Ως παρατηρητές εκτός ευρωζώνης οι Βρετανοί προσπαθούν να εντάξουν τις εξελίξεις στην Ελλάδα και στην Ιταλία σε ένα ευρύτερο πλαίσιο προβληματισμού και συζήτησης που αναφέρεται στο μέλλον ολόκληρου του οικοδομήματος του ενιαίου νομίσματος.
Το συμπέρασμα στο οποίο συγκλίνουν οι περισσότερες αναλύσεις είναι ότι κάποια στιγμή και ίσως σύντομα παρά αργά η ευρωζώνη θα πάψει να υφίσταται υπό τη σημερινή της μορφή.
Μεγάλη έκταση στα ρεπορτάζ των βρετανικών μέσων .....
ενημέρωσης έλαβαν την περασμένη εβδομάδα οι πληροφορίες περί σχεδίων της Γερμανίας και της Γαλλίας για μία πιο στενή νομισματική ένωση.Οι Βρετανοί πολιτικοί πάντως, ανεξαρτήτως γερμανικών ή γαλλικών σχεδίων, αποκαλύπτουν πια ανοιχτά ότι απεργάζονται σχέδια για παν ενδεχόμενο, ακόμα και για τη διάλυση της ευρωζώνης.
Πρώτος το είχε παραδεχθεί ο υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν και πλέον έχει γίνει μόνιμη επωδός των ομιλιών του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον.
Σύμφωνα με πληροφορίες , το σχέδιο για παν ενδεχόμενο έχει αρχίσει να καταρτίζεται από το Φόρεϊν Όφις ήδη από τον Ιούλιο και αφορά σε πρώτη φάση συγκεκριμένα στην ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.
Σύμφωνα με πληροφορίες , το σχέδιο για παν ενδεχόμενο έχει αρχίσει να καταρτίζεται από το Φόρεϊν Όφις ήδη από τον Ιούλιο και αφορά σε πρώτη φάση συγκεκριμένα στην ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.
Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών διεξήγαγε άσκηση σχεδιασμού αντιμετώπισης των άμεσων συνεπειών, όπως για παράδειγμα η πιθανότητα ανάγκης παροχής βοήθειας στους Βρετανούς υπηκόους που βρίσκονται στην Ελλάδα. Η προετοιμασία αφορά και στις νομικές επιπτώσεις, καθώς όπως ευρέως λέγεται οι συνθήκες της ΕΕ δεν προβλέπουν ρητώς ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Σύμφωνα δε με τους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, αναπόφευκτα σε αυτόν τον προληπτικό σχεδιασμό συμμετέχει και το υπουργείο Οικονομικών. Καταρτίζεται μια σειρά συμβουλών προς Βρετανούς εξαγωγείς για το τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση που η Ελλάδα ή άλλη χώρα εκπέσει από την ευρωζώνη.
Παράλληλα το επιτελείο του κ. Όσμπορν ετοιμάζει το πλάνο δράσης για την προστασία του εγχώριου τραπεζικού συστήματος από τις δονήσεις που θα προκληθούν.
Το υπουργείο Οικονομικών, η Τράπεζα της Αγγλίας και η εποπτική Αρχή Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών έχουν ζητήσει από τις βρετανικές τράπεζες να αποκαλύψουν την παραμικρή λεπτομέρεια για την έκθεσή τους στις χώρες-μέλη της ευρωζώνης.
Η ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών βρίσκεται πάντα στο τραπέζι.
Ο Βινς Κέιμπλ, υπουργός Επιχειρηματικότητας προειδοποίησε ότι η διάλυση της ευρωζώνης συνιστά το σενάριο Αρμαγεδδών για το βρετανικό εμπόριο και για τα βρετανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Δεν είναι τυχαίο ότι οι Βρετανοί πολιτικοί σχεδόν σε καθημερινή βάση ζητούν από την ευρωζώνη να λύσει τα προβλήματά της άμεσα, ιδίως υπό το πρίσμα της μεγάλης αναθεώρησης προς τα κάτω από την Κομισιόν του ρυθμού ανάπτυξης στη Βρετανία για φέτος και του χρόνου.
Σε πολιτικό επίπεδο το Λονδίνο καραδοκεί ώστε σε περίπτωση εξόδου χώρας-μέλους από την ευρωζώνη να εκμεταλλευτεί την αναπόφευκτη τροποποίηση συνθηκών για να επαναπατριστούν όσες περισσότερες εξουσίες γίνεται.
Αυτό που σχολιάζουν έμπειροι Βρετανοί πολιτικοί αναλυτές είναι ότι από τη στιγμή που έχει σπάσει το ταμπού της αναφοράς σε πιθανή έξοδο χωρών-μελών από την ευρωζώνη όλα είναι πιθανά, ιδίως όσο η ΕΚΤ αρνείται να αναλάβει το ρόλο του σωτήρα δανειστή.
Οι ευρωσκεπτικιστές μεταξύ των αναλυτών δε σπεύδουν να τονίσουν ότι το έως πρόσφατα αδιανόητο έρχεται όλο και πιο κοντά καθώς το μόνο που κρατά το ευρώ ζωντανό είναι ο φόβος διάλυσής του.
Όλοι προσθέτουν πάντως ότι για να βγει μία ή περισσότερες χώρες από την ευρωζώνη θα πρέπει να έχουν εξαντληθεί όλα τα περιθώρια ελιγμών και όλη η υπομονή της Γερμανίας.
ΠΗΓΗ: skai.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου