| |
|
|
Ο σύμβουλος της ΤτΕ στην ΕΛΣΤΑΤ έκρινε σωστή την ένταξη των 17 ΔΕΚΟ στον υπολογισμό του ελλείμματος. |
|
|
|
«Κατά την κρίση μου ορθώς εφαρμόστηκαν οι σχετικοί Ευρωπαϊκοί Κανονισμοί για τη μέτρηση του ελλείμματος και του χρέους και δεν έχω κανένα λόγο να πιστεύω ότι έγινε κάτι το οποίο θα ήταν παράτυπο -πολύ δε περισσότερο μάλιστα, διότι τα οποιαδήποτε μεγέθη καταρτίστηκαν ύστερα από διαβουλεύσεις που είχαν οι υπάλληλοι της Στατιστικής Αρχής, οι υπάλληλοι από το Γενικό Λογιστήριο και βεβαίως και από τη Eurostat και επομένως αυτό κατά τη γνώμη μου προσθέτει κάποια διαφάνεια στις σχετικές διαδικασίες, αλλά και πιστοποιεί την ακρίβεια των μεγεθών που τελικά εμφανίζονται στο έλλειμμα ή στο χρέος».
Με την παραπάνω δήλωση, εμφανίστηκε ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τα δημοσιονομικά στοιχεία του 2009, ο Γεώργιος Συμιγιάννης, ειδικός σύμβουλος της Τράπεζας της Ελλάδος και πρώην εκπρόσωπος της ΤτΕ στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΛΣΤΑΤ.
Θιασώτης της διαφάνειας των στατιστικών στοιχείων, ο κ. Συμιγιάννης, υποστήριξε πως η μεθοδολογία είναι δεδομένη «και δεν χρειάζεται αμφισβητήσεις» -το δε ευρωπαϊκό σύστημα καταγραφών ESA95, με βάση το οποίο εντάχθηκαν 17 ΔΕΚΟ στους φορείς της γενικής κυβέρνησης ανεβάζοντας το έλλειμμα, «είναι νόμος, είναι στο εσωτερικό δίκαιο της κάθε χώρας και περνά αυτόματα».
Ερωτηθείς από τον ανεξάρτητο βουλευτή, Παναγιώτη Κουρουμπλή, γιατί δεν είχαν ενταχθεί οι ΔΕΚΟ αυτές κατά την περίοδο ένταξης της χώρας στο ευρώ, (κατά την οποία ο μάρτυρας ήταν προϊστάμενος του τομέα νομίσματος στην ΤτΕ), ο κ. Συμιγιάννης δήλωσε άγνοια, όπως επίσης και για το αν είχαν εκπονηθεί οι μελέτες που θα ταξινομούσαν τις ΔΕΚΟ με βάση τον κανονισμό της Eurostat που ίσχυε και τότε. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, «η ίδια η Eurostat εκείνες τις εποχές, ήταν πιο ελαστική με αυτά τα πράγματα».
Σε ερώτηση του κ. Κουρουμπλή, εάν η παραοικονομία μπορούσε να καταγραφεί, ελαφρύνοντας το έλλειμμα της χώρας (όπως έχει συμβεί σε άλλες χώρες), ο μάρτυρας δήλωσε και πάλι άγνοια. Το ίδιο διστακτικός εμφανίστηκε στο να απαντήσει επίσης, εάν μπορούσε να αποφευχθεί η δήλωση Ράντερμάχερ στο πρακτορείο Bloomberg (8/9/2010) που ακολουθήθηκε από εκτίναξη των spreads, δεδομένου ότι στη συνεδρίαση της ΕΛΣΤΑΤ πέντε μέρες νωρίτερα, ο πρόεδρός της είχε ανακοινώσει πως είχε αποτρέψει αρνητικές δηλώσεις κατά της Ελλάδας. «Η δήλωση Ράντερμάχερ, μπορεί να επηρέασε τις αγορές» περιορίστηκε να σχολιάσει ο μάρτυρας.
«Μπορούσε η Ελλάδα να διαπραγματευτεί με την Eurostat, επικαλούμενη π.χ. την διενέργεια των εκλογών, για τους κανόνες, την μεθοδολογία ή το αποτέλεσμα των δεδομένων;» ρώτησε τον μάρτυρα η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Αφροδίτη Παπαθανάση.
«Κατά κανένα λόγο. Η Eurostat μας βλέπει εδώ πέρα σαν μία ενότητα, Ελλάδα. Έχει απέναντί της την Ελλάδα. Δεν νοιάζεται αν εμείς έχουμε εκλογές, αν το ένα ή το άλλο, αν είναι το ένα κόμμα στην κυβέρνηση ή το άλλο κλπ.» απάντησε ο μάρτυρας.
«Θα μπορούσε η απόκρυψη του πραγματικού ύψους του ελλείμματος, να κρατήσει την Ελλάδα εντός των διεθνών αγορών, ώστε να αποφευχθεί εν τέλει ο μηχανισμός στήριξης;» ρώτησε τον μάρτυρα, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Δ. Παπουτσής.
«Δεν ξέρω πώς μπορεί να γίνει, αλλά έχω την εντύπωση ότι δεν μπορείς να κάνεις εύκολα απόκρυψη του ελλείμματος. Λόγω και της συγκεκριμένης διάρθρωσης και της λειτουργίας της κεντρικής διοίκησης, της γενικής κυβέρνησης γενικότερα, οτιδήποτε εκεί πέρα παρουσιάζεται στο χρέος. Εμείς βλέπαμε το χρέος να αυξάνεται - και κανονικά δεν πρέπει να υπάρχουν στατιστικές διαφορές. Δεν μπορείς για παράδειγμα να έχεις αύξηση του χρέους σου κατά 15, 20 μονάδες του ΑΕΠ και να έχεις ένα έλλειμμα μόνο 6. Αυτό σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά με τα στοιχεία σου. Μ' αυτή την έννοια δεν μπορεί να κρύψει κανείς το έλλειμμα, τουλάχιστον μακροχρόνια» υποστήριξε ο κ. Συμιγιάννης.
Ερωτηθείς για τη λειτουργία του Δ.Σ. της ΕΛΣΤΑΤ, ο μάρτυρας δεν έκρυψε την απαρέσκειά του για την στάση του προέδρου της Ανδρέα Γεωργίου, αναφέροντας χαρακτηριστικά, πως δεν έχει δει τις μελέτες για την ένταξη των 17 ΔΕΚΟ στους φορείς της γενικής κυβέρνησης και το έλλειμμα, και πως δεν είχε ενημέρωση για τις διαδικασίες και τις εργασίες αναμόρφωσης των δεικτών, από τις 8 Οκτωβρίου του 2010 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2011 που αντικαταστάθηκε, καθώς το Δ.Σ. της ΕΛΣΤΑΤ, δεν συνεδρίασε ούτε μία φορά με ευθύνη του προέδρου του. Παρότι ο μάρτυρας υπερασπίστηκε τα στοιχεία τα οποία «τα διαμορφώνουν οι υπηρεσίες και όχι ο πρόεδρος», συμφώνησε πως «το Δ.Σ. της ΕΛΣΤΑΤ, έπρεπε να ενημερωθεί και να δώσει γνώμη».
Κληθείς τέλος να σχολιάσει την περί «Τιτανικού» δήλωση του Γ. Παπακωνσταντίνου, ο κ. Συμιγιάννης απάντησε λέγοντας ότι: «δεν νομίζω ότι ήταν και η καλύτερη δήλωση που μπορούσε να γίνει. Δεν νομίζω πως θα έκανα εγώ μια τέτοια δήλωση».
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ |
|
|
|
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου