουν δεχτεί τις τελευταίες εβδομάδες μεγάλη επίθεση από τις αγορές λόγω της έκθεσής τους σε χρέη χωρών της ευρωζώνης με προβλήματα. Η επίθεση αυτή είχε ως αποτέλεσμα να βουλιάξουν οι τιμές των μετοχών τους και να αρχίσουν να συζητούνται σενάρια για χρηματοδότηση κάποιων από αυτά.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου