16 Μαΐου 2012

Το Σίτι του Λονδίνου εκτιμά: 1 ευρώ=1.500 δραχμές!

0 σχόλια

15.05.12-Steve-Bell-on-th-005
Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Ο αγώνας συνεχίζεται στην Αθήνα για το σχηματισμό κυβέρνησης μετά την πρόταση του προέδρου Παπούλια για κυβέρνηση προσωπικοτήτων, ωστόσο οι πολιτικοί ηγέτες εμφανίζονται απαισιόδοξοι, αναφέρει η πρωινή ανταπόκριση του BBC. Το βρετανικό δίκτυο κωδικοποιεί τις πιθανές εξελίξεις στην
Ελλάδα αναφέροντας ότι αναμένονται εκλογές που πιθανώς θα οδηγήσουν σε παρατεταμένη πολιτική αστάθεια και ίσως σε έξοδο από το ευρώ.
Αν συμβεί κάτι τέτοιο απειλείται με διάλυση όλο το ιδεολογικό πλαίσιο της νομισματικής ένωσης, κάτι που συζητείται πλέον και στις Βρυξέλλες, αποδεικνύοντας ότι αυτό το ταμπού έχει σπάσει, προσθέτει το BBC.
Για τον Γκάρντιαν η επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή πλησιάζει εν μέσω αδιεξόδου στην προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης και ανοιχτής συζήτησης για το τέλος του ευρώ. Το κλίμα ήταν αρνητικό στις Βρυξέλλες, όπου μεταξύ άλλων η «επιρρεπής στις γκάφες» υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Μαρία Φέκτερ δήλωσε προσερχόμενη στο Eurogroup ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να βγει από την ευρωζώνη, αλλά μπορεί να βγει από την ΕΕ, προσθέτει η εφημερίδα. Ο Γκάρντιαν ερμηνεύει επίσης τη δήλωση Μέρκελ περί σίγουρης παραμονής της Ελλάδας στην ΕΕ (χωρίς αναφορά στο ευρώ) ως ενδεχομένως ένδειξη αμφιβολιών της Γερμανίδας καγκελαρίου για παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη.
Kipper-Williams-on-Greece-001
Σημειώνεται επίσης ότι στις Βρυξέλλες συζητούνται οι οικονομικές συνέπειες και οι συνέπειες στο τραπεζικό σύστημα από μια ελληνική έξοδο, αλλά δεν γίνεται συζήτηση για τις πολιτικές και κοινωνικές επιπτώσεις, καθώς και τις συνέπειες για την ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική της Ευρώπης και της Ελλάδας.
Ο επιτακτικός τρόπος με τον οποίο έχει έρθει στο προσκήνιο η συζήτηση περί ελληνικής εξόδου από την ευρωζώνη, εντός και εκτός ΟΝΕ, αποδεικνύεται από την εισαγωγή στα λογισμικά βρετανικών χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων του Σίτι του συμβόλου της δραχμής, στην οποία αναφέρεται και ο Γκάρντιαν. Επενδυτές του Σίτι μάλιστα εκτιμούν ότι μία «γκρίζα αγορά» με τις συναλλαγές να καταγράφονται και σε δραχμές θα μπορούσε να αρχίσει να λειτουργεί εντός ημερών. Εκτιμήσεις των ίδιων πηγών προσδιορίζουν την αξία της δραχμής σε 1500 για κάθε ευρώ.
Η εφημερίδα Ιντιπέντεντ γράφει ότι ο κόσμος προετοιμάζεται για την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη καθώς δεν σχηματίζεται κυβέρνηση και ενώ οι Ευρωπαίοι ηγέτες απειλούν ανοιχτά την Αθήνα. «Αυτό που ξεκίνησε με υποσχέσεις αλληλεγγύης λήγει με εκβιαστικές απειλές», σχολιάζει ένας από τους οικονομικούς αναλυτές της εφημερίδας που προβλέπει το τέλος του ευρώ, ως χρονικό προαναγγελθέντος θανάτου.
Οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς σχολιάζουν ότι ενδεχόμενη ελληνική έξοδος από το ευρώ θα έχει αναμφίβολα μεγάλες επιπτώσεις στην υπόλοιπη ευρωζώνη. Ακόμα και αν οι συνέπειες δεν γίνουν άμεσα ορατές, το γεγονός και μόνο ότι θα έχει επιβεβαιωθεί η δυνατότητα εξόδου από τη νομισματική ένωση θα οδηγήσει τελικά και άλλες χώρες-μέλη στην έξοδο, εκτιμά η βρετανική οικονομική εφημερίδα.
Ripped-off-Britons-Greece-003
Αναλυτές του Σίτι προσδιορίζουν το άμεσο κόστος μιας ελληνικής εξόδου για την υπόλοιπη ευρωζώνη σε τουλάχιστον 395 δισεκατομμύρια ευρώ: 240 από τα δάνεια διάσωσης, 130 από το σύστημα μεταφορών κεφαλαίων μεταξύ κεντρικών τραπεζών Target-2 και 25 δισεκατομμύρια από εμπορικά δάνεια.
Μεταφέροντας εξάλλου το κλίμα από τις Βρυξέλλες οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς τονίζουν ότι υπήρξαν δύο μέτωπα. Από τη μία πλευρά βρέθηκαν ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και υπουργοί Οικονομικών όπως του Βελγίου και της Βρετανίας που επέκριναν όσους μιλούν ανοιχτά για ελληνική έξοδο από την ευρωζώνη. Υπήρξε μάλιστα και ομάδα πολιτικών που κατ' ιδίαν εμφανίστηκαν διατεθειμένοι να «τσιμπήσουν» μέτρα του μνημονίου εάν αυτό θα σήμαινε παραμονή της Ελλάδας στην ΟΝΕ. Από την άλλη πλευρά πάντως βρέθηκαν άλλοι αξιωματούχοι, όπως από τη Γερμανία και την ΕΚΤ που εμφανίστηκαν πιο απειλητικοί αναφορικά με το μέλλον της Αθήνας στην ευρωζώνη.
Για τον οικονομικό αναλυτή Τζέρεμι Γουόρνερ της Ντέιλι Τέλεγκραφ πάντως η έξοδος της Ελλάδας θα είναι η «μοιραία γκάφα» και η αποκορύφωση μιας σειράς λαθών της ευρωζώνης. Ο Βρετανός αναλυτής εκτιμά ότι οι ηγέτες της ευρωζώνης κάνουν λάθος να πιστεύουν ότι μπορούν να ελέγξουν τις συνέπειες, όπως η αθρόα φυγή κεφαλαίου από χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία.
Ο Αντίτια Τσακραμπάρτι του Γκάρντιαν σχολιάζει ότι μέσα σε όλες τις αντικρουόμενες απόψεις για την Ελλάδα και το ευρώ κανείς δεν έχει αναρωτηθεί αν το ευρώ αξίζει να διασωθεί. Η εκτίμησή του είναι ότι η συμπεριφορά της ελίτ του βορρά της ευρωζώνης καθιστά το ενιαίο νόμισμα ανάξιο διάσωσης. Η Ελλάδα, προσθέτει ο συντάκτης της εφημερίδας, χρησιμοποιήθηκε ως πειραματόζωο για ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα λιτότητας σε μια προσπάθεια να περιοριστεί ο κρατικός δανεισμός και να αποκατασταθεί η οικονομική υγεία. Σημειώνει όμως ότι οι τράπεζες έχουν υποφέρει λιγότερο και αργότερα σε σχέση με τους Έλληνες πολίτες, την ώρα που οι βάρβαρες περικοπές δεν συνοδεύονταν από την υποχρέωση παράλληλων οδυνηρών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Ο κ. Τσακραμπάρτι σχολιάζει ότι παρά τη διαφαινόμενη αλλαγή κλίματος η Γερμανία δεν μπορεί να αυξήσει τον πληθωρισμό της τόσο ώστε να καλύψει τις ανάγκες εξισορρόπησης της ανταγωνιστικότητας με το νότο, ούτε ο κ. Ολάντ να ανατρέψει την κατάσταση. Επομένως, το ευρώ θα πρέπει να θεωρηθεί αποτυχία.
Μιλώντας στους Τάιμς εξάλλου ο συντονιστής του οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, Γαβριήλ Σακελλαρίδης δηλώνει πεπεισμένος ότι αν γίνει διαπραγμάτευση [επί της ελληνικής δημοσιονομικής πολιτικής] κάποια πράγματα θα κερδηθούν, διότι είναι πολύ δύσκολο για τους εταίρους να διώξουν την Ελλάδα από την ευρωζώνη, λόγω του τεράστιου κόστους για το σύνολο της νομισματικής ένωσης. Προσθέτει ότι αν οι Ευρωπαίοι σταματήσουν τη ροή του χρήματος των δανείων προς την Ελλάδα, η Αθήνα θα μπορούσε να σταματήσει να πληρώνει τόκους. «Δεν μπορούμε να υποσχεθούμε ότι μισθοί και συντάξεις θα επιστρέψουν στα προ κρίσης επίπεδα, αλλά αυτό που λέμε είναι ότι χρειαζόμαστε τον κόσμο μαζί μας για να έχουμε μεγαλύτερη διαπραγματευτική δύναμη», προσθέτει ο κ. Σακελλαρίδης.
Σε ομιλία του χθες στο Λονδίνο ο επίτροπος για την Ανταγωνιστικότητα, Χοακίν Αλμούνια δήλωσε βέβαιος ότι μια ελληνική έξοδος θα είχε αρνητικές συνέπειες για ολόκληρη την ευρωζώνη. Ο Ισπανός επίτροπος πρόσθεσε ότι το δίπολο Γερμανίας-Γαλλίας έχει υπονομεύσει το ρόλο της ΕΕ στην αντιμετώπιση της κρίσης, ζητώντας ενεργότερη συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (που θα ενίσχυε και το ρόλο της Κομισιόν). Στην ίδια εκδήλωση ο σκιώδης υπουργός Οικονομικών των Βρετανών Εργατικών, Εντ Μπολς επισήμανε την ανισορροπία της ανταγωνιστικότητας μεταξύ βορρά και νότου της ευρωζώνης ως βασική αιτία της κρίσης.
ΠΗΓΗ: theinsider.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου