2 Φεβρουαρίου 2012

Γιούνκερ: «Ανεπαρκείς οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής»

0 σχόλια

Γιούνκερ: «Ανεπαρκείς οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής»

Οι διαπραγματεύσεις που διεξάγουν οι ελληνικές αρχές με τον ιδιωτικό τομέα για την εκούσια διαγραφή μέρους του χρέους της χώρας είναι «εξαιρετικά δύσκολες», δήλωσε ο επικεφαλής των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, κατά τη διάρκεια συζήτησης με μαθητές λυκείου στο Λουξεμβούργο.
Επίσης, έκρινε ότι οι αποφάσεις που ελήφθησαν στη Σύνοδο Κορυφής στις 30 Ιανουαρίου ήταν «πολύ ανεπαρκείς»....

«Είμαι σε διαπραγματεύσεις με τον ιδιωτικό τραπεζικό τομέα και την ελληνική κυβέρνηση για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην απομείωση του χρέους της Ελλάδας«, σημείωσε.
«Είναι μια εξαιρετικά δύσκολη διαπραγμάτευση, γεγονός που με κάνει να ζω την τελευταία ευχάριστη στιγμή της ημέρας (…) γιατί θα πρέπει να επιστρέψω για να συνεχιστούν αυτές τις συνομιλίες», πρόσθεσε.
Αυτά τα σχόλια έρχονται σε αντίθεση με άλλες πρόσφατες δηλώσεις διαφόρων αξιωματούχων για την κατάσταση των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και τους ιδιώτες πιστωτές της.
«Οι εποικοδομητικές συνομιλίες συνεχίζονται σχετικά με την εκούσια διαγραφή» ενός μέρους του χρέους της Αθήνας, δήλωσε την Τετάρτη το βράδυ στην Αθήνα ο εκπρόσωπος του διεθνούς τραπεζικού λόμπι (IIF), Φρανκ Βογκλ.
Ο επικεφαλής της Deutsche Bank, Γιόζεφ Άκερμαν, από την πλευρά του, δήλωσε σήμερα ότι η συμφωνία βρίσκεται «πολύ κοντά«, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι είναι θέμα «ημερών ή εβδομάδων».
Όσον αφορά τα μέτρα που εγκρίθηκαν κατά τη σύνοδο κορυφής της 30ής Ιανουαρίου στις Βρυξέλλες, συμπεριλαμβανομένης της υιοθέτησης ενός δημοσιονομικού συμφώνου για την ενίσχυση της κοινής πειθαρχίας μετά την κρίση του χρέους, «είναι σε μεγάλο βαθμό ανεπαρκή για μένα και δεν προκύπτουν από μια πραγματική στρατηγική», δήλωσε ο Γιούνκερ.
«Θα επιστρέψουμε στα διάφορα στοιχεία της δημόσιας συζήτησης, στις συνομιλίες και τις αποφάσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 1 και 2 Μαρτίου», πρόσθεσε.
Κατά τη συνάντηση αυτή, ο Γιούνκερ επέκρινε επίσης τη Γερμανία, η οποία «δεν είναι αρκετά ενάρετη για να θεωρηθεί κράτος προσωποποίηση της αρετής, που περιβάλλεται από αμαρτωλούς».
«Υπάρχουν επτά από τις 17 χώρες της ζώνης του ευρώ που έχουν μικρότερο δημόσιο χρέος από τη Γερμανία«, είπε, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις που δημοσιεύτηκαν από τον Τύπο του Λουξεμβούργου.
Ο επικεφαλής των υπουργών οικονομικών της ζώνης του ευρώ θέλησε πάντως να φανείαισιόδοξος σε συνέντευξή του στην τηλεόραση PaperJam του Λουξεμβούργου. «Δεν βλέπω τηνοικονομική σταθερότητα της ζώνης του ευρώ να απειλείται», διαβεβαίωσε τονίζοντας: «προχωράμε με μελετημένα βήματα προς μια συνολική λύση».
Το σύμφωνο για την ενίσχυση της κοινής δημοσιονομικής πειθαρχίας μετά την κρίση του χρέους, που θεσπίστηκε στις 30 Ιανουαρίου, «είναι ένα ακόμη βήμα προς την κατεύθυνση της αποσαφήνισης», τόνισε.
ΠΗΓΗ: protothema.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου