8 Νοεμβρίου 2011

Ο άνθρωπος που άλλαξε για πάντα το ποδόσφαιρο

0 σχόλια

8/11/1986. Η United ηττάται 2-0 από την Oxford United στο Old Trafford . Ο μέχρι πρότινος εκλέκτορας της εθνικής Σκοτίας Alexander Chapman Ferguson ( όπως είναι το πλήρες όνομα του) αφήνει τον πάγκο της Σκοτίας και έχοντας απορρίψει προηγουμένως προτάσεις από τις Arsenal και Tottenham αναλαμβάνει τα ηνία της Manchester United διαδεχόμενος τον Matt Busby έναν θρύλο των ευρωπαϊκών πάγκων. Γεννημένος τον Δεκέμβρη του 1941, το μέχρι τότε παλμαρέ του Ferguson είχε να επιδείξει την μεταμόρφωση της Aberdeen στα τέλη της δεκαετίας του 70 - αρχές 80 σε πρωταγωνίστρια στην Σκοτία όσο και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο με κορυφαία στιγμή την νίκη 2-1 επί της Ρεάλ στον τελικό την σεζόν 1982-1983. Σημείωση πρώτη : Όταν έκατσε για πρώτη φορά στον πάγκο της United η Liverpool ήταν η κορυφαία αγγλική ομάδα σε τίτλους έχοντας κατακτήσει 16 πρωταθλήματα με την Manchester να αριθμεί μόλις 7.

Το περασμένο Σάββατο στο ματς του Old Trafford η Manchester υποδέχτηκε την Sunderland σε ένα κατά γενική ομολογία ανιαρό ματς . Το ημερολόγιο έδειχνε 6/11/2011. Αν κάποιος υπολογίσει τα χρόνια του πέρασαν τον πιάνει ίλιγγος. 25 χρόνια. 25 χρόνια γεμάτα τίτλους νίκες και εντυπωσιακό ποδόσφαιρο .

Στην αρχή του ματς ο Sir (πλέον ) Alex Ferguson περνά μέσα από την ' αψίδα ' που έχουν σχηματίσει όλοι οι παίκτες στο γήπεδο ως την ελάχιστο φόρο τιμής σε αυτόν τον θρύλο πλέον των πάγκων.

Σημείωση δεύτερη : πλέον η Manchester αριθμεί 18 πρωταθλήματα ούσα πλέον η πρώτη ομάδα σε τίτλους με τον Ferguson να αριθμεί 37 τίτλους σε 25 χρόνια.

Ρεκόρ απλησίαστο. Κορυφαίος προπονητής της χρονιάς στο νησί δεκάδες φορές όντας ο πολυνίκης του θεσμού (σε σημείο που αν ξεκινήσω να αριθμώ αναλυτικά δεν θα τελειώσω ποτέ) καθώς και δυο κατακτήσεις Champion League ( με τον πρώτο να συγκαταλέγεται στους κορυφαίους του θεσμού) τη σεζόν 1998-1999 κόντρα στη Bayern Μονάχου και την σεζόν 2007-2008 κόντρα στην Chelsea.

Η προσωπικότητα του απαράμιλλη .Γραφικός , εκκεντρικός αλλά και διορατικός , προτιμά παίκτες εργάτες ( βλέπε Park , Fletcher ) που ματώνουν την φανέλα παρά παίκτες βεντέτες που το μόνο που τους νοιάζουν είναι οι κάλτσες και το μαλλί τους (γι’αυτό και δεν στέριωσε κανείς τέτοιος στην ομάδα του ) . Ως φανατικός παίκτης του ιπποδρόμου και γενικότερα gambler έβαζε πάντα στοιχήματα με τον εαυτό του ποντάροντας σε παίκτες τελειωμένους όπως ο Larsson καιOwen καθώς και με μια μοναδική ικανότητα να μυρίζεται τα μεγάλα ταλέντα όπως οι Rooney , C.Ronaldo , Nani και Chicarito. Από τα χέρια του έχουν περάσει παίκτες ηγέτες με προσωπικότητα , ποδοσφαιρικό θράσος μέταλλο και στόφα πρωταθλητή . Scholes , Giggs Beckham , Schmeichel , Roy Keane , Phill και Garry Neville , Eric Cantona , Jaap Stam , Ruud van Nistelrooy , Rio Ferdinand , Edwin van der Sar είναι απλώς μερικοί από τους πολλούς παίκτες που αναδείχτηκαν από τον Ferguson . Επομένως τίποτα δεν είναι τυχαίο .

Αν ανοίξει κάποιος ένα λεξικό στην λέξη ηγετικότητα θα διαβάσει τα εξής : η ικανότητα κάποιου να καθοδηγεί τους υπολοίπους στην επίτευξη στόχων, υπερβαίνοντας πολλές φορές τον εαυτό τους μέσω της καθοδήγησης του . Τα λέει όλα από μόνο του .

Ακόμα και οι μεγαλύτεροι επικριτές μισούν να τον αγαπούν και αγαπούν να τον μισούν . Γιατί έτσι αντιμετωπίζονται όλες οι μεγάλες προσωπικότητες . Με πάθος, γιατί πολύ απλά το μέτριο είναι απίστευτα ανιαρό .

Μοναδικά μοναδικός ο Ferguson είναι κάτι σαν τον ήλιο. Κάνεις ποτέ δεν θα μπορέσει να συγκριθεί μαζί του γιατί πολύ απλά κανείς ποτέ δεν θα μπορέσει να τον κοιτάξει κατάματα .

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου