Μέγα είναι το μέλημα της γερμανικής ηγεσίας και δη της καγκελαρίου Ανγκελας Μέρκελ για να μην επιβαρυνθούν οι Γερμανοί φορολογούμενοι με την χρηματοδότηση των οικονομικώς καταρρευσάντων υπό το βάρος των υπέρογκων χρεών τους Ελλήνων.
Και όμως, σύμφωνα με έρευνα του επικεφαλής οικονομολόγου της ολλανδικής τράπεζας ING στο Βέλγιο Κάρστεν Μπρζέσκι, την ...
τελευταία διετία η Γερμανία έχει επωφεληθεί κατά 9 δισ. ευρώ από την κρίση χρέους της ευρωζώνης.Σε μελέτη του που δημοσιεύει στην ιστοσελίδα του, ο Μπρζέσκι φθάνει να υποστηρίξει ότι «οι Ελληνες πληρώνουν για τις φοροαπαλλαγές κατά 8 δισ. ευρώ των Γερμανών την περίοδο 2013-2014»!
«Επί αρκετό χρονικό διάστημα η γερμανική οικονομία συγκαταλέγεται μεταξύ των ολίγων εκείνων που ευνοούνται από την ευρωπαϊκή κρίση χρέους. Πράγματι, η γερμανική κυβέρνηση μπορεί πλέον να βρίσκει σχεδόν δωρεάν διεθνή χρηματοδότηση», παρατηρεί ο αναλυτής του ολλανδικού τραπεζικού ομίλου. Και εξηγεί ότι όταν το επιτόκιο των 10ετών ομολόγων της Ιταλίας ξεπέρασε το 7% και το επιτόκιο ακόμη και της Γαλλίας έχει φθάσει στο ιστορικά υψηλό επίπεδο 3%, το Βερολίνο εκδίδει 10ετή ομόλογα με επιτόκιο 1,7%, διετή με μόλις 0,3% και εξάμηνης διάρκειας με επιτόκιο που έπεσε στο… 0,08%, ενώ προ ενός μηνός βρισκόταν στο 0,3%.
Οπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του ο EUobserver.com (πρόκειται για μια ανεξάρτητη διαδικτυακή εφημερίδα που καλύπτει θέματα Ευρωπαϊκής Ενωσης), «με τη γερμανική οικονομία να αναπτύσσεται με ρωμαλέους ρυθμούς την χρονιά που πέρασε και με τους επενδυτές να αναζητούν ασφαλή καταφύγια για τα κεφάλαιά τους, ο Μπρζέσκι υπολόγισε ότι από τη διαφορά των αποδόσεων ομολόγων που εξέδωσε η Γερμανία συγκριτικά με τις αποδόσεις άλλων χωρών, το Βερολίνο καρπώθηκε τα τελευταία δύο χρόνια περί τα 9 δισ. ευρώ».
Η συντάκτις του EUobserver.com Βαλεντίνα Ποπ υπογραμμίζει τη διαπίστωση του Μπρζέσκι της ING ότι «περιέργως, τα κονδύλια που αυτά ξεπερνούν την φορολογική ελάφρυνση κατά 8 δισ. ευρώ την περίοδο 2013-2014 που ανακοίνωσε η γερμανική κυβέρνηση. Μοιάζει σαν οι Ελληνες να χρηματοδοτούν τη γερμανική φορολογική μεταρρύθμιση».
Ο Μπρζέσκι κάνει μία ακόμη μία αριθμητική σύγκριση. Αναφέρει ότι τα 8 δισ. δολάρια είναι το ποσό που ελπίζει να εισπράξει η νέα μεταβατική κυβέρνηση της Ελλάδας από την ΕΕ και το ΔΝΤ ως έκτη δόση της δανειακής σύμβασης, «αφού βεβαίως όλα τα ελληνικά κόμματα υπογράψουν έγγραφο στο οποίο θα περιγράφονται τα μέτρα λιτότητας που θα πρέπει να εφαρμοστούν».
Τα 8 δισ. δολάρια καλύπτουν, άλλωστε, τις δαπάνες της ελληνικής κυβέρνησης για ένα τρίμηνο περίπου, αναφέρει ο Μπρζέσκι.
ΠΗΓΗ: tovima.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου