17 Νοεμβρίου 2011

Οι δύο προτάσεις για το «κούρεμα»

0 σχόλια


Οι δύο προτάσεις για το «κούρεμα»
Δύο προτάσεις για το πώς θα μπορούσε να υλοποιηθεί η συμμετοχή των ιδιωτών στο νέο πακέτο στήριξης (PSI+) της Ελλάδας παρουσίασε χθες ο επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), κ. Νταλάρα στον πρωθυπουργό κ. Λ. Παπαδήμο και τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλο.
Η συνάντηση αυτή έγινε μία μέρα πριν ξεκινήσουν οι επαφές για το ίδιο ζήτημα στη Φρανκφούρτη και η ελληνική πλευρά φαίνεται να μην αποδέχεται πλήρως .....
τις προτάσεις του IIF, δεδομένου ότι όλες προβλέπουν την έκδοση προνομιούχων μετοχών για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και δεν εξασφαλίζουν την μείωση του δημοσίου χρέους στο 120% του ΑΕΠ το 2020, όπως προβλέπουν οι αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προτάσεις του εκπροσώπου των τραπεζών, κ. Νταλάρα, προβλέπουν ότι οι τράπεζες δεν θα καταγράψουν απώλειες άνω του 54% στην καθαρή παρούσα αξία (NPV) των ελληνικών ομολόγων και είναι:
1. «Κούρεμα» 50% σε ελληνικά ομόλογα συνολικού ύψους 141 δισ. ευρώ και 37% σε ομόλογα αξίας 65 δισ. ευρώ (ώστε να προκύψει το σύνολο των 206 δισ. ευρώ των ομολόγων που θα «κουρευτούν»).
Για τα ομόλογα ύψους 141 δισ. ευρώ, μετά το «κούρεμα» τα ομόλογα θα αντικατασταθούν με νέα διάρκειας 22 ετών. Οι καινούργιοι τίτλοι του ελληνικού Δημοσίου θα έχουν την εγγύηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (EFSF), η οποία εκτιμάται σε 29,75 δισ. ευρώ, με τις παρούσες συνθήκες στις αγορές.
Το επιτόκιο των νέων ομολόγων θα είναι είτε 7% είτε κλιμακωτό από 5,5% έως 7,5%. Πέραν αυτού, θα επιβαρύνεται με το 10% της διαφοράς μεταξύ του σημερινού ονομαστικού ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ και αυτού που εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί, με αποτέλεσμα να υπολογίζεται ότι θα φτάνει το 8%.
Σε ό,τι αφορά τα ομόλογα ύψους 65 δισ. ευρώ (αναμένεται να επιλεγεί εκδοχή αυτή από τις ελληνικές τράπεζες και τα ασφαλιστικά Ταμεία), προβλέπεται «κούρεμα» 37% στην ονομαστική αξία των τίτλων αυτών. Θα απομείνει ένα 63% της αξίας των ομολόγων, το οποίο θα ανταλλαγεί από νέα 15ετή ομόλογα, που θα έχουν κουπόνι 8% και επιπλέον το «πανωτόκι» με βάση τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ.
Από την πρόταση αυτή, υπολογίζεται πως τα ελληνικά ομόλογα ύψους 206 δισ. ευρώ θα «κουρευτούν» κατά 45,9%, με το όφελος να ανέρχεται στα 94,5 δισ. ευρώ και με δεδομένο ότι θα συμμετάσχει το 100% των ιδιωτών.
2. Η δεύτερη πρόταση είναι πιο γενική και προβλέπει το «κούρεμα» κατά 50% όλων των ελληνικών ομολόγων ύψους 206 δισ. ευρώ. Για το υπόλοιπο 50% της αξίας των ομολόγων αυτών θα εκδοθούν νέα με διάρκεια 30 ετών και θα έχουν την εγγύηση του EFSF ύψους 30 δισ. ευρώ. Το επιτόκιο των νέων ομολόγων θα ανέρχεται στο 8%.
Να σημειωθεί ότι και στις δύο περιπτώσεις, το IIF προβλέπει ότι για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών θα εκδοθούν προνομιούχες μετοχές αντί κοινών. Με τον τρόπο αυτό το ΙΙF υπολογίζει πως το «προνόμιο» που θα παρέχουν οι ελληνικές τράπεζες θα είναι τέτοιο (περίπου 8-9%) που θα εξασφαλίζει ετήσια έσοδα στο Δημόσιο ικανά για να αντισταθμιστούν τα υψηλά επιτόκια των νέων ομολόγων και να επιτευχθεί ο στόχος μείωσης του ελλείμματος στο 120% του ΑΕΠ το 2020.
Ωστόσο, η ελληνική πλευρά (εκφράζοντας και την άποψη της Ευρωζώνης) δεν φαίνεται να συμφωνεί με τις προτάσεις του IIF. Στο ζήτημα του εάν θα είναι κοινές ή προνομιούχες μετοχές για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε χθες ότι θα είναι κοινές.
Επίσης, με γνώμονα να επιτευχθούν οι στόχοι της 26ης Οκτωβρίου, η ελληνική πλευρά προτείνει τα υφιστάμενα ομόλογα ύψους 206 δισ. ευρώ μετά το «κούρεμα» κατά 50% να ανταλλαγούν με νέα ομόλογα και ταυτόχρονα να καταβληθούν και μετρητά στους ιδιώτες.
Για κάθε 100 ευρώ ονομαστικής αξίας, οι ιδιώτες θα παίρνουν σε μετρητά 10 ευρώ (εάν το ομόλογό τους λήγει μετά το 2020), 15 (εάν λήγει έως το 2020) ή 20 ευρώ (εάν λήγει έως το 2014).
Στο πλαίσιο αυτό, θα παίρνουν 40, 35 και 30 ευρώ, αντίστοιχα, σε νέα ομόλογα διάρκειας 20 έως 30 ετών, που θα διέπονται από το αγγλικό δίκαιο, με επιτόκιο 6%.
ΠΗΓΗ: skai.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου