1 Μαΐου 2012

Η Συνέντευξητου Βαγγέλη Βενιζέλου στην Εκπομπή του Σκαϊ «Νέοι Φάκελοι» με τον δημοσιογράφο Αλέξη Παπαχελά

0 σχόλια

Συνέντευξη Ευάγγελου Βενιζέλου, Προέδρου του ΠΑΣΟΚ,  στην Εκπομπή του Σκαϊ «Νέοι Φάκελοι» με τον δημοσιογράφο Αλέξη Παπαχελά




Α. Παπαχελάς: Κυρίες και κύριοι καλησπέρα. Είμαι ο Αλέξης Παπαχελάς. Καλωσορίσατε στους «Νέους φακέλους». Απόψε εδώ στην εκπομπή έχουμε ως προσκεκλημένο τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο με τον οποίο βεβαίως θα κάνω μια συζήτηση για όλα τα τρέχοντα και για το κρίσιμο διακύβευμα των εκλογών.
Κύριε Πρόεδρε, καλησπέρα. Είναι χαρά μας να σας έχουμε απόψε στην εκπομπή. 
Ευ. Βενιζέλος: Δική μου χαρά, ευχαριστώ πολύ.
Α. Παπαχελάς: Είναι μια δύσκολη εβδομάδα και θέλω να ξεκινήσω με το τι είναι αυτό που σας τρομάζει περισσότερο, ενόψει αυτής της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης.
Ευ. Βενιζέλος: Κοιτάξτε, δε μπορώ να πω ότι με τρομάζει. Αυτό που θα ήθελα ν’ αποφύγει η χώρα είναι η ασάφεια. Χρειάζεται την Κυριακή, ο ελληνικός λαός να λάβει μια καθαρή απόφαση. Να αποφασίσει τη φυσιογνωμία της κυβέρνησης και την κατεύθυνση που θ’ ακολουθήσει η χώρα από πλευράς πολιτικής και οικονομικής.
Η αοριστία, η ασάφεια, το περίπου, δε βοηθάει καθόλου. Χρειάζεται εντολή, χρειάζεται νομιμοποίηση. Ξέρω πόσο δύσκολο είναι. Ξέρω ότι αυτή τη στιγμή συντελούνται στην ψυχή και στο μυαλό κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδας διεργασίες πολύ δύσκολες αλλά θέλω, απευθυνόμενος στους πολίτες, να πω κάτι το αυτονόητο: Κρατούν στα χέρια τους, όχι την επόμενη τετραετία, αλλά την επόμενη δεκαετία, για να μην πω εικοσαετία. Κρατούν στα χέρια τους τη μοίρα της χώρας, τη μοίρα της επόμενης γενιάς.
Α. Παπαχελάς: Να σας ρωτήσω κ. Πρόεδρε: Αν λέτε ότι χρειάζεται μια καθαρή απόφαση, μια καθαρή λύση, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Νέα Δημοκρατία είναι μπροστά. Γιατί λοιπόν να μην ψηφίσει ο πολίτης μια αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας η οποία θα πάρει τα πράγματα στα χέρια της και θα προχωρήσει; Γιατί να μπει δηλαδή σε μια περιπέτεια συνεργασίας διαφόρων κομμάτων;
Ευ. Βενιζέλος: Όπως είπα μιλώντας προχθές στη Θεσσαλονίκη, η πρόταση του κ. Σαμαρά για αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, είναι «ντεμοντέ». Κατ' αρχάς δεν έχει καμία σχέση με τους αριθμούς, με τις τάσεις του εκλογικού σώματος. Η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών θέλει συνεργασία. Εμείς είχαμε μια αυτοδύναμη πλειοψηφία στην προηγούμενη Βουλή, άνετη. Δε μπορέσαμε και δεν έπρεπε να προχωρήσουμε μόνοι μας.
Εγώ, ξέρετε, εξαρχής, από το Μάιο του 2010, ήμουν της άποψης ότι έπρεπε ν’ αναζητηθεί η πλειοψηφία 3/5, 180 Βουλευτών για ν’ αναλάβει ο καθένας την ευθύνη του. Και πιστεύω ότι αν αυτό είχε συμβεί εξαρχής και θα υπήρχε μεγαλύτερο εύρος υποστήριξης των όποιων αποφάσεων πήραμε και θα μπορούσαμε να έχουμε διαπραγματευθεί με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα, αλλά επιπλέον θα είχαμε αποφύγει πολλές «δωρεάν μαγκιές», όπως λέω, οι οποίες βλέπουν το φως της δημοσιότητας τώρα. Γιατί έξω απ’ το χορό, πολλοί πολλά τραγούδια ξέρουν.
Πιέσεις είναι εύκολο να ασκείς, «πολιτικό συνδικαλισμό» είναι εύκολο να κάνεις, εμπόριο ψευδαισθήσεων όταν κάποιος άλλος έχει την ευθύνη των αποφάσεων, μπορείς να κάνεις. Όταν όμως είσαι μέσα, τότε καταλαβαίνεις πόσο δύσκολα και πόσο σκληρά είναι τα πράγματα. Αυτό που έπαθε ο κ. Σαμαράς. Καλά, το ΠΑΣΟΚ πληρώνει τη φθορά της διακυβέρνησης, τη φθορά των δυόμισι ετών, το γεγονός ότι δεν τους κάλεσε όλους εξαρχής να μπουν και να στρατευθούν στην εθνική υπόθεση.
Ο κ. Σαμαράς που ήταν εναντίον του αρχικού προγράμματος, διαπαιδαγώγησε την παράταξή του προς μια, όπως λέγεται, αντιμνημονιακή κατεύθυνση, μετά μπήκε στην κυβέρνηση Παπαδήμου. Ποτέ δεν το παραδέχτηκε. «Ήταν και δεν ήταν», μέχρι τώρα, συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση, αντιπολιτευόμενη συμπολίτευση. Ο ίδιος καταγράφει μια φθορά σε σχέση με το 2009, η οποία είναι εντυπωσιακή για ένα κόμμα «ημιαντιπολιτευόμενο» ή «ημισυμπολιτευόμενο».
Άρα λοιπόν δεν υπάρχει περίπτωση αυτοδύναμης κυβέρνησης, κανείς δε μπορεί ακόμη και αν έπαιρνε πλειοψηφία στο εκλογικό σώμα σχετική και απόλυτη στη Βουλή. Άρα πρέπει να πάμε σε μεγάλη συνεργασία των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων της υπευθυνότητας, της αλληλεγγύης και των μεταρρυθμίσεων.
Α. Παπαχελάς: Απλώς εδώ υπάρχει ένα πρόβλημα κ. Πρόεδρε, ότι ο κόσμος περιμένει ένα συγκεκριμένο ρόλο από έναν πολιτικό. Εσείς αυτή τη στιγμή δεν κάνετε ούτε αντιπολίτευση ούτε όμως είστε και το πρώτο κόμμα να πείτε ότι «θα κάνω κυβέρνηση με αυτούς τους όρους».
Ευ. Βενιζέλος: Μα ζητάμε να είμαστε το πρώτο κόμμα.
Α. Παπαχελάς: Πάντως οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι είστε δεύτερο κόμμα.
Ευ, Βενιζέλος: Μα οι δημοσκοπήσεις αυτή την εβδομάδα δοκιμάζονται πιο πολύ απ’ ότι τα κόμματα. Θα δούμε τι θ’ αποφασίσει ο ελληνικός λαός αυτές τις τελευταίες μέρες της περίσκεψης και της πραγματικής απόφασης. Γιατί οι εκλογές δεν είναι δημοσκόπηση ούτε ευρωεκλογές. Δεν είναι ψήφος διαμαρτυρίας, είναι ψήφος δέσμευσης της χώρας.
Πάντως εμείς είμαστε πιο κοντά αριθμητικά στο στόχο μας να είμαστε πρώτο κόμμα απ’ ό,τι είναι η Νέα Δημοκρατία στο να είναι αυτοδύναμη. Άλλωστε, ο πολίτης πρέπει να σκεφτεί ποιος μπορεί να διασφαλίσει ένα κυβερνητικό σχήμα το οποίο στρατεύει όλες τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις. Πιστεύω ότι εμείς μπορούμε να το κάνουμε καλύτερα. Είμαστε στο μέσο του φάσματος, μπορούμε να κοιτάξουμε και αριστερά, μπορούμε να κοιτάξουμε και δεξιά και να διαμορφώσουμε μια συμμαχία η οποία έχει εθνικά χαρακτηριστικά.
Α. Παπαχελάς: Να σας ρωτήσω μόνο κατά πόσο είναι επικίνδυνο αυτό το διακύβευμα όπως το έχετε θέσει. Έχετε βάλει τον πήχη στο 50% για τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις. Εάν είναι κάτω από 50% -αυτό δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, μπορεί ν’ αλλάξουν. Αυτό τι σημαίνει πρακτικά; Δηλαδή αν έχετε 170 Βουλευτές, τα κόμματα τα οποία θα στηρίξουν εν πάση περιπτώσει τη συνέχιση αυτού του προγράμματος του μνημονίου και είναι κάτω από 50%, σημαίνει ότι δε θα μπορεί να κυβερνήσει η επόμενη κυβέρνηση;
Ευ. Βενιζέλος: Κοιτάξτε, καθ’ όλη τη διάρκεια της μεταπολίτευσης, με εξαίρεση την πρώτη κυβέρνηση Κωνσταντίνου Καραμανλή του 1974, ο τόπος κυβερνήθηκε με μονοκομματικές αυτοδύναμες πλειοψηφίες που δεν είχαν φυσικά το 50% στο εκλογικό σώμα. Είχαν όμως άνετη ή λιγότερη άνετη πλειοψηφία στη Βουλή. Με πλειοψηφία στη Βουλή κυβερνάς. Όμως, η αλήθεια είναι ότι εδώ δεν αρκεί να κυβερνηθεί κάπως, με κάποιο τρόπο, έστω εκ των ενόντων ή συμβατικά η χώρα. Αυτό μπορεί πράγματι να γίνει και να προχωρήσουμε.
Αλλά δε θα έχει πάρει το έθνος των Ελλήνων μια στρατηγική απόφαση η οποία να επικοινωνεί με το μέλλον, να επικοινωνεί με την ιστορία, να δίνει ασφάλεια, να δίνει προοπτική, να δίνει αισιοδοξία. Και εν πάση περιπτώσει, βλέπω στις δημοσκοπήσεις ότι το 75% των Ελλήνων πολιτών είναι σαφώς υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας και του ευρώ. Αυτό δεν είναι κάτι; Δεν είναι μια θετική ένδειξη;
Α. Παπαχελάς: Εγώ επαναλαμβάνω: Εάν τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα όπως τα λέτε εσείς, είναι κάτω από το 50%, τι σημαίνει πρακτικά αυτό;
Ευ. Βενιζέλος: Υπάρχουν φιλοευρωπαϊκά κόμματα τα οποία δε θέλουν ν’ αναλάβουν το κόστος της ευρωπαϊκής πολιτικής, όπως είναι για παράδειγμα η Δημοκρατική Αριστερά του κ. Κουβέλη. Δεν ξέρω επίσης αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα τελικά φιλοευρωπαϊκό, υπέρ του ευρώ, ή ένα κόμμα αντιευρωπαϊκό, υπέρ της δραχμής. Γιατί παρατηρώ έναν διχασμό στην κορυφή του σε σχέση με το μείζον αυτό θέμα.
Α. Παπαχελάς: Εάν εσείς, η Νέα Δημοκρατία, το κόμμα της κας Μπακογιάννη και ας πούμε και η Δράση του κ. Μάνου μπουν στη Βουλή αλλά έχουν κάτω από 50%, αυτό τι σημαίνει πρακτικά;
Ευ. Βενιζέλος: Δε θέλω να μπω σε αυτή τη συζήτηση κ. Παπαχελά. Πιστεύω ότι ο ελληνικός λαός είναι έμπειρος, είναι σοφός. Δε θέλω να κάνω μια συζήτηση για το πώς θα οδηγηθεί η πατρίδα σε αδιέξοδο ή για το πώς θα διαχειριστούμε καταστάσεις πολιτικής κρίσης δίπλα στην οικονομική κρίση, ώστε τελικά η πολιτική κρίση να παροξύνει την οικονομική κρίση. Αυτό είναι το ζητούμενο αυτής της εβδομάδος. Δεν έχουν γίνει οι εκλογές. Οι εκλογές γίνονται. Τώρα γίνονται οι εκλογές.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου