Μέσα από ένα πιο απλό και πιο δημοκρατικό Σύνταγμα, η Τουρκία αλλάζει, υιοθετώντας ένα πιο φιλελεύθερο κείμενο το οποίο αναμένεται να έχει αμιγώς πολιτικό χαρακτήρα.
Το ισχύον Σύνταγμα είναι προϊόν της στρατιωτικής δικτατορίας που κυριάρχησε τη δεκαετία του '80. Έτσι προέβλεπε μεγάλη δύναμη για το στρατό, ενώ δεν μεριμνούσε για τα ατομικά δικαιώματα των μειονοτήτων...
και των Κούρδων.Το προσχέδιο του Συντάγματος αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στα τέλη του χρόνου.
Το νέο Σύνταγμα διαμορφώνεται από μία πολυκομματική επιτροπή, η οποία σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC στην Κωνσταντινούπολη, Τζόναθαν Χεντ, εργάζεται με πρωτοφανή συναίνεση και υπόσχεται ένα Σύνταγμα που θα αντιπροσωπεύει το λαό και τη Δημοκρατία.
Μάλιστα, σε όλη τη χώρα διοργανώνονται συναντήσεις για το νέο Σύνταγμα, στις οποίες καλούνται ομάδες πολιτών για να συνδράμουν στη δημιουργία του. Υπενθυμίζεται πως στην επιτροπή για την κατάρτιση νέου Συντάγματος έχει καταθέσεις τις θέσεις και τα αιτήματα των μειονοτήτων, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, εξέλιξη πρωτόγνωρη για τα πολιτικά ήθη της γείτονος.
Ωστόσο, το μεγάλο «αγκάθι» παραμένει η αυτονομία των Κούρδων στα νοτιοανατολικά της χώρας, η οποία όπως φαίνεται θα είναι πολιτιστική και όχι πολιτική. Επίσης ένα μεγάλο ζήτημα είναι οι αρμοδιότητες της προεδρίας, καθώς ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν κρατά κρυφή την επιθυμία του να αναλάβει την προεδρία της χώρας, όταν τελειώσει η θητεία του.
Μάλιστα ο κ. Ερντογάν έχει προειδοποιήσει ότι αν η Βουλή δεν επικυρώσει το νέο Σύνταγμα, προτίθεται να το θέσει σε δημοψήφισμα στο λαό.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου