Eυρωπαίοι αξιωματούχοι, οικονομολόγοι αλά και το ΔΝΤ τις τελευταίες ημέρες εκφράζουν τον προβληματισμό τους για το ενδεχόμενο να μην προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση από τις επικείμενες εκλογές.
Και αυτό διότι θεωρούν πως ένα εύθραυστο πολιτικό σκηνικό θα θέσει υπό δοκιμασία την εφαρμογή του δημοσιονομικού προγράμματος. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις της διευθύντριας του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία ζήτησε από τους Ελληνες πολίτες να απορρίψουν τα...
ακραία κόμματα και από τους πολιτικούς να επιδείξουν υπευθυνότητα.«Οι εκλογές είναι η στιγμή όπου τα υπεύθυνα πολιτικά κόμματα πρέπει να δείξουν θάρρος και να πουν στον κόσμο την αλήθεια. Η στροφή προς τα ακραία κόμματα, που θα είναι επιδεικτικά φιλολαϊκά, δεν θα είναι η σωστή επιλογή από την πλευρά των Ελλήνων πολιτών» δήλωσε χαρακτηριστικά η Κριστίν Λαγκάρντ και συνέχισε λέγοντας: «Η Ελλάδα είναι η κοιτίδα της Δημοκρατίας και ελπίζω πως οι πολιτικοί ηγέτες κατανοούν τι ευθύνη έχουν προς τον λαό τους, πρώτα απ’ όλα, και μετά προς τους Ευρωπαίους εταίρους».
Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί είναι σημερινό δημοσίευμα των Financial Times με τίτλο «Προεκλογική απειλή της σταθερότητας στην Ελλάδα», στο οποίο εκφράζεται ανησυχία ως προς το αποτέλεσμα των επερχόμενων εκλογών στην Ελλάδα.
Οι FT υποστηρίζουν πως είναι ορατός ο κίνδυνος αστάθειας σε μία κρίσιμη περίοδο για την χώρα. Στο δημοσίευμα γίνεται λόγος για τη βροχή τροποποιήσεων που έχουν κατατεθεί στο κοινοβούλιο και στις προσπάθειες που καταβάλει ο κ. Λουκάς Παπαδήμος να διατηρήσει τον έλεγχο της κυβέρνησής του.
«Η αξιοπιστία του πολιτικού κόσμου στην Ελλάδα έχει βυθιστεί σε τόσο χαμηλά επίπεδα που τα δύο μεγάλα κόμματα της κεντροδεξιάς και της κεντροαριστεράς δυσκολεύονται να βρουν κατάλληλους υποψηφίους για τις επικείμενες εκλογές» αναφέρει το δημοσίευμα.
Οι FT επικαλούνται βετεράνο της Νέας Δημοκρατίας ο οποίος ανώνυμα δηλώνει: «Έχει μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των πιθανών υποψηφίων και για τα δύο κόμματα, ειδικά στην επαρχεία… τόσο οι αξιοσέβαστοι επαγγελματίες όσο και διακεκριμένοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι απορρίπτουν τις προτάσεις». Αντίστοιχο είναι το πνεύμα ανώτατου στελέχους του ΠΑΣΟΚ που δηλώνει ότι: «Λιγότεροι άνθρωποι από ότι συνήθως θέλουν να κατέβουν σε αυτές τις εκλογές»
Σύμφωνα με τους FT αυτό που προσδοκούν οι διεθνείς πιστωτές είναι πως ο Ευάγγελος Βενιζέλος του ΠΑΣΟΚ και ο Αντώνης Σαμαράς της κεντροδεξιάς παράταξης, θα ανανεώσουν την κυβερνητική συμμαχία ώστε να μπορέσει η χώρα να ξεφύγει από το τούνελ της ύφεσης στα τέλη του 2013. Ωστόσο τονίζεται πως η πλειοψηφία των ψηφοφόρων φαίνεται πως στηρίζει τα μικρά κόμματα της αντιπολίτευσης που αντιτίθενται στις μεταρρυθμίσεις, από το Κομμουνιστικό Κόμμα ως και την ακροδεξιά Χρυσή Αυγή.
Σε αυτό το σημείο επισημαίνεται πως ακόμη και εάν τα δύο κόμματα ωστόσο κατορθώσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση, πιθανότατα θα έχει μικρή διάρκεια ζωής.
Παράλληλα οι Financial Times επισημαίνουν πως η νέα κυβέρνηση θα έχει δύσκολο έργομπροστά της, καθώς θα πρέπει να λάβει νέα μέτρα 11 δισ. ευρώ μέχρι τον Ιούλιο βάσει του δεύτερου μνημονίου.
Aμαλία Kάτζου για το parapolitika.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου