19 Ιανουαρίου 2012

Ψηφίζουν οι Κροάτες για την ένταξή τους στην ΕΕ

0 σχόλια

Ψηφίζουν οι Κροάτες για την ένταξή τους στην ΕΕ
Την ένταξή τους ή όχι στην Ε.Ε. καλούνται να αποφασίσουν οι πολίτες της Κροατίας στο ιστορικής σημασίας δημοψήφισμα της ερχόμενης Κυριακής, 22 Ιανουαρίου.

Αν οι Κροάτες πουν «ναι» στην Ευρώπη, η Κροατία θα γίνει μέλος της Ε.Ε. την 1η Ιουλίου του 2013.
Αν στο δημοψήφισμα επικρατήσει το «όχι», θα προκύψουν μία σειρά από ζητήματα, για τα οποία δεν υπάρχουν προς το παρόν σίγουρες απαντήσεις, σύμφωνα με το κροατικό πρακτορείο ειδήσεων Hina.
Ο πρωθυπουργός της χώρας Ζόραν Μιλάνοβιτς...
τόνισε ότι η ένταξη στην Ε.Ε., μόνο θετική εξέλιξη μπορεί να θεωρηθεί για την Κροατία, προσθέτοντας ότι η ΕΕ έχει τα υψηλότερα πρότυπα όσον αφορά την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την ανοχή, τη διαφορετικότητα και την αποτροπή ανισοτήτων.
Ο κ. Μιλάνοβιτς ανέφερε ότι, όταν η Κροατία ενταχθεί στην ΕΕ, θα μπορεί να αποφασίσει να αποχωρήσει, αλλά μέχρι τώρα κανένα από τα μέλη δεν έχει κάνει κάτι τέτοιο.
Η υπουργός Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Κροατίας Βέσνα Πούσιτς δήλωσε ότι στο δημοψήφισμα θα ληφθεί πολύ σημαντική απόφαση για τη χώρα, απόφαση που αφορά την ασφάλειά της ή την απώλεια ευκαιρίας.
Η κ. Πούσιτς, μιλώντας στη Βουλή, ανέφερε ότι η σταθερότητα είναι το σημαντικότερο επιχείρημα της ένταξης της Κροατίας στην ΕΕ.
Σε περίπτωση επικράτησης του «ναι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής, η κροατική κυβέρνηση θα αποστείλει στη Βουλή την πρόταση νόμου για την επικύρωση της Συνθήκης Προσχώρησης στην ΕΕ, για την οποία απαιτείται πλειοψηφία των 2/3 στην βουλή.
Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει η διαδικασία επικύρωσης της Συνθήκης από τις 27 χώρες-μέλη της ΕΕ, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τις 30 Ιουνίου του 2013, ώστε η χώρα να γίνει το 28ο μέλος της Ένωσης την 1η Ιουλίου του 2013.
Η Κροατία θα πρέπει να ενημερώσει επίσημα τα όργανα της ΕΕ για τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος και να αποσαφηνίσει τι επιθυμεί να κάνει όσον αφορά την πορεία προσέγγισης της Ένωσης.
Στην ΕΕ κανένας δεν θέλει να προδικάσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και να μιλήσει για το τι θα συμβεί σε περίπτωση επικράτησης του «όχι».
Αν το δημοψήφισμα επαναληφθεί σε ένα χρόνο και τότε επικρατήσει το «ναι» στην ένταξη, η Κροατία στην καλύτερη περίπτωση θα γίνει μέλος της ΕΕ στα μέσα του 2014. Ανοιχτό παραμένει το ζήτημα ποια θέση θα υιοθετήσει η ΕΕ, στην οποία λόγω της οικονομικής και νομισματικής κρίσης η περαιτέρω διεύρυνση βρίσκεται μακριά από το επίκεντρο της προσοχής.
Την άνοιξη του 2014 θα διεξαχθούν εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στη συνέχεια εκλέγεται η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Εκείνη τη χρονιά θα αρχίσουν οι συζητήσεις για τον επταετή προϋπολογισμό της ΕΕ. Πιθανότατα τότε θα διεξαχθούν εκ νέου διαπραγματεύσεις για το οικονομικό πακέτο προς την Κροατία, επειδή το τωρινό έχει συμφωνηθεί με βάση την προϋπόθεση ότι η χώρα θα ενταχθεί στην ΕΕ το 2013.
Η παραμονή της Κροατίας εκτός της ΕΕ, μετά την 1η Ιουλίου του 2013 σημαίνει ότι οι σχέσεις των δύο πλευρών θα εξακολουθούν να ρυθμίζονται από τη Συμφωνία Σύνδεσης και Σταθεροποίησης, τη συμφωνία που προετοιμάζει τις χώρες για την πλήρη ένταξη.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου