22 Μαΐου 2012

"Όταν βρίσκομαι στο εξωτερικό, δε λειτουργώ κομματικά, λειτουργώ εθνικά"

0 σχόλια
Την πεποίθηση του ότι ο Φρανσουά Ολάντ ενδιαφέρεται πραγματικά για την χώρα μας και θέλει να την βοηθήσει εξέφρασε ο Ευάγγελος Βενιζέλος μετά την συνάντηση που είχε με τον Γάλλο πρόεδρο.
Αναλυτικά οι δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ:


ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Με τον Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες, ανήκουμε στη μεγάλη οικογένεια των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών. Είναι συνεπώς απολύτως φυσιολογικό, θα έλεγα και αναγκαίο, να συζητούμε μεταξύ μας και να συζητούμε σε βάθος για την κατάσταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην Ευρωζώνη και φυσικά για την κατάσταση στην Ελλάδα.

Ο Φρανσουά Ολάντ ενδιαφέρεται πραγματικά για την Ελλάδα και θέλει να βοηθήσει. Θέλει βεβαίως να βοηθήσει μέσα στις ευρωπαϊκές θεσμικές και πολιτικές αντιλήψεις. Εγώ ήθελα να του παρουσιάσω τη δική μου ολοκληρωμένη πρόταση, όπως την παρουσίασα χθες στην Αθήνα, για την αναθεώρηση των δυσμενών όρων της δανειακής σύμβασης, αυτών που τώρα πια δημιουργούν πρόβλημα στους πολίτες, την κοινωνία και την ανάπτυξη.

Πρόκειται για σημεία που τα είχαμε παλέψει στην πολύμηνη σκληρή διαπραγμάτευση. Δεν μπορέσαμε να τα κερδίσουμε ή να τα κερδίσουμε όλα γιατί τότε δεν είχαμε κατακτήσει το σημείο στο οποίο βρισκόμαστε σήμερα. Δεν είχαμε το κεκτημένο το σημερινό, με τη μείωση του δημοσίου χρέους, τη μείωση των τόκων, την εκταμίευση 150 δισεκατομμυρίων από τη δανειακή σύμβαση και άρα έπρεπε να σταθμίσουμε τα δεδομένα και ν’ αποδεχθούμε συμβιβασμούς για να πετύχουμε αυτό που θέλαμε. Να πετύχουμε τη βιωσιμότητα τους και να κάνουμε ένα μεγάλο βήμα προς την απεξάρτηση από το μνημόνιο.

Η πρόταση έθεσε τον κ. Ολάντ προ πολύ συγκεκριμένων ζητημάτων τα οποία άκουσε με πολύ μεγάλη προσοχή και είμαι βέβαιος ότι έχει έτσι αποκτήσει μια εις βάθος εικόνα για το τι συμβαίνει στην Ελλάδα, πώς η οικονομική κρίση μετετράπη σε κοινωνική και πολιτική κρίση, τι πρέπει να κάνει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που και αύριο θα συζητήσει για το ελληνικό ζήτημα. Και θέλω να ελπίζω ότι αυτή η καθαρότερη εικόνα που προέκυψε μέσα από τη συζήτησή μας θα βοηθήσει τη χώρα.

Θέλω να περιμένω τη δική του τοποθέτηση γιατί δεν είμαι εξουσιοδοτημένος να μιλήσω εξ ονόματός του. Αλλά μπορώ μιλώντας σ’ εσάς και με τη δική σας βοήθεια στους Έλληνες πολίτες, να πω ότι όταν διατυπώνουμε υπεύθυνες, συγκεκριμένες προτάσεις, ακόμη και αν οι προτάσεις αυτές είναι ριζοσπαστικές, αυτές γίνονται αντιληπτές και μπορούν να προωθηθούν. Εάν κινούμαστε μέσα στο θεσμικό πλαίσιο της Ευρώπης και αν πείθουμε τους άλλους για την υπευθυνότητά μας, για την κατανόηση της πραγματικής κατάστασης όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στα διεθνή οικονομικά δρώμενα. Και πιστεύω ότι αυτά τα στοιχεία τα έχει η πρόταση που έχουμε παρουσιάσει ως ΠΑΣΟΚ.

Είναι σημαντικό να παραταθεί ο χρόνος δημοσιονομικής προσαρμογής κατά ένα, δύο ίσως και τρία χρόνια, αρκεί να βρεθεί το χρηματοδοτικό σχήμα. Είναι σημαντικό να γίνει αντιληπτό ότι δε μπορούν να γίνουν αποδεκτές από τους Έλληνες πολίτες άλλες περικοπές σε εισοδήματα, σε μισθούς και συντάξεις, γιατί πρέπει να στηρίξουμε τη ζήτηση. Είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό ότι οι συλλογικές συμβάσεις και η αγορά εργασίας πρέπει να λειτουργούν στην Ελλάδα, όπως λειτουργούν σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Είναι σημαντικό, επιτέλους, να κινηθεί ο ειδικός μηχανισμός στήριξης της ανάπτυξης και να περάσουμε από τα λόγια στα έργα. Γιατί δεν αρκούν οι διακηρύξεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, πρέπει και η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να βοηθήσουν ν‘ αξιοποιηθούν υφιστάμενα κονδύλια, όπως ακριβώς το έχω περιγράψει στην επιστολή μου προς τον κ. Μπαρόζο λίγες εβδομάδες πριν τις εκλογές του Μαΐου .

Είναι πάρα πολύ σημαντικό να πέσουν 50 δισεκατομμύρια ευρώ, που υπάρχουν, που μας τα δίνει η δανειακή σύμβαση ως ρευστότητα στην αγορά, στις επιχειρήσεις, για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, για νέες επενδύσεις, για να βοηθηθούν οι άνεργοι. Είναι σημαντικό να ξεμπλοκαριστούν έργα υποδομών, δημόσια και ιδιωτικά, που είναι συνολικού ύψους 55 δισεκατομμυρίων και κάθονται επειδή το τραπεζικό σύστημα δε μπορεί τα τελευταία χρόνια να βοηθήσει λόγω των δικών του αδυναμιών.

Είναι πολύ σημαντικό ν’ αξιοποιηθούν τα κοινοτικά κονδύλια για να καταπολεμηθεί η ανεργία των νέων με προγράμματα για την επιχειρηματικότητα, για την αυτεπιστασία των Δήμων, για την κοινωφελή εργασία, για τη νεανική επιχειρηματικότητα. Όλα αυτά αλλάζουν το κλίμα. Όλα αυτά αποσυμφορίζουν την πίεση που νιώθει ο Έλληνας πολίτη. Γιατί δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι έχουμε διανύσει το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής, αλλά οι θυσίες και οι πιέσεις είναι πάρα πολύ μεγάλες.

Η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει εύκολα να συνεχίσει, θέλει να νιώσει ότι υπάρχει ένα πλαίσιο το οποίο είναι πιο ήπιο, πιο φιλικό, αλλά ασφαλές μέσα στην Ευρώπη, μέσα στο ευρώ. Δεν αρκεί όμως να λες ότι είσαι υπέρ του ευρώ και της Ευρώπης. Όταν οι προτάσεις σου είναι αλόγιστες, είναι δημαγωγικές, είναι ανεύθυνες, δεν είναι τεκμηριωμένες, δε μπορείς να πείσεις τη διεθνή κοινότητα, δε μπορείς να πείσεις κυβερνήσεις, Κοινοβούλια, κόμματα, άλλους λαούς.

Γι’ αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία να μπορείς να πείσεις στο όνομα του ελληνικού λαού την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη διεθνή κοινότητα, ότι υπάρχει ένα σχέδιο και υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να το χειριστούν και να το φέρουν εις πέρας προς όφελος της Ελλάδας και φυσικά και προς όφελος της Ευρώπης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Τοποθέτηση εκτός μικροφώνου) Κύριε Πρόεδρε, πότε συνεννοηθήκατε για τη συνάντηση;

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Είναι λογικό, καθώς βρισκόμαστε και οι δύο μέσα στην οικογένεια των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, να έχουμε επαφές και να έχουμε και μια οικειότητα. Ο Πρόεδρος Ολάντ επέστρεψε από ένα πολύ σημαντικό ταξίδι στις ΗΠΑ από τη Σύνοδο του G-8, από τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Ομπάμα, από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ και αύριο πάει στις Βρυξέλλες για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα συζητήσει θέματα ανάπτυξης και αναγκαστικά θ’ αναφερθεί και στην Ελλάδα.

Ήθελε λοιπόν ανάμεσα στα δυο αυτά ταξίδια του, στις δυο αυτές ευκαιρίες ν’ ασχοληθεί με το ελληνικό θέμα, να ακούσει μια φωνή που μπορούσε να του πει με υπεύθυνο και συγκροτημένο τρόπο ποια είναι η κατάσταση αλλά και τι πρέπει και τι μπορεί να γίνει.

Και γι’ αυτό νομίζω ότι είχε κρίσιμο χαρακτήρα και αναμφίβολα μεγάλη χρησιμότητα η συνάντηση αυτή στην οποία, βεβαίως, εγώ δε μίλησα στο όνομα του ΠΑΣΟΚ ή ως άτομο, αλλά μίλησα στο όνομα των αναγκών και των συμφερόντων της πατρίδας και όλου του ελληνικού λαού. Γιατί όταν βρίσκομαι στο εξωτερικό, δε λειτουργώ κομματικά, λειτουργώ εθνικά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Παρ’ όλα αυτά είσαστε στην ίδια παράταξη, γι’ αυτό το λέω. Γιατί δε δέχτηκε άλλους…

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Μα έχει σημασία, όμως να ξέρουμε ότι τα ευρωπαϊκά σοσιαλιστικά και σοσιαλδημορκατικά κόμματα, το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα μπορεί να είναι ο μοχλός μιας φιλικότερης εξέλιξης για την Ελλάδα. Εν πάση περιπτώσει, αυτή τη στιγμή η πολιτική προσωπικότητα στην Ευρώπη που έχει τη δύναμη, τη νομιμοποίηση και την ικανότητα να θέσει νέα πράγματα στο τραπέζι, είναι ο Φρανσουά Ολάντ. Αυτό είναι ένα παράθυρο ευκαιρίας που πρέπει να το αξιοποιήσουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η σημερινή σας συνάντηση είχε κάποιο πολιτικό μήνυμα; Και αν ναι, ποιο είναι αυτό;

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Δεν αντιληφθήκατε ότι είχε ένα πολύ μεγάλο πολιτικό μήνυμα; Το λέω αυτό όπως αντιλαμβάνεστε αστειευόμενος. Το μήνυμα είναι αυτό που είπα στη δήλωσή μου: είναι ένα μήνυμα που εγώ το στέλνω στον ελληνικό λαό. Γιατί εγώ ήρθα εδώ στο όνομα των Ελλήνων πολιτών, στο όνομα της χώρας μας.

Ο Πρόεδρος Ολάντ φυσικά πρέπει να λάβει υπ' όψιν του το τι συμβαίνει στη Γαλλία, τι συμβαίνει στην Ευρώπη, τι συμβαίνει στον κόσμο. Aλλά διαπίστωσα ένα γνήσιο ουσιαστικό, ανεπιτήδευτο ενδιαφέρον για την Ελλάδα. Φυσικά από μια οπτική γωνία που είναι ευρωπαϊκή, είναι ευρωπαϊκή σοσιαλιστική. Μην ξεχνάμε ότι η μεγάλη πλειονότητα των κυβερνήσεων στην Ευρώπη και ιδίως στην Ευρωζώνη είναι συντηρητική, αγωνιζόμαστε τόσα χρόνια μέσα σ’ ένα συντηρητικό πλαίσιο, μέσα σ’ ένα δύσκολο συσχετισμό δυνάμεων και τώρα με την εκλογή του κ. Ολάντ, έχουμε μια σημαντική αλλαγή σε μια μεγάλη ευρωπαϊκή χώρα. Αλλαγή την οποία πρέπει να την ενσωματώσουμε στη στρατηγική μας.

Αλλά πρέπει να μπορούμε να το κάνουμε αυτό. Αυτό το κάνεις μ’ έναν τρόπο πολιτικό, διπλωματικό, οργανωμένο, υπεύθυνο. Δεν το κάνεις με κραυγές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το θέμα είναι ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να έρθει στον κ. Ολάντ και πιθανότατα σ’ εσάς εν μέσω εκλογών μπούμερανγκ; Δηλαδή ο ελληνικός λαός να το λάβει σαν να μπαίνει…

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Αύριο θα δω πολλούς επικεφαλής σοσιαλιστικών κομμάτων. Θα επιδιώξω, όχι απλά και μόνο να τους ενημερώσω στην επίσημη συνάντηση, αλλά και να συναντήσω κατ’ ιδίαν πολλούς αρχηγούς σοσιαλιστικών και σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων. Το ίδιο κάνουν όλα τα κόμματα στη δική τους πολιτική οικογένεια. Το ίδιο θα κάνει ο κ. Σαμαράς στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, το ίδιο επιχειρεί να κάνει ο κ. Τσίπρας στο χώρο της Ριζοσπαστικής κομμουνιστογενούς Αριστεράς.

Αλλά δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι εδώ μιλάμε για την οικογένεια των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών που είναι ό,τι πιο συγκροτημένο και ό,τι πιο άμεσο υπάρχει από πλευράς ετοιμότητας να βοηθήσει προς μια πρακτική κατεύθυνση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας έδωσε μια ιδέα για το πώς θα βοηθήσει την Ελλάδα;

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Δεν είμαι εξουσιοδοτημένος να μιλήσω εκ μέρους του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας, θα παραβίαζα κάθε κανόνα δεοντολογίας. Σας είπα όμως τη δική μου αίσθηση και τη δική μου άποψη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μιλήσατε για την κα Μέρκελ;

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Κοιτάξτε, όταν δύο πολιτικά πρόσωπα ανεξαρτήτως της θεσμικής τους ιδιότητας συναντώνται και συζητούν για την Ευρώπη, συζητούν για τις καταστάσεις, τα προβλήματα, τους κινδύνους, τις προοπτικές, συζητούν και για πρόσωπα με την πολιτική έννοια του όρου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Για το δημοψήφισμα, η βεβαιότητα του Προέδρου Ολάντ ήταν ότι δε μπορεί να γίνει τέτοιο δημοψήφισμα και του επιβεβαίωσα και τη δική μου άποψη, ότι δεν έχει νόημα ένα τέτοιο δημοψήφισμα γιατί άλλο εννοούμε ίσως στην Ελλάδα λέγοντας ότι «είμαστε υπέρ του ευρώ» και άλλο εννοούν στην Ευρώπη όταν λένε «είμαστε υπέρ του ευρώ».

Στην Ευρώπη όταν λένε ευρώ εννοούν ευρώ και δεσμεύσεις συγκεκριμένες, όρους. Στην Ελλάδα μπορεί να εννοούν κάποιοι ότι είμαστε υπέρ του ευρώ αλλά δε θέλουμε συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Άρα πρέπει τα ερωτήματα να τίθενται και τίθενται μέσω των εκλογών μ’ έναν ολοκληρωμένο και σύνθετο τρόπο.

Γιατί ο πολίτης, όταν επιλέγει ένα κόμμα πρέπει να ξέρει ότι δίνει μια ψήφο που δεν αφορά απλά και μόνο μια αντίδραση, αλλά αφορά μια πολιτική με επιπτώσεις. Μια ολοκληρωμένη πολιτική με επιπτώσεις. Αν το κόμμα που επιλέγει έχει μια ολοκληρωμένη πολιτική.

Εμείς, επειδή έχουμε ζήσει την εμπειρία αυτή κι έχουμε πληρώσει το κόστος αυτής της εμπειρίας, έχουμε μάθει πολλά. Έχουμε διδαχθεί και γι’ αυτό είμαστε σε θέση -αξιοποιώντας αυτή την εμπειρία και μετατρέποντας το κόστος που έχουμε πληρώσει σε θετική δύναμη, διαμορφώνοντας τη νέα φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ- να προβάλουμε και αυτή την ολοκληρωμένη πρόταση. Το ολοκληρωμένο σχέδιο για την οριστική έξοδο από το μνημόνιο και την κρίση μέσω της αναθεώρησης, που είναι μια ολοκληρωμένη πολιτική.

Αναθεώρηση με πολύ συγκεκριμένες προτάσεις και πολύ συγκεκριμένες διαδικασίες, με ασφάλεια μέσα στην Ευρώπη. Σε αντιπαράθεση προς την αλόγιστη γραμμή της μονομερούς καταγγελίας η οποία σε βγάζει εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου και μπορεί να σε οδηγήσει σε επικίνδυνες καταστάσεις και εξαθλίωση. Αυτό είναι το δίλημμα στην πραγματικότητα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μιλήσατε με τον κ. Ολάντ για την αναθεώρηση αυτή;

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Βεβαίως, του παρουσίασα αναλυτικά την πρότασή μου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας είπε τι έγινε χθες στη συνάντηση που είχε με τον Σόιμπλε;

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Όχι. Θα έχω την ευκαιρία αύριο να συνεχίσω τις επαφές μου αυτές οπότε θα ενημερώσω τους συναδέλφους σας στις Βρυξέλλες για την επόμενη φάση. Σας ευχαριστώ πολύ.

enikos.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου