24 Απριλίου 2012

Tέσσερα σκάνδαλα σε συσκευασία ενός!

0 σχόλια

Αντιαεροπορικοί πύραυλοι ΤorM1, υποβρύχια, Ιερά Μονή Βατοπεδίου και μία οσμή από Siemens... Όλα τα σκάνδαλα που απασχόλησαν την ποινική δικαιοσύνη αλλά και τη Βουλή, με τη μορφή εξεταστικών ή προανακριτικών επιτροπών περιλαμβάνονται και... διαπλέκονται στο 100σέλιδο εισαγγελικό πόρισμα, το οποίο αποτέλεσε τη βάση για τη σύλληψη και προφυλάκιση του Άκη Τσοχατζόπουλου. Κοινό πρόσωπο στις δύο συμβάσεις για τα εξοπλιστικά ο τότε υπουργός Εθνικής Άμυνας και σήμερα .... προφυλακισμένος στις φυλακές Κορυδαλλού. Το Βατοπέδιο εμφανίζεται λίγο αργότερα, το 2007, όταν αποφασίζει να επενδύσει σε Real Estate, αγοράζοντας ακίνητα από την Torcaso, έναντι του ποσού των 9 εκατομμυρίων εξακοσίων χιλιάδων ευρώ. Μάλλον πρόκειται για... σύμπτωση το γεγονός ότι διαχειριστής της off-shore ήταν ο εξάδελφος του Ακη Τσοχατζόπουλου, Νίκος Ζήγρας (!).

Σύμπτωση
Οπως βέβαια πρόκειται για σύμπτωση ότι το ίδιο συγγενικό πρόσωπο του πρώην υπουργού είναι διαχειριστής μίας ακόμη εξωχώριας εταιρείας με την ονομασία Bluebell, στα ταμεία της οποίας καταλήγει η μίζα των TORM1 από την ρωσική Drumilan. Σύμφωνα με το πόρισμα, η Drumilan είχε αναλάβει την εκτέλεση των Αντισταθμιστικών Οφελών (Α.Ο.) της σύμβασης, ενώ στην πραγματικότητα «καθήκον» της ήταν το μοίρασμα της μίζας στα πρόσωπα που «έπρεπε» για να κλείσει η συμφωνία των αντιαεροπορικών πυραύλων. Από τους τραπεζικούς λογαριασμούς της Drumilan «φεύγουν» 16 εκατ. ελβετικά φράγκα και 1.748.000 δολάρια με τον ίδιο προορισμό: Τα ταμεία της Βleubell. Τυχαίο είναι ακόμη ότι τον ίδιο μήνα που εμβάζεται η προκαταβολή του 1.748.000 δολαρίων η ίδια off-shore αγοράζει για πρώτη φορά το 1998 το ακίνητο στην οδό Δεινοκράτους που περιέρχεται στην κατοχή της Αρετής Τσοχατζοπούλου το 2006...

Το εισαγγελικό πόρισμα δεν φείδεται να κάνει λόγο για εγκληματική οργάνωση που ξέπλενε για περισσότερα από 10 χρόνια «μαύρο χρήμα», επενδύοντας σε ακίνητα. Για να λειτουργήσει και να κρύψει τα ίχνη του όμως, ήταν απαραίτητη η βοήθεια πολλών προσώπων, κυρίως συγγενικών ή φιλικών, με το αζημίωτο βέβαια. Το όνομα της Torcaso ακούστηκε για πρώτη φορά στην Εξεταστική Επιτροπή για τα «μαύρα» ταμεία της Siemens, χωρίς ωστόσο να βρεθεί κάποια διασύνδεσή της με ροές «μαύρου» χρήματος σε πολιτικά πρόσωπα. Στη συνέχεια όμως πρωτοστάτησε στις επενδύσεις των Βατοπεδινών, ενώ εάν δεν ήταν η εφέτης Ειρήνη Καλού, η οποία ερεύνησε τη υπόθεση, προφυλακίζοντας τον Εφραίμ, δεν θα είχαμε μάθει ποτέ ότι διαχειριστής της Torcaso διατέλεσε ο εξάδελφος του Ακη Τσοχατζόπουλου. Το όνομα του Νίκου Ζήγρα ακούστηκε για πρώτη φορά στην απάντηση που έστειλε η Κυπριακή Αρχή για το Ξέπλυμα Βρόμικου Χρήματος, όταν η ανακρίτρια ζήτησε να πληροφορηθεί τον ιδιοκτήτη της... Κάποιοι έπεσαν από τα σύννεφα, όταν πληροφορήθηκαν τη συγγενική του σχέση με τον πρώην υπουργό, κάποιοι άλλοι όμως, όχι.

Πόρισμα
Τα πράγματα διαπλέκονται περισσότερο στο εισαγγελικό πόρισμα, το οποίο ανακάλυψε ένα ακόμη πρόσωπο, το οποίο σύμφωνα με την απολογία του Θόδωρου Τσουκάτου στον ανακριτή για τη γνωστή υπόθεση με το 1 εκατομμύριο μάρκα, ήταν εκείνο που τον έφερε σε επαφή με το Μιχάλη Χριστοφοράκο, από τον οποίο και πήρε 1.000.000 μάρκα από τα μαύρα ταμεία της Siemens, ως «χορηγία», όπως υποστήριξε.

Πρόκειται για τον Χ.Π. (τα πλήρη στοιχεία του οποίου υπάρχουν στη διάθεση της εφημερίδας) ο οποίος τον Οκτώβριο του 1998 αγοράζει ακίνητο που είχε στην κατοχή του ο Α. Τσοχατζόπουλος με την πρώην σύζυγό του, αντί 65.000.000 δρχ. Παρά την πώληση του ακινήτου στο Χ.Π., η κόρη του Ακη Τσοχατζόπουλου συνεχίζει να το δηλώνει ως επαγγελματική έδρα μέχρι το τέλος του 2006, χωρίς όμως αντίστοιχη καταβολή ενοικίων...

Όλες αυτές οι σατανικές συμπτώσεις θα μπουν στο στόχαστρο του ανακριτή Γ. Μαλλή, αν και ο χαρακτηρισμός περί «συμπτωματικών γεγονότων» δεν βοήθησε τον Α.Τσοχατζόπουλο, ο οποίος απολογούμενος δεν έδωσε πειστικές απαντήσεις και οδηγήθηκε στις φυλακές Κορυδαλλού.

Δικαιοσύυνη
Με διαδικασίες - εξπρές οι επόμενες κινήσεις

Με ρυθμούς που δεν έχουμε συνηθίσει μέχρι σήμερα αναμένεται να κινηθεί η Δικαιοσύνη σε αυτήν την υπόθεση, καθώς ο νέος νόμος (4022/11) προβλέπει ότι οι έρευνες που αφορούν δικογραφίες για διαφθορά αξιωματούχων και κρατικών λειτουργών πρέπει να ολοκληρώνονται μέσα σε τέσσερις μήνες, ενώ επιταχύνονται και οι διαδικασίες που θα οδηγούν στο εδώλιο τους κατηγορούμενους με αμετάκλητο βούλευμα και παραπομπή στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για δίκη. Ο ανακριτής Γ. Μαλλής έδωσε ήδη στους 10 συγκατηγορουμένους του Ακη Τσοχατζόπουλου λίγες ημέρες προθεσμία για να προετοιμάσουν τις απολογίες τους και τη γραμμή της υπεράσπισής τους απέναντι στην κατηγορία του «ξεπλύματος» βρόμικου χρήματος. Αφού τους ακούσει, θα καλέσει τους μάρτυρες που οι ίδιοι θα ζητήσουν, αλλά και πρόσωπα που ο ίδιος κρίνει ότι θα του φανούν χρήσιμα για τη διελεύκανση της υπόθεσης.

Ήδη ο Α. Τσοχατζόπουλος έχει ζητήσει να κληθούν τα μέλη του ΚΥΣΕΑ που ομόφωνα πήραν την απόφαση για την υπογραφή της σύμβασης των υποβρυχίων, όπως επίσης και στελέχη του ΣΔΟΕ και ο πρόεδρος της Αρχής Ξεπλύματος Βρόμικου Χρήματος. Ο δικαστικός λειτουργός θα περιμένει ακόμη να πάρει στα χέρια του τα αποτελέσματα των φορολογικών ελέγχων που εκκρεμούν στα πρόσωπα των παιδιών του Ακη, Αρετής και Αλέξανδρου, ενώ εισαγγελικές πηγές δεν απέκλειαν όποια νέα ευρήματα προκύψουν, να καταστήσουν και άλλα άτομα κατηγορουμένους. Οι ίδιες πηγές δεν απέκλειαν τον εντοπισμό πιθανότατα και νέων αδικημάτων, όπως -για παράδειγμα- αυτό της φοροδιαφυγής, γεγονός που θα οδηγήσει στην άσκηση συμπληρωματικής ποινικής δίωξης...

Η διεύθυνση του Πρωτοδικείου πάντως έχει λάβει τα μέτρα της και πρόσφατα όρισε και τέταρτο πρόεδρο Πρωτοδικών, ο οποίος θα αναλαμβάνει από εδώ και στο εξής τις ανακρίσεις για υποθέσεις διαφθοράς κρατικών αξιωματούχων. Δεν αποκλείεται μάλιστα οι δικογραφίες για τα υποβρύχια και τα TorM1 που αφορούν σε μη πολιτικά πρόσωπα και είναι ανοιχτές ακόμη σε διαφορετικούς ανακριτές, να φθάσουν στα χέρια ενός, ώστε να έχει ενιαία γνώση του θέματος των εξοπλιστικών προγραμμάτων. Με αυτόν τον τρόπο άλλωστε, οι εισαγγελείς Σίσκου και Κυβέλου έφτασαν στον Ακη Τσοχατζόπουλο. Συνδυάζοντας κομμάτι-κομμάτι το παζλ των εξοπλιστικών προγραμμάτων αλλά και των στοιχείων που προέκυψαν από την ανάκριση για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου.

Δικαστές
Πώς «εκπόρθησε» η Δικαιοσύνη το «οχυρό» της παραγραφής

Το βούλευμα που είχε εκδοθεί στο πρόσωπο του πρώην υπουργού Μεταφορών Τάσου Μαντέλη, ο οποίος κατηγορείτο για «ξέπλυμα» βρόμικου χρήματος ως αποτέλεσμα δωροδοκίας από τα «μαύρα» ταμεία της Siemens, δημιούργησε νομολογία η οποία και χρησιμοποιήθηκε στην περίπτωση του πρώην υπουργού Ακη Τσοχατζόπουλου, ώστε να παρακαμφθεί ο σκόπελος της παραγραφής των αδικημάτων. Γιατί ακόμη και εάν το αδίκημα της δωροδοκίας θεωρείται παραγεγραμμένο -αφού εμπίπτει στα αδικήματα που τελέστηκαν όταν ο Α. Τσοχατζόπουλος ήταν υπουργός- οι δικαστές έχουν αποφανθεί ότι δεν συμβαίνει το ίδιο με το παρεπόμενο της δωροδοκίας αδίκημα, αυτό της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Οι δικαστές του Συμβουλίου Εφετών με δύο διαφορετικά βουλεύματά τους έχουν κρίνει ότι το αδίκημα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος δεν υποπίπτει σε παραγραφή γιατί δεν έχει το στιγμιαίο χαρακτήρα της δωροδοκίας. Το «ξέπλυμα», μας λέει ανώτερη δικαστική πηγή, έχει καθαρά διαρκή χαρακτήρα, καθώς αρχίζει και συνεχίζεται, όσο διατηρείται ενεργό το περιουσιακό στοιχείο που αποκτήθηκε από την πράξη της δωροδοκίας, δηλαδή από την παράνομη αιτία. Συνεπώς η παραγραφή του δεν συμπαρασύρεται από την παραγραφή του υπουργικού αδικήματος, γεγονός που απαιτεί μια ολόκληρη δεκαπενταετία.

Αντίθετα, οι συνήγοροι του Ακη Τσοχατζόπουλου είναι υποστηρικτές της αντίθετης άποψης, η οποία ακούγεται από πολλά νομικά χείλη, αλλά οι δικαστές δεν συμφωνούν μαζί της. Οτι, δηλαδή, το αδίκημα του «ξεπλύματος» μαύρου χρήματος παραγράφεται μαζί με το βασικό αδίκημα. Οι δικηγόροι του πρώην υπουργού μιλούν για εξάλειψη του αξιοποίνου, αφού η Βουλή δεν κίνησε την όποια διαδικασία σε βάρος του υπουργού μέσα στα χρονικά πλαίσια που της παρέχει το δικαίωμα ο νόμος περί ευθύνης υπουργών (δηλαδή μέσα σε δύο κοινοβουλευτικές θητείες από την τέλεση του αδικήματος). Συνεπώς θεωρούν άκυρη την ποινική δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος του εντολέα τους, νομικός ισχυρισμός που δεν έγινε δεκτός...

Ανάκριση
Και νέοι κατηγορούμενοι;

Από την ερχόμενη Τετάρτη έως και την Παρασκευή, οι απολογίες των δέκα συγκατηγορουμένων του Ακη Τσοχατζόπουλου πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έθεσε ο ανακριτής κ. Γ. Μαλλής. Αυτές τις τρεις ημέρες, ο δικαστικός λειτουργός θα πάρει τις απολογίες των συγγενικών και άλλων παρένθετων προσώπων της οργάνωσης, ο οποίοι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο βοήθησαν στη νομιμοποίηση του «μαύρου» πολιτικού χρήματος, που διέπραξε καταρχήν ο Ακης Τσοχατζόπουλος, σύμφωνα με την κατηγορία.

Την Παρασκευή θα απολογηθεί η σύζυγός του Βίκυ Σταμάτη, στην κατοχή της οποίας πέρασε το ακίνητο στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, το οποίο στο συμβόλαιο είχε την τιμή του 1.100.000 ευρώ, η αντικειμενική του αξία, όμως, σύμφωνα με το εισαγγελικό πόρισμα, προσεγγίζει τα 3 εκατ. ευρώ. Ακολουθεί η κόρη του Αρετή, η οποία απέκτησε από την εταιρεία Arcon Constructions (η οποία το είχε αγοράσει από την off-shore Βluebell) το ακίνητο στη Δεινοκράτους, με ύποπτες διαδικασίες (το τίμημα καταβλήθηκε χωρίς την παρουσία συμβολαιογράφου, η οποία σύμφωνα με τον υπεύθυνο της Arcon αποχώρησε την ώρα της καταβολής του τιμήματος που έδωσε ο ίδιος στην Bluebell, δεν θυμάται σε ποιον..., ποσό το οποίο έβγαλε από το χρηματοκιβώτιό του, και όχι από κάποιον τραπεζικό λογαριασμό...). Στο ίδιο κάδρο μπαίνει και ο κουνιάδος του Α. Τσοχατζόπουλου Π. Σταμάτης, ο οποίος προΐστατο της επίβλεψης του ακινήτου στην Αρεοπαγίτου, υπογράφοντας παρασταστικά με το όνομα Παπαλιού­κος, για να μη φαίνεται ότι το σπίτι περνάει ουσιαστικά από το 2006 στην οικογένεια.

Η αγορά του ακινήτου, του οποίου η ανακαίνιση κόστισε 710.000 ευρώ πέρασε στη Β. Σταμάτη το 2010 με δάνειο). Επεται η θεία της Β. Σταμάτη, στον τραπεζικό λογαριασμό της οποίας καταβάλλονται ποσά από την «Τορκάσο», εάν και η ίδια είναι συνταξιούχος... Τα υπόλοιπα πρόσωπα είναι δικηγόροι, εκπρόσωποι των offshore, αλλά και οι υπεύθυνοι της εταιρείας Morelia, μέσα από τους λογαριασμούς της οποίας πέρασε η μίζα των υποβρυχίων, σύμφωνα με τη δικογραφία, κατ' εντολήν του Νίκου Ζήγρα, ο οποίος τους είχε ζητήσει εξυπηρέτηση με το... αζημίωτο, βέβαια, αφού για κάθε έμβασμα που περνούσε από τη Morelia -για να χαθούν τα ίχνη του- εκείνοι κρατούσαν την προμήθειά τους... Δικαστικές πηγές έλεγαν πάντως ότι η μελέτη των εγγράφων και των κατασχεθέντων στοιχείων που ελήφθησαν από τα σπίτια των κατηγορούμενων είναι πολύ πιθανό να οδηγήσουν σε συμπληρωματική ποινική δίωξη και νέους κατηγορούμενους μέσα στις επόμενες εβδομάδες...

Του Βασίλη Σ. Κανέλλη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου