11 Μαΐου 2012

Πιθανότητα κυβέρνησης από Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ μέσω του Κάρολου Παπούλια - Δεδομένη η άρνηση Τσίπρα - Δεν αποκλείονται νέες εκλογές

0 σχόλια



- Τα τρία κόμματα γνωρίζουν την άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και θα του χρεώσουν την όποια αποτυχία
- Την Παρασκευή τα κρίσιμα ραντεβού Βενιζέλου με Σαμαρά και Τσίπρα
- Η ΔΗΜΑΡ πρότεινε οικουμενική κυβέρνηση μέχρι τις ευρωεκλογές του 2014
- Συντονισμένη επιχείρηση πιέσεων στην Ελλάδα να σχηματίσει άμεσα κυβέρνηση

Οι εξελίξεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης είναι πλέον καταιγιστικές τις τελευταίες ώρες, καθώς ενώ όλα έδειχναν πως η χώρα οδηγείται σε επαναληπτικές εκλογές με όποιες συνέπειες μπορεί να έχει ένα τέτοιο γεγονός, πλέον υπάρχει μία μικρή αισιοδοξία ότι θα είναι εφικτή ο σχηματισμός κυβέρνησης. 

Αλλά και αυτό φαίνεται πως δεν πρόκειται να συμβεί μέσω των διερευνητικών εντολών ούτε και αυτής του κ. Βενιζέλου, αλλά μόνο μέσω του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, με τη συμμετοχή της Χρυσής Αυγής να αποτελεί ερώτημα. 

Μετά την πρόταση του κ. Κουβέλη για σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης με δεσμευτικό πρόγραμμα και χρονικό ορίζοντα τις ευρωεκλογές του 2014, πολλοί άρχισαν να μιλούν για ελπίδα, αλλά και αυτή έχει πολλά αγκάθια. 

Τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΔΗΜΑΡ αν και δεν το λένε ορθάνοιχτα, αφήνουν να εννοηθεί ότι βασική προϋπόθεση για τον σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης είναι η συμμετοχή του Αλέξη Τσίπρα. Αυτό όμως είναι πρόσχημα, καθώς γνωρίζουν καλά οι ηγεσίες των δύο κομμάτων ότι ο κ. Τσίπρας θα αρνηθεί κάτι τέτοιο, κάτι που θα τους δώσει τον απαιτούμενο πολιτικό χώρο έτσι ώστε να τον κατηγορήσουν για το ναυάγιο. 

Φυσικά, μέσα από το Συμβούιλιο των πολιτικών αρχηγών δεν αποκλείεται να υπάρξει και σχηματισμός κυβέρνησης με τη συμμετοχή Νέας Δημοκρατίας, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, καθώς θα συγκεντρώνουν 168 βουλευτές και θα έχουν πλειοψηφία, με το όνομα του κ. Κουβέλη για τη θέση της πρωθυπουργίας να είναι αρκετά πιθανό. 

Όλες αυτές οι εξελίξεις και τα σενάρια θα αποκαλυφθούν τα επόμενα 24ωρα, με τους πολιτικούς αρχηγούς να γνωρίζουν ήδη ότι ο χρόνος τους είναι περιορισμένος, καθώς υπάρχει ένα "τσουνάμι" πιέσεων από όλες τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, τις αγορές και τους οίκους αξιολόγησης. Όλοι πιέζουν προς την κατεύθυνση άμεσου σχηματισμού κυβέρνησης έτσι ώστε η Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και αφήνοντας ένα μικρό παράθυρο να δεχθούν ίσως κάποιες αλλαγές στα μέχρι τώρα συμφωνηθέντα. 


Σύμφωνα με τον κ. Κουβέλη οι δεσμεύσεις της νέας κυβέρνησης θα αφορούν την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη και την επαναδιαπραγμάτευση με τους ευρωπαίους εταίρους προκειμένου να απαγκιστρωθεί η χώρα από το μνημόνιο. Ο όρος οικουμενική που βάζει στο τραπέζι ο κ. Κουβέλης αφορά όχι όλα τα κόμματα που εκλέχθηκαν από τις εκλογές, αλλά τα κόμματα εκείνα που συμφωνούν με μη έξοδο της χώρας από το ευρώ, αλλά και τη σταδιακή απαγκίστρωση της Ελλάδας από το μνημόνιο. 
Παράλληλα, στην πρότασή του ο κ. Κουβέλης αναφέρει πως δεν επιθυμεί η ΔΗΜΑΡ τίποτα από τη συγκεκριμένη κυβέρνηση παρά μόνο την ικανοποίηση για έξοδο της χώρας από το ευρώ. Σχετικά με τα πρόσωπα της ενδεχόμενης αυτής κυβέρνησης, ο κ. Κουβέλης κάνει λόγο για φερέγγυα πολιτικά πρόσωπα που να τιμούν τη λαϊκή ετυμηγορία. Με αυτή τη φράση ο κ. Κουβέλης βάζει και στο κάδρο αυτής της ενδεχόμενης οικουμενικής κυβέρνησης και τη συμμετοχή του κ. Τσίπρα. 


Αμέσως μετά τη συνάντηση με τον κ. Κουβέλη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε λόγο για υπεύθυνη πρόταση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ και μίλησε για σύμπτωση απόψεων. Όπως είπε συγκεκριμένα, ο κ. Βενιζέλος είναι πολύ κοντά στις απόψεις με τον κ. Κουβέλη και μίλησε για καλό οιωνό και όχι για αισιοδοξία. 

Σύμφωνα με τους κύκλους του ΠΑΣΟΚ αν η προσπάθεια καταλήξει στον σχηματισμό κυβέρνησης θα εξεταστούν ποια είναι τα φερέγγυα πρόσωπα. Οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι η συμμετοχή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. σε αυτήν την κυβέρνηση αποτελεί προαπαιτούμενο, ενώ στο ερώτημα τι θα σημαίνει η μη συμμετοχή του είπαν ότι πρέπει να γίνεται «ένα βήμα τη φορά», εννοώντας ότι δεν χρειάζεται να προτρέχουμε, τονίζοντας, ωστόσο, ότι όποιος δεν ανταποκριθεί στην πρόταση θα πρέπει να εξηγήσει το γιατί.

Με αφορμή αυτές τις εξελίξεις το ραντεβού του κ. Βενιζέλου με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά την Παρασκευή στις 10:00 είναι ιδιαίτερα κρίσιμο. Το ίδιο φυσικά κρισιμο είναι και το ραντεβού με τον κ. Τσίπρα που προς το παρόν πηγές της Κουμουνδούρου διαρρέουν πως η πρόταση του κ. Κουβέλη διαφέρει από όσα εκείνοι άκουσαν στη συνάντηση Τσίπρα-Κουβέλη. 

Από την πλευρά του, όπως έκανε γνωστό και ο κ. Βενιζέλος, η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα αρνήθηκε να έχει οποιαδήποτε συνάντηση, κάτι άλλωστε που έχει ήδη κάνει τόσο με τον κ. Σαμαρά όσο και με τον κ. Τσίπρα, καταγγέλλοντας μικροπολιτικά παιχνίδια. 

Αρνητική, εμμέσως πλην σαφώς, ήταν η πρώτη αντίδραση από το Κίνημα Ανεξαρτήτων Ελλήνων στην πρόταση του Φώτη Κουβέλη για συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης, με ορίζοντα διετίας και στόχο την παραμονή της χώρας στο ευρώ. Ο εκπρόσωπος τύπου των Ανεξάρτητων Ελλήνων Τέρενς Κουίκ, μιλώντας στο ΑΜΠΕ, είπε ότι ισχύουν όσα είχε πει στην πρόσφατη ομιλία του ο πρόεδρος του Κινήματος Πάνος Καμμένο στην ΚΟ.

newsit.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου