Με την απόλυση 50.000 δημοσίων υπαλλήλων στα χέρια θα βρεθεί μετά τις εκλογές η όποια νέα κυβέρνηση προκύψει, καθώς ο κανόνας 5 αποχωρήσεις για κάθε 1 πρόσληψη δεν κρίνεται ικανοποιητικός ούτε από την Τρόικα αλλά ούτε και από το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) του υπουργείου Ανάπτυξης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΠΕ, η μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 έως ....
το 2015 -όπως προβλέπει το Μνημόνιο- δεν μπορεί να επιτευχθεί αποκλειστικά με συνταξιοδοτήσεις, όπως περίμενε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Πλέον, οι πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για αποχωρήσεις μέχρι 100.000 ατόμων μέσω συνταξιοδότησης τα επόμενα τρία χρόνια.Επομένως, προκειμένου να επιτευχθεί ο «μνημονιακός» στόχος των 150.000 αποχωρήσεων, η κυβέρνηση θα πρέπει να βρει μια λύση για το πως θα αποχωρήσουν άλλοι 50.000 δημόσιοι υπάλληλοι.
Ένα σενάριο που επεξεργάζεται το ΚΕΠΕ είναι η αλλαγή της σχέσης προσλήψεων και συνταξιοδοτήσεων στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, ώστε από 5 προς 1 να ανέβει ακόμα και στο 10 προς 1. Δηλαδή να προσλαμβάνεται ένας νέος υπάλληλος μόνο για δέκα αποχωρούντες.
Ωστόσο, αυτό θεωρείται δυσκολο καθώς κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει αν με μια τέτοια σχέση θα δημιουργηθούν κενά σε κρίσιμους τομείς τους κράτους, όπως η παιδεία, η δημόσια ασφάλεια και η υγεία.
Το δεύτερο σενάριο που είχε εισηγηθεί από την αρχή η Τρόικα, αλλά και στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, είναι να μπει άμεσα λουκέτο σε δημοσίους φορείς χωρίς αντικείμενο και έτσι να απομακρυνθούν με συνοπτικές διαδικασίες οι υπάλληλοί τους.
Η πρόταση τότε της Τρόικα απορρίφθηκε. Ωστόσο, το Μεσοπρόθεσμο «απαιτεί» νέα μέτρα ύψους 11,5 δισ. ευρώ για τα επόμενα δύο χρόνια. Και θεωρείται πολύ δύσκολο να συγκεντρωθεί το ποσό αυτό χωρίς να θιγούν οι μεγάλες δαπάνες όπως οι μισθοί, οι συντάξεις, και τα κοινωνικά επιδόματα που αποτελούν το 85% των πρωτογενών δαπανών του κράτους...
iefimerida.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου