Ο Κάμερον δεν επιθυμεί να «κατρακυλήσει» μαζί με το ευρώ
Παρά το γεγονός ότι η Μεγάλη Βρετανία βρίσκεται εκτός της ευρωζώνης, ο πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο και να δεχθεί ισχυρές πιέσεις στην ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής που ξεκινά σήμερα στις Βρυξέλλες.Σε μία στιγμή κατά την οποία το «δίδυμο» Μέρκελ-Σαρκοζί προσπαθεί να ... περάσει μία συγκεκριμένη γραμμή περιορισμένων αλλαγών στην ευρωπαϊκή Συνθήκη, ενδεικτική είναι η προσπάθειά τους να περάσουν αυτή τη «γραμμή» και στις δέκα χώρες της ΕΕ, που δεν έχουν όμως υιοθετήσει το ευρώ.
Η Βρετανία, με σαφείς δηλώσεις-προειδοποιήσεις του πρωθυπουργού της επιθυμεί να κρατηθεί μακριά από το ευρωπαϊκό «τσουνάμι», όμως σε πολιτικοοικονομικό επίπεδο επηρεάζεται, γεγονός που έγινε σαφές από τη χθεσινή νέα προειδοποίηση της Standard & Poor’s προς όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.
Παράλληλα εκφράζονται φόβοι για πιο επιθετική στάση της χώρας στο σημερινό δημοσίευμα της Wall Street Journal, με αφορμή, όπως επισημαίνεται, «τις επιθέσεις των αγορών και τις αλλεπάλληλες προειοδοποιήσεις».
«Ο στόχος της Γερμανίας και της Γαλλίας είναι να επιτευχθεί ευρεία συναίνεση όλων των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης», σημειώνουν σε δημοσίευμά του οι Financial Times τονίζοντας ότι η αντίσταση στα σχέδιά τους «έρχεται από τη Μεγάλη Βρετανία», παρότι οι αγορές έχουν δημιουργήσει υψηλές προσδοκίες από αυτή τη Σύνοδο.
Όμως, ο Ντέιβιντ Κάμερον με δηλώσεις του στο BBC και άρθρο στους Times κρίνει εμμέσως πλην σαφώς ως όχι ιδιαίτερα πειστική την προτεινόμενη από Μέρκελ-Σαρκοζί, ενώ τονίζει χαρακτηριστικά ότι «δε θα υπογράψω μια συνθήκη που δεν θα διασφαλίζει την κοινή αγορά και τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες».
Ήδη αντίσταση στα σχέδια των Μερκοζί δείχνουν η Τσεχία και η Σουηδία που έκαναν λόγο για δημοψηφίσματα σε περίπτωση που δεν ληφθούν αποφάσεις.
Σε δημοσίευμά της η Wall Street Journal εκτιμά ότι «ο κ. Κάμερον θα διαδραματίσει καίριο ρόλο στις Βρυξέλλες, δεδομένου ότι η Βρετανία θα μπορούσε να συμβάλει στην αλλαγή του κλίματος που προσπαθούν να δημιουργήσουν η Γερμανία και η Γαλλία.
Δεν αποκλείεται να εξασφαλίσει την υποστήριξη πολλών από τα 27 μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενάντια στις αλλαγές της Συνθήκης της Λισαβόνας και την επιβολή αυστηρότερης δημοσιονομικής ολοκλήρωσης μεταξύ τουλάχιστον των χωρών της Ευρωζώνης».
Και ενώ ο Βρετανός πρωθυπουργός φέρεται αποφασισμένος να εμποδίσει το γαλλο-γερμανικό σχέδιο για αλλαγή της συνθήκης της Λισαβόνας, σε περίπτωση που θιγούν τα βρετανικά συμφέροντα το αποψινό στοίχημα για το βρετανό Πρωθυπουργό, όπως γλαφυρά περιγράφουν οι New York Times είναι «lose-to-lose bet»: είτε θα δώσει το οκ με σοβαρό κίνδυνο να εξοστρακιστεί από το στενό πυρήνα του κέντρου λήψης των αποφάσεων, είτε θα πει όχι, με τον κίνδυνο να δει τη βρετανική οικονομία να καταρρέει μαζί με την ευρωπαϊκή.
πηγη: http://www.newsbeast.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου