18 Απριλίου 2012

Όνειρο απατηλό η αυτοδυναμία! 10 κόμματα στη νέα Βουλή δείχνει η δημοσκόπηση της Marc

0 σχόλια

Πολιτικό τοπίο πρωτοφανούς ρευστότητας καταγράφει δημοσκόπηση της Marc, 18 μέρες πριν από τις εκλογές. Σύμφωνα με μέτρηση της κοινής γνώμης για τον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, φαίνεται πως η νέα Βουλή θα θυμίζει Βαβέλ καθώς δέκα κόμματα βρίσκονται πάνω από το 3%.

Η αυτοδυναμία είναι πλέον όνειρο απατηλό για τη ΝΔ, καθώς παραμένει όχι μόνο στάσιμη αλλά συνεχίζει την πτώση, ενώ σχεδόν οι μισοί ψηφοφόροι περιμένουν την επόμενη μέρα των εκλογών συγκυβέρνηση των δύο μεγάλων κομμάτων.
Το ρευστό πολιτικό σκηνικό αποτυπώνεται και στη μέτρηση της κοινής γνώμης Marc, καθώς αποτυπώνονται από τη μία πλευρά τα χαμηλά ποσοστά του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και από την άλλη τρία κόμματα να διεκδικούν επί ίσοις όροις την τρίτη θέση. Ταυτόχρονα, Οικολόγοι Πράσινοι και Δημοκρατική Συμμαχία φαίνεται πως, έστω και οριακά, θα περάσουν το κατώφλι του 3%.
Ο κεντρικός στόχος της ΝΔ για να πάρει ισχυρή εντολή από τους ψηφοφόρους και αυτοδύναμη κυβέρνηση φαίνεται πως δεν συγκινεί τους ψηφοφόρους, καθώς σε σχετικό ερώτημα τι πιστεύουν ότι θα προκύψει τελικά από τις εκλογές της 6ης Μαΐου, μόνο το 8,7% περιμένει αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ.
Το κόμμα του Πάνου Καμμένου εξακολουθεί να έχει υψηλά ποσοστά, όπως και τα κόμματα της Αριστεράς, ενώ η Χρυσή Αυγή δείχνει, μέχρι στιγμής, ότι με άνεση θα περάσει το φράγμα εισόδου στη νέα Βουλή.
Το ποσοστό των αναποφασίστων παραμένει σε υψηλά επίπεδα (16,6%), ενώ το 10% δηλώνει ότι θα προτιμήσει το άκυρο ή την αποχή.
Ωστόσο, παρά τα χαμηλά ποσοστά της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ -και τα δύο κόμματα στην πρόθεση ψήφου, χωρίς άκυρο, αποχή και επανατοποθέτηση αναποφασίστων, είναι στο 40,2%-, συγκεντρώνουν την πλειοψηφία της νέας Βουλής, 158 έδρες.
Στην πρόθεση ψήφου και σε σύγκριση με προηγούμενη μέτρηση της Marc -που δημοσιεύθηκε στο «Έθνος της Κυριακής» 24-25 Μαρτίου- διαπιστώνονται τα εξής: Η ΝΔ, από το 24,8%, είναι σήμερα στο 22,3% και το ΠΑΣΟΚ από το 18,4%, στο 17,8%.
Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι στο ερώτημα «ποιες θέσεις πολιτικού αρχηγού είναι πιο κοντά στις δικές σας απόψεις;», Αντώνης Σαμαράς (15,6%) και Ευάγγελος Βενιζέλος (14,7%) είναι σε απόσταση αναπνοής, ενώ το 28,5% απαντά «κανένας αρχηγός πολιτικού κόμματος».
Πάντως, αν και όλα τα πολιτικά κόμματα θεωρούν τις εκλογές τις πιο κρίσιμες μετά τη μεταπολίτευση, φαίνεται πως μόνο έξι στους δέκα ερωτώμενους (ποσοστό 59,5%) τις θεωρούν σημαντικές, ενώ το 40% έχει αντίθετη άποψη. Σημειώνεται ότι και μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ καταγράφονται ποσοστά της τάξης του 25% μέχρι το 33% που θεωρούν ότι δεν είναι σημαντικές οι βουλευτικές εκλογές.
Τα λεγόμενα «μικρά» κόμματα φαίνεται πως συγκινούν περισσότερο τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους, καθώς από τα ευρήματα της δημοσκόπησης της Marc καταγράφεται πως μόνο το 13,1% των αναποφάσιστων δίνει περισσότερες πιθανότητες να ψηφίσει τη ΝΔ και το 10,1% το ΠΑΣΟΚ.
Σημειώνεται ότι το 14% δίνει περισσότερες πιθανότητες να ψηφίσει σε 18 μέρες τη Δημοκρατική Αριστερά, το 13% τους Ανεξάρτητους Έλληνες και το 11,1% τον ΣΥΡΙΖΑ.
Στο ερώτημα τι κυβέρνηση θα θέλατε να προκύψει από τις εκλογές, το 22,6% λέει «συνεργασία αριστερών κομμάτων», το 16,2% συνεργασία ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, το 14,3% αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και το 5,5% αυτοδυναμία του ΠΑΣΟΚ.
Τέλος, το 44% πιστεύει ότι η ψήφος του θα είναι «ψήφος διαμαρτυρίας» και το 43,4% ψήφος υποστήριξης προτάσεων.
http://piazzadelpopolo.blogspot.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου