21 Νοεμβρίου 2011

Aίγυπτος: Στους 33 οι νεκροί στο Κάιρο

0 σχόλια

Aίγυπτος: Στους 33 οι νεκροί στο Κάιρο
Σε τουλάχιστον 33 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών από τις συγκρούσεις ανάμεσα στους διαδηλωτές και στις δυνάμεις των υπηρεσιών ασφαλείας τις τελευταίες ημέρες στο Κάιρο, σύμφωνα με πηγές στο βασικό νεκροτομείο της πόλης, καθώς οι αναταραχές συνεχίζονται για τέταρτη ημέρα.
Πηγές στο νεκροτομείο του νοσοκομείου Ζεϊνάμ δήλωσαν ότι ο αριθμός των σορών που έχουν μεταφερθεί εκεί από τις συγκρούσεις ανέρχονται σε 33 και ότι τα περισσότερα πτώματα φέρουν τραύματα από σφαίρες.
Προηγουμένως το υπουργείο Υγείας είχε αναφέρει πως σκοτώθηκαν 22 άνθρωποι, περιλαμβανομένων δύο το Σάββατο, ενός στο Κάιρο και ενός στην ...Αλεξάνδρεια. Οι υπόλοιποι σκοτώθηκαν σε επεισόδια που σημειώθηκαν την Κυριακή και σήμερα. Πληροφορίες του υπουργείου Υγείας κάνουν λόγο για τουλάχιστον 1.750 τραυματίες.
Οι συγκρούσεις, μία εβδομάδα πριν από τις εκλογές της 28ης Νοεμβρίου, σημειώνονται ανάμεσα σε διαδηλωτές που είναι αντίθετοι στο στρατιωτικό καθεστώς της Αιγύπτου και στις δυνάμεις ασφαλείας, που επιχείρησαν εκ νέου να τους απομακρύνουν από την πλατεία Ταχρίρ στο κέντρο του Καΐρου.
Παραίτηση του υπουργού Πολιτισμού
Στο μεταξύ ο υπουργός Πολιτισμού της Αιγύπτου, Ίμαντ Αμπού Γάζι, υπέβαλε σήμερα την παραίτησή του σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αντίδραση της κυβέρνησης και τη βία ανάμεσα στους διαδηλωτές και τις δυνάμεις ασφαλείας, όπως μετέδωσε το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο MENA.
«Υπέβαλα την παραίτησή μου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση αντιμετώπισε τις τελευταίες εξελίξεις στην πλατεία Ταχρίρ», είπε ο Αιγύπτιος υπουργός μετά τις αιματηρές συγκρούσεις των τελευταίων τριών ημερών.
Ο στρατός της Αιγύπτου διέψευσε πάντως ότι επενέβη στους δρόμους στο κέντρο του Καΐρου για να απομακρύνει τους διαδηλωτές από την πλατεία Ταχρίρ, λέγοντας πως η επιχείρησή του είχε στόχο να προστατευθεί το υπουργείο Εσωτερικών.
Διαψεύδει επιχείρηση στην Ταχρίρ ο στρατός
«Ο στρατός δεν πήγε στην Ταχρίρ, οι διαδηλωτές πήγαν στο υπουργείο. Οι διαδηλωτές έχουν δικαίωμα να διαδηλώνουν, αλλά έπρεπε να σταθούμε ανάμεσα σε αυτούς και το υπουργείο Εσωτερικών», είπε ο στρατηγός Σαΐντ Αμπάς, βοηθός του επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης των ένοπλων δυνάμεων.
Ο Αμπάς διευκρίνισε ότι το υπουργείο Εσωτερικών ζήτησε επίσημα προστασία από το στρατό. Παρόμοια προστασία θα προσφερόταν στους διαδηλωτές στην Ταχρίρ εάν τη ζητούσαν, πρόσθεσε.
«Εάν οι διαδηλωτές θέλουν προστασία από τραμπούκους στην πλατεία, θα στείλουμε δυνάμεις με εντολή να αποκρούσουν κάθε κίνδυνο στην πλατεία», είπε, αναφερόμενος σε «τραμπούκους» που οι διαδηλωτές καταγγέλλουν ότι δουλεύουν για λογαριασμό αυτών που αντιτίθενται στους στόχους της εξέγερσης κατά του Μουμπάρακ.
«Οι ένοπλες δυνάμεις θα συνεχίσουν (την εφαρμογή) των σχεδίων τους για τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών και την εγγύηση της ψηφοφορίας», είπε ο Αμπάς. Πάντως επέκρινε τους διαδηλωτές στην Ταχρίρ ότι εμποδίζουν την καθημερινότητα και πλήττουν τις επιχειρήσεις στο κέντρο του Καΐρου.
Εν τω μεταξύ ένας Αιγύπτιος αστυνομικός σκοτώθηκε και ένας τραυματίστηκε στο Σινά σήμερα σε συγκρούσεις με μέλη ισλαμιστικής οργάνωσης που υπάρχουν υποψίες ότι επιτέθηκε σε αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου, δήλωσε εκπρόσωπος των υπηρεσιών ασφαλείας.
Οι αστυνομικοί της περιοχής Ελ Αρίς στην περιοχή του Σινά αποπειράθηκαν να συλλάβουν ανθρώπους που υπάρχουν υποψίες ότι ανήκουν στην οργάνωση Αλ Τακφίρ ουάλ Χίτζρα («Αφορισμός και Εξορία», ιδρύθηκε το 1960 από πρώην μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας), που άνοιξαν πυρ μόλις τους είδαν.
Ακολούθησε σύγκρουση με αποτέλεσμα ένας αστυνομικός να σκοτωθεί και ένας να τραυματιστεί, ενώ οι ύποπτοι κατάφεραν να διαφύγουν, είπε ο εκπρόσωπος.
Ο αγωγός έχει υποστεί επτά φορές επίθεση μετά το ξέσπασμα της εξέγερσης που ανέτρεψε το καθεστώς του Μουμπάρακ.
ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου