5 Φεβρουαρίου 2012

Η οικονομική κρίση με τα μάτια του Τάσου Μητσόπουλου

5 σχόλια
Ο πρωτΑΓΩΝΙΣΤΗΣ αντιλαμβανόμενος τις ανησυχίες των νέων ανθρώπων αλλά και τους προβληματισμούς σχετικά με την οικονομική αλλά και πολιτική κρίση που ταλανίζει την χώρα μας αναζήτησε την άποψη ενός νέου ανθρώπου και μίλησε με τον Τάσο Μητσόπουλο για ζητήματα που απασχολούν τους νέους που θέλουν να κάνουν ένα ξεκίνημα στη ζωή τους.
Ως απόφοιτος ΑΕΙ ο κ.Μητσόπουλος και μάλιστα της σχολής Κοινωνικών Επιστημών προσπαθεί να αναλύσει την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί υπό το πρίσμα του κοινωνικού ανθρωπολόγου. Σύμφωνα λοιπόν με τα λεγόμενα του Τάσου Μητσόπουλου προβληματίζεται ιδιαίτερα για τον έντονο βαθμό απαισιοδοξίας, που κυριαρχεί στους νέους ανθρώπους και την πεποίθησή τους ότι η κατάσταση της ζωής τους και το βιοτικό του επίπεδο θα χειροτερέψει. Μια αντίληψη που δυστυχώς έχει μεγάλη επίπτωση στις ζωές τους και σαφέστατα και στη δημογραφία της χώρας μας. Ο φόβος, η ανασφάλεια και η .....
αβεβαιότητα, φαίνεται να βασανίζουν τους νέους, που δεν έχουν περιθώρια να ονειρευτούν αλλά και να νιώσουν ασφάλεια για το μέλλον τους, όπως θα έπρεπε άλλωστε.

Και αυτό, όπως μας αναφέρει ο κ. Μητσόπουλος φαίνεται να είναι ένα μέλλον, που κληρονόμησαν μάλλον από τη γενιά των golden boys, μιας γενιάς που φοβάται να παραδεχτεί τα λάθη που διέπραξε και που οδήγησαν στην κρίση, μιας γενιάς που κατ’ αυτόν τον τρόπο κλείνει τα μάτια στο πρόβλημα και ανακυκλώνει την κρίση, μιας γενιάς που δεν επιλύει δίκαια το πρόβλημα, και που κυρίως δείχνει να μην μπορεί να γίνει «σοφότερη» στη διαχείριση κρίσεων που σίγουρα θα εμφανιστούν στο μέλλον.

Ο Τάσος Μητσόπουλος θεωρεί πως το σίγουρο είναι ότι θα πρέπει να είναι αναμενόμενη, μια μεγάλη μεταβολή στις αξίες των νέων ανθρώπων, που θα προσπαθήσουν να αποκτήσουν ξανά τον έλεγχο στη ζωή τους. Μια μεταβολή που σίγουρα θα διαμορφώσει ένα διαφορετικό περιβάλλον, άλλες προτεραιότητες και σίγουρα θα επιδράσει στην καταναλωτική συμπεριφορά τους και τις συνήθειες, κατά τη διάρκεια αλλά και μετά την κρίση.


Κύριε Μητσόπουλε πoιά είναι κατά τη γνώμη σας τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι σήμερα ;
Θεωρώ ότι η ανεργία, η αναξιοκρατία και η ακρίβεια είναι από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι άνθρωποι σήμερα. Βέβαια τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει οι νεολαία είναι η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα που τους έχουν περάσει το πολιτικό και μιντιακό σύστημα της χώρας.

Ένα πτυχίο ΑΕΙ μπορεί να εξασφαλίσει επαγγελματικά ένα νέο άνθρωπο ;
Είναι κοινή ομολογία πως ένα πτυχίο ΑΕΙ από μόνο του δεν μπορεί να εξασφαλίσει επαγγελματικά κανένα νέο άνθρωπο σήμερα. Πολλές φορές μάλιστα αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα στη διαδικασία εύρεσης εργασίας μιας και ανεβάζει το κόστος του εργατικού δυναμικού. Παρόλα αυτά δεν θα πρέπει να αμφισβητήσουμε το γεγονός πως σε αρκετές περιπτώσεις ένα πτυχίο ανοίγει αρκετούς δρόμους και δίνει τη δυνατότητα επιλογών.

Θεωρείτε ότι η οικονομική κρίση στη χώρα μας αποτελεί τροχοπέδη για τους νέους στη δημιουργία οικογένειας ;
Είναι ένας από τους σοβαρότερους λόγους στο να καθυστερούν οι νέοι να κάνουν οικογένεια. Όταν η ανεργία και η εργασιακή ανασφάλεια πλήττουν κατά κόρον τους νέους ανθρώπους τότε είναι πολύ δύσκολο να πάρουν την απόφαση να κάνουν οικογένεια και παιδιά τα οποία δεν θα μπορούν να μεγαλώσουν με τον τρόπο που έχουν ονειρευτεί. 


Σύμφωνα με έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί οι οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι νέοι και γενικότερα το περιβάλλον ανασφάλειας που ζουν τους οδηγούν σε καταχρήσεις όπως αλκοόλ και ναρκωτικές ουσίες. Ποιά είναι η άποψή σας ;
Είναι γεγονός και από διάφορες έρευνες προκύπτει ότι υπάρχει στροφή όσων αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα προς την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Όπως διαπίστωσα σε μια έρευνα που διάβασα πρόσφατα το 19% των ανδρών περίπου σημειώνει πως καταναλώνει πολύ αλκοόλ. Το ποσοστό αλκοολισμού ανέρχεται περίπου στο 4% για τους άνδρες, αριθμός υψηλός. Μεγάλος είναι επίσης ο αριθμός των νέων που καταφεύγουν σε ναρκωτικές ουσίες. Θεωρώ βέβαια μεγάλο λάθος να ακολουθούν αυτούς τους δρόμους, πρώτον επειδή είναι αδιέξοδοι και δεύτερον επειδή βλάπτουν σοβαρά τον οργανισμό τους

Βλέπουμε μια μετατόπιση της νέας γενιάς προς τα αριστερά πιστεύετε πως είναι μόδα να δηλώνουν οι νέοι αριστεροί ή αποτελεί συνειδητοποιημένη επιλογή ;
Σίγουρα για μια ομάδα ατόμων αποτελεί μόδα και έχουν παρασυρθεί από το ρεύμα και δηλώνουν αριστεροί. Η μεγάλη όμως πλειοψηφία πιστεύω πως έχει κάνει μια συνειδητοποιημένη στρατηγική επιλογή να ακολουθήσει και να συστρατευθεί με αριστερές, ριζοσπαστικές και προοδευτικές δυνάμεις χωρίς να κομματικοποιηθεί κατ' ανάγκη.

Πιστεύετε πως η γενιά σας είναι έτοιμη να αναλάβει σημαντικά πόστα στη διακυβέρνηση της χώρας ή λόγο του νεαρού της ηλικίας δεν μπορεί να αντεπεξέλθει ;
Θεωρώ πως η γενιά μου είναι έτοιμη και έχει την κατάλληλη ωριμότητα να βγει μπροστά και να συμμετάσχει στην προσπάθεια εξόδου της χώρας από την κρίση. Άλλωστε έχουμε διδαχθεί από τα λάθη του παρελθόντος και έχουμε παραδειγματισθεί από τις επιπτώσεις τους. Αρκεί βέβαια ολόκληρη η ελληνική κοινωνία να πιστέψει στα νέα παιδιά και να τους βοηθήσει να οδηγήσουν τη χώρα σε ένα νέο δρόμο.

Κύριε Μητσόπουλε θεωρείτε πως η οικονομική κρίση επηρεάζει τον τρόπο ψυχαγωγίας και διασκέδασης των νέων ανθρώπων σήμερα ;
Προφανώς και επηρεάζει τον τρόπο διασκέδασης των νέων η οικονομική κρίση. Βλέπουμε σε αρκετές περιπτώσεις οι νέοι να επιλέγουν εναλλακτικούς τρόπους διασκέδασης όπως συναντήσεις σε σπίτια για φαγητό και ταινίες ή συγκεντρώσεις σε πάρκα και πλατείες με μια μπύρα στο χέρι. Αλλά ακόμα και αυτοί που επιλέγουν για τη διασκέδασή τους τα νυχτερινά μαγαζιά έχουν μειώσει κατά πολύ τις εξόδους τους και όταν βγαίνουν κάνουν πολύ μικρή κατανάλωση σε φαγητό και αλκοολούχα ποτά.

Που αποδίδονται κατά τη γνώμη σας τα ερωτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι και οι «φτωχές» ερωτικές επιδόσεις;

Αποδίδονται στο γεγονός ότι έχει τραυματιστεί η συνολική ερωτική φαντασίωση των Ελλήνων ανδρών, λόγω της οικονομικής κρίσης. Το άγχος και το στρες από την επαγγελματική και οικονομική αβεβαιότητα εμποδίζουν τους νέους στην ερωτική τους ολοκλήρωση και αυτός είναι ο σημαντικότερος λόγος των φτωχών επιδόσεων.

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εμετός!

Ανώνυμος είπε...

gelaei o kosmos !
exei k o KON"D"OS apopsi !!!!
...............

by sotos

Ανώνυμος είπε...

xaxaxxaxa to teleutaio den to sxoliazw kaaaaaaaaan!

Ανώνυμος είπε...

ou 3eftila kondeee

Ανώνυμος είπε...

I ypokrisia se olo tis to megaleio ! Kati tetoia atoma mas pane pisw ! pfff De variesai ....

Δημοσίευση σχολίου