Στο συμπέρασμα πως οι αποφάσεις της τελευταίας Συνόδου Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου ΔΕΝ είναι αρκετές για να διασφαλιστεί η ισορροπία στην Ελλάδα και ως εκ τούτου δεν έχει παρέλθει ο κίνδυνος η χώρα να… κυλήσει σε άτακτη χρεοκοπία, καταλήγουν οι αναλυτές της αμερικανικής Bank of America – Merrill Lynch, στην έκθεσή τους, με ημερομηνία 11 Νοεμβρίου 2011, δηλαδή ΠΡΙΝ την ορκωμοσία της νέας ελληνικής κυβέρνησης....
Στην ίδια έκθεση οι αναλυτές της BofA προβλέπουν διολίσθηση της Ευρωζώνης σε ύφεση μέσα στο 2012 αιτιολογώντας αυτή την αρνητική τους στάση στα – κατά τη γνώμη τους – εμπόδια που θέτει η ίδια η ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική που ακολουθείται.
Συγκεκριμένα, αναθεωρούν καθοδικά τις εκτιμήσεις τους για την ευρωοικονομία λέγοντας πωςβασικά εμπόδια είναι: οι αυστηρές δημοσιονομικές πολιτικές στις χώρες της Ευρωζώνης, ηδεινή θέση των ευρωπαϊκών τραπεζών και το «σφιχτό» πιστωτικό περιβάλλον στην πραγματική οικονομία και η πολιτική αβεβαιότητα.
Στην γλώσσα των αριθμών οι αναλυτές της BofA-ML αναμένουν ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα συρρικνωθεί με ρυθμό 0,6% το 2012 κι αυτό είναι η πιο σημαντική ανατροπή καθώς στηνπροηγούμενη πρόβλεψή τους έκαναν λόγο για ΑΝΑΠΤΥΞΗ 0,8%!
Ειδικότερα για την Ελλάδα η έκθεση της BofA-ML κάνει λόγο για «γεγονότα των τελευταίων ημερών που κατέδειξαν πόσο εύθραυστη είναι η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα και πόσο γρήγορα μπορεί να διαχυθεί η κρίση». ΔΕΝ αποκλείεται συνεπώς μια «άτακτη χρεοκοπία της Ελλάδας». Οι αναλυτές της BofA-ML εκτιμούν ότι οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο μια άτακτης χρεοκοπίας της Ελλάδας, το οποίο τουλάχιστον μπορεί να λειτουργήσει ως αξιόπιστη «απειλή» προκειμένου να υλοποιηθούν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα.
«Η κοινωνική δυσαρέσκεια στη χώρα διογκώνεται», σημειώνουν οι αναλυτές της τράπεζας, «ενώ το πρόγραμμα της Τρόικας που συμφωνήθηκε τον Οκτώβριο δείχνει ότι δύσκολα θα αποδειχθεί βιώσιμο καθώς δεν θα καταφέρει παρά μόνο να μειώσει το λόγο χρέους προς το ΑΕΠ της Ελλάδας στο 120% έως το 2020».
Τέλος για την Ιταλία η αμερικανική τράπεζα σχολιάζει πως η κατάστασή της καθίσταται όλο και πιο ανησυχητική. Μάλιστα στην έκθεση εκφράζονται αμφιβολίες για το κατά πόσον κι αυτή ακόμα η εποπτεία της Ιταλίας από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ θα μπορούσαν να αλλάξουν τις προοπτικές της χώρας!
ΠΗΓΗ: protothema.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου